Micke, har du problem med drickat?

 

I och med att jag får frågan så ofta tänker jag nu vara ärlig.

För ganska så exakt 6 år sedan så bestämde jag mig för att inte längre dricka alkohol. Det var ett ganska så enkelt beslut egentligen. Jag hade i en intensiv resa i mig själv insett att det inte längre platsade i det liv jag önskade leva. Jag har märkt under dessa år att mitt beslut i många fall varit rent provocerande hos människor runt omkring mig, faktiskt. Man har på flera fester ändå försökt truga på mig en whiskey 🙂

– Va fan, en whiskey, kan väl fan inte skada.
– Va fan har du blivit ett helgon eller?
– Va fan var du alkis?

Självklart är det betydligt flera som respekterar mig i mitt beslut och vissa har till och med tyckt att det varit grymt starkt. Men det är nog så att just vår kultur kring alkohol är så självklar att man tycker det näst intill är märkvärdigt om man väljer bort den.

Var jag alkis?
Hmm…hur definierar man alkis. Var jag sjuk? Nej…jag vill nog påstå att det inte hann gå så långt. Jag vet med mig att jag har en slags beroendepersonlighet i mig. Jag var tidig med att bli beroende av rökning. Även detta gjorde jag upp med senare i livet. Jag vet att jag finns i riskzonen. Men alkoholist. ..Nej det tror jag inte. Men jag var FESTPRISSE! Det var jag. Det kan ni fråga alla mina vänner. Jag spottade banne mig inte i glaset och jag slutade sällan dricka förens sista droppen var slut. Antingen höll jag ut längst på festerna eller så missbedömde jag läget och somnade vid 21.00…hahaha. Jag blev sällan otrevlig på festerna men jag blev så gott som alltid riktigt full.

När det inte var fester så drack jag lite varje helg. Ni vet, delade en flaska vin. Eller kanske 3-4 starköl. Ni vet koppla av. Fredagsmys. Kunde faktiskt hända även ngn gång mitt i veckan. Ni vet ett glas.

En fråga jag får ofta är:
– Fan Micke har du problem med drickat?

Inte nu längre. För jag dricker inte. Men innan hade jag det. Inte jag, dock. Frågade ni mig så förnekade jag hela tiden. Fan, alla andra dricker ju. Vaddå ett glas. Vaddå det är ju fest. Alla kan väl missberäkna någon gång. Nä jag hade inte problem.

Men andra hade det….

Bästa sättet att få reda på om du har problem med alkoholen är att fråga din familj eller vänner. Och så ber du dom vara ärliga och så lyssnar du. Och så TROR du på det dom säger.

Jag behövde inte fråga min familj. Inför varje fest bad min fina Jenny mig att ta det lugnt med drickat. Mina barn tyckte jag var pinsam. De tyckte inte det var roligt att se pappa vingla och dra dåliga skämt. Många morgnar, dagen efter, så ångrade jag mig, ångest, ibland tårar och lovade att jag skulle skärpa mig. Jag förstår nu även hur vänner och arbetskamrater många gånger tyckte det var svårt just inför fester. De visste ju till 99 % att jag inte skulle klara det. Jag poängterar igen, jag blev inte otrevlig, arg..inte alls…men jag blev bra onykter. Och blev jag bjuden på fester där jag skulle vara nykter, kanske köra hem…då ville jag hem tidigt 🙂

I min resa i mig själv så har jag insett att vissa saker är bra för mig på min resa andra inte. När jag började ta mig själv på allvar och min familj så blev valet enkelt. Och jag ångrar det inte en sekund. Jag skrev i början att beslutet var enkelt. Det var det till slut.

Men kan du inte bara ta ett glas vin?

Klart jag kan, men jag vill inte. Det är möjligt att jag har ett bättre ”ölsinne” idag. Men jag har under dessa år upplevt ett så mycket större värde och så mycket roligare festande att jag inte ens vill. Jag älskar fortfarande öl så jag dricker lättöl till maten och även 2,8%. Men där går gränsen. Jag vill vara nykter, vaken….då festar jag som bäst. Nu kan jag dansa längst på festerna, aldrig behöva vara orolig att jag gör eller säger något jag ångrar och så kan jag hjälpa andra, kanske med skjuts eller vad det nu kan vara.
Jag skriver inte detta inlägg för att verka moralpolis. Du väljer själv vad som är bäst för dig. Det vet bara du. För mig är det bäst just nu i mitt liv utan alkohol. För dig kanske det bästa är ett glas vin till middagen, ett sex pack på festen…vad vet jag. Gör det du älskar. Ta hand om dig! Njut!

Men glöm inte bort, som jag gjorde, att ibland kanske vi inte längre vet vårt eget bästa. Eller så vill vi inte erkänna. Och då kan det vara bra att just ställa den där frågan till de man älskar som mest:

– Har jag problem?

Skål & Kram/Micke

PS. Vill verkligen hylla olika initiativ som poppar upp i vårt land just nu på resan kring nykterhet. Dels hur systembolagets utbud av alkoholfria alternativ ökar men också sådana exempel som klubb Sober i Sthlm på initiativ av Mårten Andersson. Gillar även Karin Adelskölds mission i frågan och modet att prata om just alkohol!

Personlig utveckling FEBRUARI 19, 2015

KOMMENTARER

18 svar till “Micke, har du problem med drickat?”

