”Barnen kommer till oss från framtiden.”

IMG_0959

Denna vackra och kloka mening fick jag och ca 250 andra eldsjälar, när det gäller barn och utveckling, ta del av under Learning Is The Shit 2013. Citatet kom från en av våra gäster, Karl Erik Edris.

”Barnen kommer till oss från framtiden.”

Och om vi alla är överens om denna lilla mening så kan vi egentligen i stora stycken släppa taget om då-tiden. Om vi idag anser att vi skulle kunna göra bättre i världen när det gäller hur vi mår, lever, rättvisa, svält, krig, orättvisor, makt, pengar, miljö, barnstress, aga mm mm så får vi absolut inte forma de som kommer från ”framtiden” till att bli som oss…då lär det absolut inte bli bättre på vårt klot. Favorit i repris.
Om vi gör som vi alltid har gjort blir det som det alltid har varit.
Vi borde snarare ha tillit att låta våra barn växa upp och i större utsträckning bli föremål för våra vuxnas drömmar om paradiset. Hur skulle vår drömvärld se ut. Om vi kunde känna in detta då vi ser in i våra barns ögon och tänka att detta lilla vän, det är detta jag vill ge dig, du lilla oförstörda lysande energiknippe från framtiden, då skulle förändring kunna ske mycket snabbare än vi tror. Vi måste behandla varelser som är hitskickade från framtiden med våra drömmar om framtiden. Det är dessa varelser som kan sjösätta detta drömprojekt.
Dagens skola borde ta en time out och verkligen stanna upp.
”Enda gången jag backar är när jag ska ta sats” (citat jag hörde under samma konferens)

Vi måste ta en ny sats. Vi måste formulera mål och visioner som har siktet inställt på en ny värld, den värld vi alla drömmer om och som våra utsända är här för att möjliggöra. Se på ett nyföttbarn och försök inte hålla med mig!!

Men sedan så börjar vi knåda dessa barn med vår egen ångest, oro, historia. Vi leder de in i en fabrik vi kallar skola för att verkligen få gott om tid att avrusta dessa fredsbärare. Vi vill inget ont, vi bara gör det utan att tänka större. Vi gömmer oss i styrdokument, bedömningar, uppgifter, regler, läxor etc vi kallar det kunskap men i själva verket skapar vi bara en förutsättning att göra en dålig kopia av ett samhälle som redan är på många sätt redan dåligt.
Vi måste vakna upp! Vi måste ta hand om vår framtidsinvandring på ett smartare sätt. Barnen visar oss redan från ankomst villkorslös kärlek, det visar oss vuxna direkt om hur man gör för att få till det. De visar oss hur man lever, hur man verkligen lever, hur man älskar, inte konkurrerar, hur vi samverkar, hur vi tröstar, hur vi berör, detta långt innan de varken kan gå eller tala!!

Nu måste vi vuxna, makthavare, föräldrar, politiker fundera, känna, visionera, drömma….backa, för att ta ny sats.

Jag är så tacksam över att fått vara med och bygga denna konferens. Learning Is The Shit. Som jag nästa år banne mig skulle vilja nästan döpa om till LIVING is the shit.
För det är ju det de handlar om till slut. Och det är just detta som blir så tydligt under två fagar i Ronneby Brunnspark. En konferens som har något man inte kan ta på, en känsla, en energi, en öppenhet, en värme…något som gör att vi kommer varandra lite närmre. Något som gör att vi få möte barnet igen, något som gör att vi växer lite till. Kanske är det kärlek eller så kanske det bara handlar om två dagar då vi alla vuxna plötsligt kommer ihåg varför vi en gång kom hit…då det var vi som steg ner på jorden och sa…

-Hej jorden, vi kommer från Framtiden!

ps. Såg denna fina bild idag. Hmmm….men blev sedan fundersam. Behöver vi verkligen lära våra barn detta…eller vet de redan? Vi kanske ska börja med oss själva först. Sätta oss själva vid skolbänken, vi vuxna och tenta upp våra egna resultat först 🙂

IMG_1228

Kram/Micke

Barnatro JUNI 19, 2013

KOMMENTARER

0 svar till “”Barnen kommer till oss från framtiden.””

Lämna ett svar


”Någon annan stans” är så jäkla nära just nu!

Sitter just nu och går igenom morgondagens och Tisdagens program på årets upplaga av Learning Is The Shit 2013 i Ronneby där jag ska få vara konferencier. Spännande. I år […]

Ibland leker jag kurragömma…gör du?

Denna underbara bild delade en vän för ett tag sedan på FB. Hennes grabb leker kurragömma. Underbart! Kommer själv ihåg hur man som barn trodde att bara genom att blunda […]

Från Nitro i Mario Kart till att inse att det inte längre finns någon framtid!

Detta inlägg skrevs för cirka en månad sedan i vårt nyhetsbrev som jag och Jenny gör tillsammans med Jesper Juuls Family Lab. Våra tankar publiceras en gång i månaden och […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.