”Tiggarna” är livsviktiga för vår samhällsutveckling och vår HC!

 

Idag kändes det i hela hjärteroten, det blev så tydligt. All denna debatt om ”tiggarna” på våra gator. Jag kunde idag förstå med hela mitt väsen hur livsviktiga de är för vårt samhälle här och nu. På riktigt, detta är absolut inte ett skämt, jag lovar. Innan jag fortsätter vill jag återigen be oss fundera kring vad vi vill med ordet ”tiggare”. Jag vill bestämt föreslå att vi slutar upp med denna etikett. Om ni undrar varför så har jag skrivit om detta tidigare, lär här.
Jag använder dock ordet tiggare i min rubrik, bara så att ni förstår vad det handlar om. Men från och med nu kommer jag använda det ordet som känns bäst för mig, medmänniska.
Och i detta fall en medmänniska som behöver extra stöd och hjälp, precis likt min mamma som behöver stöd från andra vuxna på det äldreboende hon lever i nu, precis som det barn som behöver min hjälp då den tappat bort sin mössa i snön.

Innan jag går vidare så vill jag snabbt delge en händelse som gav rubriker både i press och på nätet. Det handlade om då jag under julhandeln inte hade något mynt då jag skulle använda en kundvagn på Citygross. Jag frågade då en kvinna som satt på en filt utanför entrén om jag kunde få låna en femma av henne. Hur hon då sken upp som en sol och sa YES. När jag sedan kom ut och betalade tillbaka och även följe livsregeln, den dom ger får mångfalt tillbaka, så sken hon upp som en sol, och skänkte mig så mycket kärleksord att jag flög hem.
I går hände samma sak. Haha..helt galet. Denna gång utanför Maxi i Ronneby. Jag står där utan växel och ska handla. Återigen har jag turen att se en vacker kvinna sitta och be om hjälp hon har även ett bord fullt av vackra saker hon ger bort. Jag frågar henne om jag får låna ett mynt. Hon förstår efter ett tag och säger:
– Yes yes mister!!
Hon skiner som en sol, sträcker fram hela sin kopp och börjar leta efter en femma bland enkronorna.

Jag går in och handlar. När jag kommer ut är hon borta. Kändes så jobbigt, jag ville verkligen visa min uppskattning tillbaka. Att som medmänniska ta de små slantar man äger och ändå låna ut den största pengen. Det är fan stort!

Idag åkte jag tillbaka på morgonen efter att ha lämnat grabben på innebandyläger.
Hon är inte där! Men jag känner på mig att hon kommer att komma dit. Jag går in och köper en kopp Te på Maxi. I kön till varmvattnet så står det en man och ska fylla två koppar kaffe. Efter att han har fyllt på en kopp så visar han fram mig och menar att jag ska gå emellan med min kopp. Jag söver först att han kan fixa sitt kaffe klart, men han insisterar. i skrattar åt varandra och jag går emellan. När även han är klar så följer jag honom med blicken. Då ser jag hur han går ut och sträcker fram den ena koppen till just min nya VÄN! Hon är tillbaka.

Jag dricker upp mitt te och går ut till henne. Hon börjar skratta. Hon minns mig. Vi hälsar och försöker småprata men hon får mest visa med sina händer. jag ger tillbaka samma 5:a som jag sparade sen i går. Jag ger henne även enligt livsregeln, mångfalt tillbaka. Sedan visar hon mig en massa små smycken, knappar, spiderman…hon vill att jag ska ta flera saker med tanke på sedeln jag gav henne. Men jag tar bara en knapp, den som känns så rätt i situationen och tackar henne.
Hon ropar:
– Thank you mister, love, love! Och så ger hon mig två slängpussar!!
Vilken morgon!!

