Hur länge ska jag behöva lägga skattemedel på att få ungdomar att må ännu sämre!? (Hej alla politiker och alla andra i valtider…låt mig bara få gissa högt.)

Jag har under den senaste tiden träffat många ungdomar, har arrangerat olika aktiviteter gällande nya jobb, har arbetat med personal inom arbetsmarknadsåtgärder etc.

Nu kommer min vilda gissning!

I och med att vi idag har gått från ett analogt samhälle till ett digitalt, dvs vi når en hel värld digitalt, media blir digitalt, information är digital, nätverken är digitala osv så kommer vi inom snar framtid att ha vår största arbetsmarknaden på internet.

De nya arbetsplatserna och jobben kommer alltså att finnas på Internet.

Om vi bara ser till de jobb som redan finns idag och som jag tror kommer öka mer än vi någonsin anar ex E-sport (spela dataspel), bloggar, Instagramfotografer, e-handel, vänner till mig som driver tre olika bolag men har caféer som arbetsplatser, YouTube:are ex svenska PewDiePie som har världens största YouTUbe kanal, hamnade i Guniess Rekordbok med över 15 miljoner prenumeranter och över 2 miljarder visningar, mer än Rihanna, det han gör är att spela spel och kommenterar medans han spelar…typ…..Eller som min twitterkompis som tillsammans med en kompis startade upp en butik på nätet som säljer hörlurar. De hade haft butiken igång i 6 månader innan de träffades fysiskt. De har aldrig träffat de som tillverkar lurarna, de bara driver e-handeln….nu finns lurarna i stort sett i varje butik. Eller han som har som jobb att sälja digitala avatarer på blocket…osv…osv…

Men men Micke detta är ju inte jobb där en majoritet av människor jobbar!!!??

Nej men när vi gick från bondesamhälle till industrisamhälle så måste det varit en grym minoritet som gick in i konstiga fabriker om dagarna mitt i stan….eller hur!?

Bönderna måste bara ha ruskat på huvudena, klappat kon och pustat högt.

Min fråga är egentligen…hur mycket uppmuntrar vi arbetsmarknadspolitiskt att se Internet som en ökad arbetsmarknad och en plats man bör vistas mycket på om dagarna. Får ungdomar praktikplats i sin egna blogg som de tänker utveckla, kan man få 3 mån praktik i LoL, kan nya skin i Minecraft vara en syssla som man kan utveckla om dagarna, kan man få bygga en YouTube-kanal på heltid under en period ….tänk om PewDiePie hade varit tvungen att göra praktik på Volvo där de riktiga jobben finns….(hemska tanke).

Det kanske är dags att sluta se våra ungdomar som fyllnadsmassa i ett industrisamhälle som går mot sitt slut? Det kanske är dags att sluta skolifiera ungdomar utefter vad de ska bli när de blir stora? Leta praktikplatser på platser där jobb ändå inte kommer finnas?

Skolans främsta uppgift idag kan inte vara att forma barn för kommande jobb utan snarare se den unga människan som målet. Målet att få en individ att utvecklas som människa. Detta med fokus på självkänsla, självförtroende, kreativitet, passion, kunskapstörst, nyfikenhet, digital smartness, livsglädje, mod.

Att träffa 15 åringar idag med magont på riktigt för att de står inför sitt livs val. Hur skolsystemet har blivit så trångt att vi menar på allvar att du måste välja nu i 9:an och beroende på val så gör du det möjligt eller omöjligt för vidare studier….är ju helt sjukt.

Idag ser många människor sig som problem. Problem för samhället. Barn som inte orkar gå ut gymnasiet, ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden…vi kallar de dropouts, vi kallar de arbetslösa. Och sedan skriker vi i debattprogram politiker emellan att vi måste bekämpa arbetslösheten, vi måste få väck detta sattyg, dropouts i Sverige kostar miljarder för samhället…osv osv.

Har jag då som ung börjat identifiera mig som just en dropout eller arbetslös så är det fan inte lätt. Inte undra på att man har tunga axlar. Vi möter dagligen handledare, coacher, politiker, arbetsförmedlare, lotsar och alla ställer samma fråga. Hur får vi ut dig i jobb? Hu kan vi hjälpa dig? Detta innebär att vi redan på förhand bestämt oss för att det är ett ”problem” vi ska möta och som vi sedan ska hjälpa, för vi vet bättre en personen mitt emot oss.

Detta är inte inte inte bra!!

Vi måste först och främst avproblematisera varenda ungdom och få de att inse att detta är inte deras fel. De är precis där de ska vara i livet annars hade de inte varit där de var. De är Perfekta!

Vi måste vara genuint intresserade i människan framför oss, på riktigt!! Om vi inte är det så funkar det inte. Vi måste banne mig älska dessa unga. Vi får inte jobba för EU:s indikatorer, statistik, bertyg eller för pengar…..Vi måste få unga människor att finna tro igen. Att på alla vis hitta den där lilla lågan igen som gör att man lever dagarna och inte överlever dom.

Vi måste våga lyssna på deras intressen, deras drömmar och därifrån ta små steg framåt. Lite växande i taget. Vi har idag pengarna och vi har hur mycket jobb som helst i samhället. Det gäller bara att vi får ihop detta. Vi försörjer ungdomar redan idag, men vi är så låsta i vårt system att vi tycker det är bättra att de får känna på riktiga jobb så vi betalar de för att känna sig arbetslösa och så placerar vi ut de i parken så de kan samla ihop löv till hösten. Där finns INGEN tillväxt. Varför får man inte se dessa bidrag som lön för att utveckla sig själv och möjligheten till att skapa NYA jobb. De som vi idag säger inte är riktiga. Jag skulle vilja påstå att med den politik vi har idag så investerar vi i barns psykiska ohälsa. Vi måste hitta nya vägar! Vi borde omedelbart förbjuda två ord…arbetslös och dropouts.

Och som sagt var….tänk om de flesta jobb om 20 år finns ”UTE” på Internet…..hur tar vi vara på den kraft unga har idag ,,,de som redan är där ”UTE”. Uppmuntrar vi eller fnyser vi och säger…stäng av den där förbannade datorn, klipp dig och skaffa dig ett ”riktigt” jobb.

Trevlig helg:-)

Micke

Skola OKTOBER 25, 2013

KOMMENTARER

0 svar till “Hur länge ska jag behöva lägga skattemedel på att få ungdomar att må ännu sämre!? (Hej alla politiker och alla andra i valtider…låt mig bara få gissa högt.)”

Lämna ett svar


Känn dig Välkommen! ….eller…..

  Idag hade jag förmånen att vara med på en tre timmars Framtidsverkstad med människor som antingen brinner för skolan eller jobbar i den eller går i den eller pluggar […]

Skolor kan vara direkt farliga för barn om vi inte vågar prata som vuxna!

  Hade jag skrivit detta inlägg igår hade jag använt en hel del svordomar, men jag väntade ut stormen en smula. Nu gör jag ett nytt försök. Jag vill börja […]

2 miljoner minuter….pecha kucha..en utmaning, tack Skolvåren!

Igår och idag har #afkMalmö ägt rum. Det är Skolvåren som återigen mobiliserar folk för att tänka skola och lärande här och nu. Jag skulle självklart varit på plats men […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.