Nu säger jag ”fan vad dumt” utan säker anledning! Men det verkar som skolan just nu har kramp!

IMG_0503

Idag fick jag höra något som satte griller i mitt huvud och en kniv i mitt hjärta. Säkert helt i onödan, jag har liksom inte kollat källan riktigt djupt än. Jag hoppas verkligen att någon i landet ska förklara för mig och snälla få mig att förstå hur onödigt korkat det var att lägga ner tid på detta blogginlägg.
Det handlar om regeringens beslut om kärriärstjänster, förstelärare. Detta har jag helt missat.
Vad jag kan uttyda och vad jag idag hört idag så handlar det alltså om att lärare kan söka om att få bli förstelärare och få en karriärstjänst. Detta innebär att man kan få ett lönelyft på ca 5 000 kr/mån. För att få detta så ska du ha ett särskilt ämnesansvar och även ”fortbilda” dina kollegor och även lärarstudenter. Du kan efter några år bli av med detta påslag om någon annan konkurrent dyker upp 🙂

När jag läser på Lärarnas Riksförbunds sida så ser jag att de även stolpat ner ett antal krav:

 • är legitimerad – gäller från och med 1 januari 2014
 • kan genom dokumentation redovisa minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning inom ramen för en eller flera anställningar inom skolväsendet
 • har visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och har ett starkt intresse för att utveckla undervisningen

En särskilt yrkesskicklig lärare bör till exempel:

 • ha gedigna kunskaper i det ämne, eller det ämnesområde, som han eller hon undervisar i.
 • se alla elevers behov, och få alla elever att anstränga sig för att lära sig mer, så att elevernas resultat förbättras.
 • ha visat sig intresserad av att delta i utvecklingsprojekt som leder till förbättrade elevresultat.
 • kunna kommunicera och samarbeta med såväl elever, föräldrar som kollegor.
 • vara intresserad av att utveckla sin egen professionalism.
 • kunna anpassa undervisningen efter elevernas förutsättningar, och i samband med detta tillämpa en mångfald av metoder och arbetssätt, i syfte att förbättra elevernas studieresultat.

  När jag läser dessa punkter så tänker jag vilka lärare har INTE dessa krav på sig!?
  Om jag skulle drivit en skola där lärare INTE uppfyller dessa krav utan att jag måste ge de en särskild tjänst för detta så hade jag avskedat de allihop!!
  (Förutom legitimationen som kan variera)

  Detta förslag tycker jag är det mest perfekta jag någonsin hört talas om, om man vill skapa friktion och inre konflikter i en skolorganisation. Herre min tid!!

  Först tänker jag:
  VEM ska bedöma om en lärare är bättre än andra, hur ska det mätas?
  Hur kommer arbetskompisar ta emot denna arbetskompis som fått ett lönepåslag på 5000 kr och sedan ska stötta sina arbetskamrater extra. Kommer denna förstalärare att få extra tid för detta eller ska det ingå i tjänsten. Ska i så fall arbetskompisarna ställa upp på denna fortbildnings-tid utan att få extra? Jag kan ju önska att vi var så mogna att vi själva kunde be våra arbetskompisar om extra hjälp när som, att vi bygger en lärande organisation där dessa komponenter funkar per automatik.
  Jag känner i min mage att denna idé skapar snarare konflikter och inre mobbing än något annat. Och så blir jag återigen så jäkla ledsen att det som man återigen lockar med är pengar. Och inte LITE pengar denna gång. Ge hellre erbjudandet om 20 000 kr om du säger upp dig så slipper vi dom som inte vill vara i skolan men ändå stannar kvar (upps flåt!). Ta dessa pengar och stötta utvecklingen av en lärande organisation istället. En liten kommun hade fått beviljat 15 karriärstjänster, dvs 75 000 kr i mån.
  På ett år med lite andra avgifter blir detta ca 1 260 000 kr per år. Wow vad mycket vi skulle kunna göra för att uppnå målet om än bättre skola!!

  Vi vet själva att det kan vara nog så komplicerat att gå från lärare till rektor på sin egen skola (vilket jag inte heller tror alltid är optimalt) , hur ska det då vara om man bygger ännu en slags hierarki i systemet.
  Allting i samhället just nu går mot öppenhet och platt. Platta organisationer, öppen data, crowdsourcing, internet….hierarkiernas tid är förbi! Förutom i skolan verkar det som i detta fall.

  Så nu har jag kräkt utan nästan någon som helst kunskap om hur det kanske faktiskt är tänkt…hahahaha. Går bara på magkänsla, nu hoppas jag att alla ni, mina vänner, lugnar ner mig och förklarar det smarta i detta och på något sätt på vilket vis detta gör att mina barn känner än mer lust och får en ännu bättre tid i skolan för att förbereda sig in i ett samhälle som mest är platt, öppet, delat och helt oförutsägbart och där den som kan anpassa sig mest i förändring vinner. Och där frågan VARFÖR går jag till jobbet blir den viktigaste, inte hur mycket tjänar du!

  Tack
  Micke

 

Hälsa JUNI 05, 2013

KOMMENTARER

0 svar till “Nu säger jag ”fan vad dumt” utan säker anledning! Men det verkar som skolan just nu har kramp!”

Lämna ett svar


Godmorgon så kallade Onsdag, havet är djuupt:)

Godmorgon! Går ute i morgonsolen med vår valp Lillebror och känner en stillhet. Hur dagen, jag och naturen saktar vaknar till liv. Denna stillhet finns alltid inom oss egentligen. Det […]

Vill du lära dig att trolla likt Tobbe Trollkarl?

I går översköljdes jag av en känsla. Jag började misstänka att jag fått magiska krafter, en särskild gåva. (Nu kanske många av er sluta läsa, och det är helt ok..hahhaah) […]

Mitt Älskade Lejon!

Det är inte för intet lejonet kallas för djungelns konung. Dess pondus, dess tyngd och dess dödliga käftar och vrål gör att blodet lätt kan frysa till is. Men det […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.