Nu till min viktiga insikt. Våra medmänniskor som idag finns utanför våra butiker, på våra gator etc behövs mer än någonsin. Jag menar inte att jag önskar de fattigdom, men jag är så jäkla glad att de finns här bland oss. Dels så vi får chansen att hjälpa men framförallt så att vi får lov att utveckla vår HC! Jag hittade på begreppet idag, Heartfull Competence. Hjärtefull Kompetens. Likväl social, emotionell kompetens så är jag övertygad om att vi måste träna vår hjärtfulla kompetens. På engelskan förkortar man ofta med ordet Q istället, IQ, EQ etc…men då handlar det om ordet kvot. Jag menar att kompetens i detta fall är bättre. Vi har ALLA 100% Hjärtfullhet då vi föds. Vi är redan kärleksmässigt fullkomliga. MEN vi behöver praktisera för att öka vår kompetens och färdighet, att just vara hjärtfulla!

Innan våra kära medmänniskor kom till oss och bad om hjälp har vi kunnat ha en distans till ”eländet”. Vi kan sucka framför tv:n, i bästa fall ringa in på det dyra numret och skänka 9 kr till Rädda barnen. Men vi har liksom inte haft problemet i soffan, här hemma. Det har vi nu.
Nu sätts du och jag och våra hjärtan på prov. Nu har vi inget val. Ungefär som att gå till ett gym med en PT. Du kan inte smita och sitta hemma och bläddra i hälsotidningen. Samma sak gäller utanför maxi. Det blir verkligt och nära. Det skapar reaktioner, känslor, debatter, samtal och nya möten. Det är nu vi du och jag sätt spå prov om vi har förmågan att se bakom våra fördomar och idéer. Om vi har modet att möta en helt vanlig människa, en precis som du och jag, kött, hjärta och blod men med olika förutsättningar. Klarar vi att möta blickan. Vad händer i dig när du hör rösten.
Hello sir!
Dessa svar har bara du!
Hur tränar du din HC? Har du ens tänkt på att du kan ha en och i så fall, när använde du den medvetet senast?

Tänk om det är så, på vår resa mot en än bättre värld att allt är precis som det ska. Att det finns en mening. Jag känner i hela mitt hjärta efter dagens möte att så är fallet. Jag svävade på moln efter att hon log mot mig. Jag vet att hon blev göda för min hjälp och jag vet att ja´g blev glad för att jag valde att hjälpa.

Till alla er som menar att jag kan ju inte ge till alla. Vad spelar en 5:a för roll. Problematiken är större än så….
Jag förstår er alla!
Problematiken är större än så. Hela universum är allt för komplex för någon att förstå. Men kanske ska du då krympa ner det till här och nu. Kanske är det bättre att hjälpa lite än ingenting alls.
kanske är det så att det inte handlar så mycket om damen framför dig, utan kanske mycket mer om dig själv? Du som har möjligheten, chansen att just kunna bidra.
Kanske är det den resan som är viktigare än något annat?

Jag ber dig läsare. Om du är en som aldrig ha lagt en peng i muggen, och det är helt ok, ingen skam eller skuld. men om du aldrig gjort det, kan inte du bara för min och din skull göra det nästa gång. Testa och se vad som händer i mötet och i dig själv.

Jag lovar dig att om du gör detta och skriver sedan till mig i kommentarsfältet nedan om hur det kändes, samt kontaktuppgift, så ska jag behandla dig precis likadant som jag tänker kring mina andra medmänniskor….mångfalt tillbaka!

Kram/Micke

Samhällsförändring FEBRUARI 07, 2015

KOMMENTARER

22 svar till “”Tiggarna” är livsviktiga för vår samhällsutveckling och vår HC!”

 • Eva säger: 2015-02-07 kl. 09:43

  Tack Micke!

  Alla röster för dessa våra olyckligt lottade medmänniskor behövs, och jag blir så glad av det du skrivit. Och från och med nu ska jag inte använda ordet tiggare (som jag alltid tyckt illa om) utan ”nödställd medmänniska”. Hoppas det är ok att jag ändrar lite på ditt utttyck… Ha en fin dag!

  • micke säger: 2015-02-07 kl. 10:38

   Vackert!

 • Christin Nilsson säger: 2015-02-07 kl. 09:57

  Tack för att du sätter ord på den verklighet som vi lever i. Önskar att många läser ditt inlägg!

