Börja inte rota, det blir bara värre…!!

 

Jag känner en kvinna som har har levt ett liv i både psykisk och fysisk ohälsa nästan så länge jag har känt henne, och det är många år. Det som enligt mig fått henne att överleva alla de besök hon gjort på akuten är någon slags grundkärlek till sina barn och vänner.

Om jag frågar henne om det finns något hon ångrar i sitt liv, något hon skulle vilja gjort annorlunda så svarar hon alltid samma sak:
Nej, det finns inget jag skulle vilja gjort annorlunda. För då skulle inte du varit här nu.

Så magiskt vackert men ändå sorgligt på något vis. För hon skulle kanske behövt förändra en del saker i sitt liv för att slippa mått som hon mår. Men visst vi kan bara göra det bästa vi kan och det gör vi alltid utifrån det medvetande och de förutsättningar vi har här och nu. Men jag minns särskilt en gång. Hon blev då erbjuden att gå att tala med någon, en psykolog. När jag träffade henne efteråt sa hon att hon aldrig skulle gå dit igen. Det var det värsta hon hade varit med om, de var inte riktigt kloka.

Jag förstår hennes reaktion. Och det gör ont. Ont att höra. Detta visar på hur mycket smärta som hon går och bär på och som hon valde att lägga locket på. När psykologen fick henne att glänta en liten liten aning på locket blev smärtan för stor. Och då blir vi rädda. Och så skyller vi på andra. Förbannade läkare.

Efter att jag hade gått i backen för ca 6 år sedan fick jag också lyfta på locket.
Jag kunde aldrig i min fantasi tro att det fanns så mycket skit där. Skit som behövdes rensas bort, skit som behövdes förlåtas, så mycket smärta, ilska, frustration, hjälplöshet, rädslor, men också kärlek, lycka, skratt, minnen…Men jag gav mig tusan på att det smutsiga skulle ut och inte stanna kvar där inne. Min underbara fru sa så klokt idag…:
– Micke jag tycker inte det är så stor skillnad på din energi och kärleksfullhet nu och innan du brakade samman, det enda jag vet är att om du inte tagit tag i dig själv hade du aldrig kunnat fortsätta på samma vis.

Jenny är så klok.

En man frågade mig om det verkligen är så klokt att rota i det förflutna och se tillbaka.
Jag bad honom knyta handen allt vad han orkade i tio sekunder. Sedan bad jag honom slappna av och låta handen öppna sig fritt. Sedan frågade jag honom: – Vilket var skönast?

Många av oss går omkring med knutna nävar i bröstet. Vi skyddar oss på alla möjliga olika viss. Detta kan ske genom missbruk av mat, tobak, alkohol, droger, sex osv. Vi behöver ta skydd helt enkelt. Det är därför det egentligen är så onödigt att tala om dieter, hälsoprogram, viktprogra osv…vi ska inte fokusera på vad vi stoppar i oss utan varför. Men det är mycket jobbigare och ibland mycket svårare. Men om vi kan justera i grunden behöver vi inte fundera på ovanstående skyddsmekanismer och taktiker.

En annan person, en man, som jag känner så himla väl sa en gång till mig: – Du Micke skulle jag åka på ett sådant ställe du har varit på och arbetat med dig själv hade jag bara kunnat vara där två minuter sedan hade jag brakat ihop totalt. Så dit kommer jag aldrig att åka.
Exakt, det är därför vi behöver just ”åka dit”. Tänk om det tar två minuter för att braka ihop, tänk då vad det tar i kraft och energi och hålla denna klump inom sig varje dag!

Men Micke blir det inte värre att rota?

Jag tänker så här.

Du har precis ätit middag och du ska ta disken. Du ser en gryta som är svart i botten. Det har bränt vid. Du häller i lite diskmedel och varmt vatten och låter den stå ett tag.
Sedan tar du dig an grytan och börjar skrapa i botten, nu flyter det sbarta upp, en gegga skapa och det ser just nu betydligt värre ut en tidigare. Men du fortsätter att skrapa, sedan skölja, skrapa lite till och till slut så är grytan helt ren. Du kunde valt att sluta skrapa när det såg som geggigast ut men du fortsatte.

Så här tänker jag lite kring oss själva och på frågan om man verkligen ska ”rota”.
Jag menar inte att vi ska älta vår historia i evighet, att söka efter anledningar och skäl bakåt hela tiden. Vi kan bara leva här och nu…alltid. Det är bara NU vi kan bestämma oss för förändring i våra liv, varken tidigare eller senare.
MEN vi är ändå ett resultat av vår historia på något vis, även av våra föräldrars historia osv. Många led blir det. Jag tror det är så viktigt att göra upp med saker och ting, förstå, förlåta, känna…allt för att jag just här och nu ska kunna vara så autentisk den person jag är född till och ämnad att vara. Det finns ingen perfekt barndom och på så vis inga perfekta föräldrar. Vi har alla saker som drabbats oss längs vägen. Detta kallas att leva. Men med tiden kan många av dessa drabbningar stanna kvar i våra kroppar och sinnen och påverka oss och hindra oss kring att ta de  beslut vi vill ta idag för att leva fullt ut.

Jag vet inte hur du känner, jag kan bara veta hur jag känner.
Jag har ibland trott jag ska dö av den ångest eller smärta som bubblat upp i min gryta.
Men jag skulle nog våga påstå eller snarare lova….du kommer inte dö av att städa din gryta, du kommer dö ändå, och då är frågan vilket liv du vill ha levat innan detta sker.

Kram

Micke
 

Personlig utveckling NOVEMBER 23, 2013

KOMMENTARER

0 svar till “Börja inte rota, det blir bara värre…!!”

Lämna ett svar


Tre fingrar tillbaka !

”Denna text har tidigare publicerats i samarbete med Jesper Juuls, Family Labs inspirationsbrev. Ett mail som kommer ut en gång i månaden till de som väljer att prenumerera. Ett samarbete […]

Elever skapar Fred till jul!

  Då var man tillbaka igen efter en stunds semester. Nästan läskigt att koppla av allt engagemang på detta sätt 🙂 Har varit så behövligt för hela familjen att bara […]

Man stannar upp och ser sig omkring…

  Går fram och tillbaka på en stor galleria i Naples och bara studerar allt och alla. Blir nästan yr. Inser att många av oss människor verkligen behöver handla mycket, […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.