9 tips till ett gott liv tillsammans:-)


Mellandagsbloggen ska få handla om något jag absolut inte tänkt att skriva om…ever.
Jag tänker ge mig in i typ ”10 tips” svängen. Denna gång har jag valt ett känsligt ämne som jag själv varje dag tränar på, nämligen mitt äktenskap eller förhållande. Hahaha…jag tänker faktiskt göra det.
Jenny och jag har snart varit tillsammans i 19 år, vi träffades som väldigt unga, vi har varit gifta i snart 11 år (spelar mindre roll), vi har hunnit tillverka 3 barn, home made. Vi inser båda två nu att vi har levt i stort sett mer livstid tillsammans än tvärtom…coolt!!
Men hur kan detta komma sig…dålig fantasi…tur…uthållighet…kamp….
Jag kan bara tala för mig själv och jag tränar varje dag för att utveckla mig själv som person och partner, jag liksom Jenny är långt ifrån felfria eller färdiga och jag behöver verkligen ta mig i kragen på vissa områden, sanna mina ord. Men jag känner idag för att delge ”10 tips” som jag mest skriver till mig själv som en påminnelse. Så se inte detta som att skriva någon på näsan(konstigt uttryck) utan se detta inlägg mest bara för min egen del. Ett inlägg åt mig själv. Så du som läser kan nu gå till någon annan sida, ex denna.
Om du nu inte är nyfiken…för då kan du stanna kvar här:-)

1.Jag Vill
Jag vaknar oftast varje morgon innan Jenny. Då passar jag på att smygtitta på hennes ansikte och frågar mig vad jag ser. Det jag vill ta reda på är om jag vill uppleva en dag till tillsammans med denna människa.
Så fort ett partnerskap mer har blivit ett borde eller ett måste, eller kanske rent av ett ”vem ska jag annars ha då”, så är det dags att prata om det. Ett förhållande måste ju bygga på ett eget ”JAG VILL” annars blir det tufft. I och med att man tillsammans får stå inför så många av livets utmaningar och stormar så blir det än mer jobbigt om inte ”JAG VILL” kraften finns. Risken är att det bli som den egna företagaren jag träffade som tyckte hans jobb var det värsta han visste. Egen företagare, han hade designat sitt jobb själv och hatade det men fortsatte med det.
Så för mig är det otroligt viktigt att jag VILL dela denna dag med Jenny. Så förhållandet i sig är liksom inget tvång eller skyldighet utan ett fritt val. Så befinner du ig tillsammans med en partner och känner YES!, så följer du säkert din egna vilja, om inte….

2. Konsten att inte äga
I ett förhållande så finns oftast en viktig komponent och det är KÄRLEK. Men jag skulle vilja poängtera den gamla frasen, kan du inte älska dig själv kan du heller inte älska någon annan.
Jag tror detta är sant. Om du inte står ut med dig själv hur ska du då kunna stå ut med en partner som både fiser och luktar svett då och då.
Allvarligt. Kärleken börjar alltid i dig själv och i ett förhållande så strålar den samman. Men det trixiga med kärleken är att den kan aldrig ägas av någon, inte heller krävas.  Jag kan aldrig kräva att Jenny ska älska mig. Den dagen hennes energi har tagit slut gällande mig som partner så är det så. Inte för att jag vill att detta ska hända men är det så, så är det så. Jag vet att jag alltid kommer att älska Jenny för den person hon är och då vill jag henne det bästa, och om hennes bästa är utan mig så vill jag det.
Jag vet att detta är lätt att skriva och för er som har erfarenhet kring separationer osv. så fattar jag också att detta är mycket jobbigare än jag någonsin kan tänka. MEN min grundinställning just nu är på detta vis. Jag äger inte Jenny eller hennes tid. Hon är fri och det är denna frihet som stärker vår kärlek och vårt fria val att välja varandra, välja varandra varje dag.

3.Realtidskärlek
Detta tips handlar om tid. Strunta i framtid och dåtid gällande ert förhållande. Lova inget som att vara ihop tills döden skiljer oss åt och annat trams. Som du läste i tips 1 så handlar det om att vilja och inget annat. Man kan inte kontraktera kärlek och en annan person, slaveriet avskaffades för länge sedan i Sverige.
Det funkar inte att skrika på sin partner, DU LOVADE JU!! Vi kan alla ändra oss, kanske till och med hitta en bättre partner..vad vet jag nu. Jo just NU vet jag att jag ser fram emot att Jenny ska vakna och komma ner i köket där jag sitter med min kopp kaffe och så tänker jag ge henne en godmorgon puss. That it.
Sedan vet jag inte mycket mer. Jag tror att man verkligen ska försöka älska varandra i stunden. Visst ska man planera och drömma framåt men ändå med en öppenhet kring att livet är bara en stor fet tid av förändring hela tiden. Man får helt enkelt vara glad för den tid man får ha tillsammans. Så jag väljer att se min partner som en slags realtidgåva.