 • Birgitta säger: 2015-02-07 kl. 10:21

  Hej, bra skrivet Micke, jag håller med dig, jag har också funderat så…. som att vi har haft det så bra här i Sverige, så nu kommer turen till oss att få vara mer delaktiga i världen, världen kommer nu till oss. Som du skrev förut har vi mest sett det lite på avstånd i tvn…
  I vår kommun Färgelanda har en tjej mfl startat en bra facebookgrupp Ett rop på hjälp… där hon gör mycket för att samla alla våra sätt att träna våra hjärtfullheter..
  MVH

 • Lena säger: 2015-02-07 kl. 14:20

  Tack Micke för din text!! Det är det bästa jag läst på länge. Din text förstärker och berör, mycket bra skrivet.

 • Thomas Svensson säger: 2015-02-07 kl. 14:33

  Ännu en självutnämnd”godhetsapostel”som tror sig veta.Att inte du öppnar hem och plånbok till dom alla,så att vi som inte vill se parasiterna(det är inga fattiga)i stan vart vi än vänder oss?Men då är det väl inte lika kul o leka god antar jag…

  • micke säger: 2015-02-07 kl. 16:40

   Tack för dina ord Thomas. Jag bugar och bockar och måste säga att just det ordet ”godhetsapostel” har ingen kallat mig tidigare. Vackert! Stärker mig i min mission. Ta hand om dig!

 • Brittmarie säger: 2015-02-07 kl. 14:40

  Jag blir så uppriktigt ledsen när jag läser dina reflektioner om de möten du haft med några av Europas fattigaste. Du menar alltså, och på fullaste allvar dessutom, att det är bra och positivt att det finns människor som nödgas tigga ihop till nödtorften? Citerar din rubrik: ”Tiggarna är livsviktiga för vår samhällsutveckling…” Och alltihop för att du ska få känna dig godhjärtad? Citerar igen: ”kanske är det så att det inte handlar så mycket om damen framför dig, utan kanske mycket mer om dig själv? Du som har möjligheten, chansen att just kunna bidra.
  Kanske är det den resan som är viktigare än något annat?” Jag tycker du ger prov på en fruktansvärd människosyn, det är för dig viktigare att DU får känna dig som en god medmänniska, än att de rumänska romerna får åtnjuta vad som borde vara självklart, tak över huvudet, mat, trygghet, skola och utbildning. Detta är du inte beredd att slåss för, det offrar du för att istället proklamera din rätt att få känna dig godhjärtad genom att skänka en sedel i en pappmugg? Fruktansvärt, jag ryser i hela kroppen…

  • micke säger: 2015-02-07 kl. 16:41

   Ok Britt-Marie! Jag inser nog att min text verkar kunna misstolkas helt och hållet. Det var synd.

   • Brittmarie säger: 2015-02-07 kl. 16:51

    Jag skulle må bättre i en värld utan tiggare på gatorna. Jag skulle sova bättre om jag visste att de rumänska romerna hade tak över huvudet, varmt och gott, en säng att sova i, mat i magen, och en skola att skicka barnen till, hemma i Rumänien. Jag har inget behov av att få slå mig för bröstet och berätta för världen vilken fin och god människa jag är. Jag sätter andra människors liv och trygghet före mitt eget ego…

   • Brittmarie säger: 2015-02-07 kl. 17:21

    Jag tycker kanske att du borde ifrågasätta ditt motiv till just detta inlägg? Jag följer inte dig, så jag vet inte hur du brukar resonera och skriva. Detta blogginlägg dök bara upp som en delning i mitt nyhetsflöde på Facebook idag. Med tanke på presentationen av din blogg, så verkar ju detta inlägg inte ha gått vägen via hjärnan i alla fall… Jag tycker, som det nu inte framgick av min första kommentar, att du har ett fruktansvärt cyniskt synsätt på dina medmänniskor, och jag kan inte ställa upp på ett endaste ord av vad du skriver här idag.

    • stina säger: 2015-02-09 kl. 10:53

     Wow. Jag blir helt ställd av hur olika man kan läsa och tolka texter.
     Jag upplever det som att du, Brittmarie, har läst en helt annan text med tanke på din reaktion. Nu är ju så inte fallet.. så Du kan väl be någon annan läsa denna text högt för dig. Kanske hör du då tydligare vad som står skrivet och vilket budskap som texten innehåller.

