Små ord som hjälper våra barn att lättare växa snarare än att lyda.

 

Om vi önskar att våra barn, vänner, partners osv ska växa som människor, om vi vill att vi ska älska oss själva, utveckla en god självkänsla, att leda oss inifrån och bli goda vänner då tänker jag att vi måste ta omvägen inom oss själva för att fatta de beslut vi fattar i våra liv. Vi måste filtrera våra handlingar genom oss själva.

Låter kanske märkligt. Det jag menar är att om våra beslut sker på andras begäran snarare än utifrån mina egna val då styrs jag utifrån. Detta kan skapa problem för ex våra barn när de ska välja att säga ja eller nej bland kompisar i tonåren. Men det gäller självklart åxå oss vuxna, då chefen vill att vi ska göra mer, partnern vill något du kanske inte vill, överallt ställs vi inför val. Risken finns också då jag inte tar vägen genom mig själv, att jag börjar skylla mitt livs händelser på andra. Jag tar mig allt mer rollen som ett offer.

Jag har funderat en hel del på detta när det kommer till kommunikationen med våra barn. Hur kan vi hjälpa de att just ta omvägen genom sig själva. Jag vill i de flesta lägen att de inte ska lyda mig, utan snarare ta ett eget beslut och förhoppningsvis kan detta sammanfalla med min önskan. Detta är inte detsamma som en gränslösuppfostran enligt mig.

Det får du inte – Det vill jag inte

Om jag vill att mina barn ska lära sig av sina egna beslut och de gränser vi bör förhålla oss till i livet så vill jag att de ska ta besluten snarare än att lyda mig.

Om jag använder mig av orden:
Du får inte….kasa på stolen, slänga kläderna på golvet, vara ute med polarna för sent osv då tänker jag att det snarare handlar om min makt än att hjälpa mitt barn ta en resa genom sig själv. Det finns också risk att vi kommer i ett tyckande kring man får, man får inte. Och det står ju inte i ngn lagbok att man inte får kasa på stolen….

Om jag istället byter ut meningen till, Jag vill, jag skulle vilja, jag skulle bli glad om, jag skulle önska…dvs jag tar omvägen genom mig själv för att låta barnet göra detsamma, då , tror jag chansen ökar till utveckling och byggande av ens egen självkänsla. Då måste vi helt plötsligt förhålla oss till varandras behov och då blir samtalet mycket mer intressant. Tänk dig själv bara som vuxen vilken skillnad på känsla det är om någon på jobbet, din partner, vän…säger du MÅSTE gör detta, till att säga Jag skulle önska….
Börjar meningen på DU är det snarare än befallning än ett utryck för mitt behov.

En annan fras jag funderat på är:

Kan du…

KAN du gå ut med soporna? Klart de flesta kan! Det är ju nästan att idiotförklara folk:-) Att även där istället flytta perspektivet till mitt behov. Och även kanske uttrycka just på ett sätt så att personen jag frågar för möta sig själv. Jag skulle kunna säga:
Vill du gå ut med soporna till mig.
Jag skulle bli så glad om du gick ut med soporna till mig.
Jag vill att du går ut med soporna. (Sedan behöver inte personen gilla att gå ut med soporna, vissa saker kanske man gör ändå)

Jag tror dessa meningar får människor att växa snarare än att lyda , att gå från ett MÅSTE eller KAN, till ett JAG skulle vilja.

Sedan finns det säkert en del måsten i livet, absolut. Men i vårt relationsskapande med våra barn och även andra människor i våra liv så tror jag det finns små saker vi kan göra och justera för att skapa stora skillnader.

Vad tror du?
Har du tips på tankar kring din kommunikation med våra barn?

Kram
/Micke

Tips på tidigare texter om att stärka vår relation med våra barn:

Barnatro
Från Lärare till mästare, från keps till kärlek
Att låta dig gå

 

 

Skola MARS 16, 2014

KOMMENTARER

0 svar till “Små ord som hjälper våra barn att lättare växa snarare än att lyda.”

Lämna ett svar


Konsten att släppa en rökare…

  Detta inlägg känner jag själv är lite ovanligt. Men jag skriver ju alltid om just det som faller mig på. Jag bara kände något i morse då jag läste […]

”Du hinner med det du ska, men inte mer.”

  På min lilla lunchpromenad i dag med vår ”Lillebror” slog mig denna tanke. ”Du hinner med det du ska, men inte mer.” Jag tror mycket på att det jag […]

När slutar din jaktsäsong?

  I morse efter en ganska så stressig morgon tog jag mig lite extra tid att sätta mig ner en stund och bara pusta ut lite. Min underbara fru Jenny […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.