4.Mitt & Ditt
Detta tips och område är nog en utav de mest trickiga sakerna i ett förhållande.  Jag tror att använder man inte eller sköter detta område på rätt sätt så kan det fördärva så mycket i onödan, helt i onödan. Ekonomi. Enligt mig så sätter detta liksom hela förhållandet på prov. Jag tillexempel är uppväxt enligt ”röda lappen” modellen. Det vill säga ingen vara köptes in utan extraprislappen på. Det blev verkligen fetekrock då Jenny och jag skulle handla i början. Jenny plockade ner en massa dyra saker i vagnen och jag fick panik och plockade ur. Måste vara röda lappar!!
Det funkade ju inte, så jag drog mig tillbaka och ville se vad som kunde hända. Från den dagen hade jag aldrig känt mig rikare, vi hade råd att köpa ”vanliga” grejer. Jenny gjorde mig rik på kuppen. Jag hade varit en groda i en burk med ett lock på i arton år gällande röda lappar.
I grunden så skulle jag vilja säga så här. När jag älskar någon så mycket som jag gör, så mycket så jag vill dela varje dag med personen i fråga så måste jag vilja dela allt. Inte måste kanske men för mig är det självklart, för att jag vill. Jag vill leva rikt tillsammans.
I samma stund som jag blev ihop med Jenny så upphörde mitt och ditt och blev vårt. Jag menar dock att den viktigaste investeringen man gör är i sig själv för att ett förhållande ska funka men jag gör min investering ur ett ”VI” perspektiv. Detta gäller även pengar. För mig handlar det även här om att genom att dela allt så berikar jag mig själv. Det finns liksom inte något som heter mina pengar och dina pengar. Vi bygger tiden gemensamt framåt och då handlar det om ”all in”.
Sedan kan man självklart dela upp sina resurser så att man har lika mycket öronmärkt varje månad som man själv kan investera i det man vill, men det MÅSTE vara lika annars handlar det inte om att dela längre utan mer om mitt och ditt och medvetet skapande av maktobalans. Och det har INGET med kärlek att göra.
Så tycker i alla fall jag. Jag tror just att pengar kan bli till ett onödigt stort problem i många förhållanden och som bara ligger där och pyr och pyr…man vågar liksom knappt ta upp det för det är så känsligt. Fundera på dig själv och hur du tänker kring mitt och ditt.

5.Syrgas
Som jag tidigare har skrivit, glöm inte att syresätta dig själv, YOU IS THE SHIT!
Utan dig, inget bra förhållande liksom. Ju bättre DU mår ju bättre mår ditt förhållande, dina barn, din familj etc. Vi glömmer ibland bort detta. Vi offrar ibland oss själva totalt för vår partner, våra barn, till och med vänner och i värsta fall till och med till människor vi inte ens känner!!
Vi hamnar lätt i offer rollen då vi tycker att vår partner kräver för mycket, har för mycket fritid osv…
Vi måste var och en ta ansvar för vår egen tid i livet och berätta vad JAG vill ha, vad JAG vill och hur JAG tänker se till att satsa för att må bra. Det låter kanske ego men jag säger som Gandhi, lev själv så som du vill att världen ska se ut. I ett förhållande har man även gåvan att kunna syresätta varandra. Man kan alltså överraska eller fundera ut saker som skulle göra att ex Jennys syresättning blir än bättre. Tänk vilken grej. I och med att jag vet att ju bättre Jenny mår ju bättre mår jag, så kan man alltså tänka dubbelt.
1.Syresätt dig själv men även 2.Syresätt din partner.

6.Va snäll
Detta låter självklart, klart man ska vara snäll. Men gör din tanke till verklighet ofta! Säg de små vackra orden, skriv små lappar, beröm, sms:a kommunicera ut din kärlek. Jag tror detta är bra för både dig och din partner och har ni barn så hjälper ni även dom att se det fina i kärlek i form av ljud och bild. Ni är deras idoler och förebilder så bete er som sådana! Se er själva som det där lilla extra energitillskottet man ger till växter. Din partner och du är ämnade att växa, så in med växttillskott så det knakar.