  • Petra säger: 2015-02-07 kl. 19:28

   Birgitta, du har läst som faan läser Bibeln.

 • Stina säger: 2015-02-07 kl. 21:52

  Har också väldigt svårt att INTE lägga något i de nödställdas muggar, dom sitter där och fryser, dom kunde iaf få sitta innanför dörrarna! Och du har ju så rätt, ju mer man delar med sej ju mer får man igen, kanske inte pengar men något annat! Ha en fin helg, kram från Stina (Saknar dina fredsuppdrag, men man kan ju hitta på egna…

 • Nille säger: 2015-02-16 kl. 09:54

  Patetiskt och naivt !!!
  Det är bara sorgligt att höra att du ( liksom många andra som är naiva i vårt land ) , försöker försköna dessa organiserade ligor, som sitter utanför , i stort sett samtliga våra butiker, och går omkring just nu i vårt samhälle, och tigger !!!
  Du drar också paralleller mellan mobbing och tiggeri !!?

 • Magnus Nilsson säger: 2015-02-16 kl. 10:28

  Patetiskt och naivt !!!
  Det är bara sorgligt att höra att du ( liksom många andra som är naiva i vårt land ) , försöker försköna dessa organiserade ligor, som sitter utanför , i stort sett samtliga våra butiker, och går omkring just nu i vårt samhälle, och tigger !!!
  Du drar också paralleller mellan mobbing och tiggeri !!?

  • Daniel Erkstam säger: 2015-02-16 kl. 22:47

   Magnus. Din kommentar känns väldigt off topic. Ser inte ett enda ord om några organiserade ligor i Mickes inlägg ovan. Även aningens ironiskt att Micke skriver ovan om vikten av att vi ser dessa människor, inte som en grupp, utan som just medmänniskor och individer medan du fäller en kommentar med gammal unken skåpmat från trettiotalets Tyskland.

 • Daniel Erkstam säger: 2015-02-16 kl. 22:41

  Fint skrivet Micke! Viktig text och bra tänkt med HC. Jag visste redan att du har gott om HC. Kram vännen!

 • Linda Näslund säger: 2015-02-19 kl. 13:39

  Jag är en av de som blundat för dessa människor utan rädsla och att jag inte vetat hur jag ska bemöta utan att känna mig obekväm.
  Men för några dagar Sen var Jag och handlade och hade en tia i vagnen. Jag valde att lämna den till mannen utanför butiken och så lätt det gick.

  • micke säger: 2015-02-19 kl. 13:42

   Linda, va kul att läsa:) Skicka dig min adress så ska jag se om jag kan överraska dig med en liten grej:) Det lovade jag ju i texten!

 • emsicat säger: 2015-04-04 kl. 15:05

  Jag bor i färgelanda och jag har gett till tiggare men nu sitter det en äldre tant och lyfter upp koppen och ber om pengar, varje gång jag ser henne. Jag kan ju inte ge varje dag och jag har det inte så jäkla gott ställt heller. Jag har en ångesttelaterad sjukdom och det är jobbigt när nån ropar på en efter man har sagt att man inte har några lösa pengar. Jag tror inte att sitta och tigga är en lösning och jag tycker att det är absurt att folk kan få sitta utanför konsum eller ica och jaga folk.

Lämna ett svar


Straff är ingen konsekvens.

  Om jag struntar att gå upp i tid på morgonen innebär detta garanterat att jag får stressa mer, barnen kommer kanske för sent till skolan och jag blir sen […]

En äldres vädjan till hemmet.

  Detta lilla brev kommer kanske ifrån en farmor eller en morfar, eller kanske en gammelfarafar eller en syster…. ”Detta lilla brev skulle jag bara vilja att ni läser på […]

Tror ni jag är Tomten eller!? (kanske i huvudet på en tonåring)

  Fan vad ni verkar önska er mycket av mig. Visst gör ni? Ni sneglar på mig under utvecklingssamtalet då min mentor berättar att det blir E i biologi. Ni […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.