7.Släpp fisen
Detta tips är lite lätt filosofiskt. Men det handlar om att våga leva. Jag menar att allt för många gånger lever vi som små rädda varelser som överlever dag efter dag. Vi strävar efter trygghet hela tiden, inget får hända, inget får avvika. Men tänk om vi ligger där sista dagen när det är dags at lämna in och INGET har hänt, allt har varit tryggt och säkert, allt gick enligt planerna…men för vems skull?
Vad är det som gör att vi inte vågar höja blicken och kalla livet ett gigantiskt Liseberg för mänskligheten. Vi har växt upp med så många måsten, duktighetsmanier, duga till fasoner, rätt och fel principer att vi slår knut på oss själva. Men vem kräver allt detta, GUD, statsministern, mamma och pappa?? Eller är det bara jag själv som designar det hela?
Så mitt tips i ett förhållande är att om man nu har möjligheten att vara TVÅ om livstiden så kan man ju försöka stötta varandra på denna upptäcktsfärd, det blir liksom lite mindre läskigt då. Så uppmana varandra att tänja på era gränser, era komfort zoner.
Var varandras livlinor för att våga upptäcka mera, leva mera och skapa flera minnen att skratta åt tillsammans. Skapa minst ett minne var i veckan som ni tillsammans kan ligga dubbelvikta av skratt åt
Släpp fisen högt och ljudligt!

8.Fy på dig!
Sist men inte minst…Detta område som är så så svårt att prata om. Detta ämne som är så tabu fortfarande . Detta ämne som ändå nog är det mest kraftfulla i ett förhållande och som säkert kan vara boven i dramat gällande separation i många fall fast ingen vågar erkänna det, let´s talk about sex.
Sex är komplicerat för det handlar om så mycket tänker jag. Det handlar om ett utav de mest känslosammaste möten man kan ha med en annan person. Det kräver mod, tillit, öppenhet och det är sårbart.
Det handlar om vilken bild man har av sig själv sedan långt tillbaka, hur man är uppfostrad osv.
Hur ska jag kunna öppna upp mig för min partner om jag inte kan göra det inför mig själv. Hur ska jag låta någon beröra mig när jag nästa skäms själv då jag står i duschen. Detta är känsliga grejer.
Jag tror att framgången till ett bra sexliv är kommunikation, kommunikation och kommunikation. Jag menar då inte under tiden man har sex utan den andra tiden. Att försöka vara så öppen mot varandra kring hur man känner och mår kring detta ämne. Kanske är det en idé att bestämma att på Fredag kl 20.00 till 21.00 så ska vi prata om sex oavsett hur pinsamt vi tycker det låter. Och jag menar prata med varandra och dela med sig av hur man känner, inte HA sex.
Jag kan erkänna att jag vid vissa stunder har varit frustrerad kring detta ämne. Under vissa perioder i mitt liv tyckte jag att jag inte ”fått” sex tillräckligt ofta.
Med åren har jag funderat mer på detta och insett att jag kan få hur mycket jag vill när jag vill men jag får liksom lösa det själv. På ett sätt är det ju samma sak.
Om det handlar om att få utlösning bara så där 🙂 Skulle jag övertala min partner att hon eller han måste ställa upp och så blir fallet så är det ju knappast någon skillnad. Detta vara kanske hårt skrivet men jag menar det. Ett kärleksmöte kan inte handla om krav, att ställa upp, då tror jag man har kommunicerat för dåligt.
Sex är en skör grej som kan ta sig uttryck på de mest spännande vis men det är ändå samma botten i grunden, två personer som delar en känslosamt möte på ett eller annat sätt.
Jag tror även att detta område hade mått otroligt bra av att just ”släppa fisen”.
Vi vet alla (tror jag) att ett förhållande där båda parter känner sig rika även var det gäller sin egna sexualitet och tillsammans-sexualitet lever ett rikare liv tillsammans och var för sig. Att sätta stopp i denna livsenergikanal är inte bra för någon. Här kan man nog återigen hjälpa varandra att syresätta. Att hjälpa varandra att våga, att känna, att hitta knep där det inte handlar om prestation eller uthållighet utan snarare att vara nära tillsammans en sekund i taget.

Så där var världens längsta blogg inlägg skrivet och jag vet inte riktigt om jag ska rodna nu efteråt. Men så blev det till slut,.

Så mitt slutliga tips:
9. Ta hand om DIG!

Kram/Micke

Flattr this

Familjeliv DECEMBER 28, 2010

KOMMENTARER

0 svar till “9 tips till ett gott liv tillsammans:-)”

Lämna ett svar


Jag säger God Jul på ett nytt sätt…

Annandagsjul morgon 2008 stod jag på toaletten för att pinka. Plötsligt for svettningar över mig, det fullkomligt droppade ner i pannan. även på armarna kom svetten ur mina porer, jag […]

Grattis alla barn, en skoldator finns i säcken.

Under nästa år börjar utrullningen av en mängd skoldatorer till våra barn och ungdomar i landet, för att inte glömma våra lärare …Spännande! Och jag tror det kommer att bli […]

Gott & Blandat, men det slutar fint:-)

Detta inlägg kommer att vara lätt förvirrat och en slags gott och blandat känsla. Har varit mkt på sista tiden 🙂 Hörde en vis man säga att det handlar inte […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.