 • Josefin Olofsson säger: 2015-02-19 kl. 12:38

  Jag gjorde valet att endast dricka vid riktigt speciella tillfällen och till slut hade jag varit nykter i 1år. De är de bästa beslutet jag tagit, jag hade inte heller alkoholproblem. Däremot tyckte jag inte om hur min personlighet utspelade sig och konsekvenserna i min träning och hälsa var alldeles för stora och framförallt onödiga!

 • Helena säger: 2015-02-19 kl. 14:03

  Finaste Micke, vilken ynnest att få ta del av dina tankar, i detta såväl som allt annat. Du är generös och modig, i att vara som du är, och vara rak och tydlig med det. Störtgillar.
  Själv har jag inte problem med drickat och har aldrig haft, och likförbaskat dricker jag mindre och mindre, mer och mer sällan, för jag ser inte riktigt någon vits med det. Så är det för mig. Och precis som du säger – att våga ställa sig själv frågan och titta inåt efter svaret, det är i sanning en vana som gagnar, och det är en vana jag tagit till mig.
  Så stort tack, för påminnelsen om vikten att fortsätta våga titta inåt, och för att du gör det du gör – dvs att du är Micke – och gör det så himla bra!
  Kramar!

 • Daniel säger: 2015-02-19 kl. 15:15

  hallå där!

  Vi har samma historia… Om alkoholen:) fast jag slutade dricka när jag blev pappa… men när min familj splittrades och jag hamnade i nya sociala sammanhang i jakten på lyckan så hände det sig att jag delade en flaska vin med nån ibland… Jag kommer aldrig bli den där jobbiga, pinsamma festprissen igen… Det är skönt att veta att alkohol inte behövs… Shit va bra man mår utan det!

  Nu är periodpausen slut… Innebandymatchen mot storkillarna kan fortsätta:-)#sportlovmedgrabbarna

 • Annicka säger: 2015-02-19 kl. 16:48

  För vems skull dricker man? Och varför dricker man?
  Jag själv tappade helt smaken för alkohol i samband med min första graviditet och det har i princip hållit i sig trots att det gått 12 år. Allt smakade helt plötsligt illa och varför ska man då dricka för? Varför ska jag plåga i mig ett glas vin bara för att vara ”normal”?
  Folk har genom alla år trugat och undrat om jag inte vill ha lite vin eller lite öl. Lägg sedan till att jag inte tycker om kaffe eller läsk eller saft. Jag vill bara ha vatten. Jag är jobbigaste människan på jorden…

  Har dock försökt tvinga i mig något glas rödvin här och där och upptäckt att jag då några timmar senare på natten vaknar med hjärtklappning och är genomsvett. Det är det verkligen inte värt!

 • Anna säger: 2015-02-19 kl. 17:50

  Att avstå – ’för jag dricker inte’ – DET är provocerande.
  Någon gång har jag ställt motfrågan – ’Får du dåligt samvete om jag inte dricker?’ eller ’Varför känner du att det är ok för dig att iftågasätta mitt val?’ Det är inga bekväma frågor men det blir ett intressant socialt spel att kolla in efteråt 🙂

  • Björnen säger: 2015-02-19 kl. 23:47

   Haha! Underbar motfråga. Tack för att du delade med dig! Det ska jag prova. I helgen redan!
   Vid närmare eftertanke så kanske man ska vänta till åtminstone andra eller tredje försöket från samma person som inte kan respektera mitt val.

 • Nicklas säger: 2015-02-19 kl. 22:02

  Wow! Trodde nästan att jag läste om mig själv! Dock med den skillnad att jag inte tagit steget fullt ut att skippa alkohol däremot dragit ner totalkonsumtionen och drickandet vid enskilda tillfällen för att inte hamna i de pinsamma och ångestfyllda situationerna igen. Det har funkat bra i 4 år men oron att trilla dit gör att beslutet att lägga ner sponken helt kommer närmare för varje vecka. Ingen alkohol, ingen fylla, ingen oro.

  Lev väl!

 • Bellis säger: 2015-02-19 kl. 23:03

  Jättebra inlägg! Det här med alkohol är ett laddat ämne både om man brukar för mycket eller om man är en ”torris”. Jag och min make väljer oftast att inte dricka alkoholhaltiga drycker när vi träffar vänner och släktingar. Vi har inga bakomliggande ”problem” eller tråkiga upplevelser….. Det har bara blivit så. Vi bor på landet och någon av oss måste alltid köra. Våra vänner har tyckt i många år att den som inte ska köra hem kan ”dricka några glas” och vara lite sällskaplig. Varken jag eller maken behöver alkohol för att vara sällskapliga….. Däremot kan vi ca en gång/månad dela en flaska vin hemma eller ta en god kall öl.
  Förra året började någon prata om detta på min arbetsplats. Intressant ämne…..som berör. Det visade sig att min närmaste kollega och hans hustru har tagit samma ställning till alkoholen som jag och min man. De har också fått ta emot diverse olika kommentarer……. Våra NEJ TACK borde vara lika accepterade som att tacka ja till ett glas! Tråkigt att få höra att ”det hör till när det är bjudning/fest”.
  Med denna lilla text vill jag beskriva att det inte alltid tas emot väl att tacka nej till alkohol i glada vänners lag. Det är inte socialt accepterat för oss som inte har tidigare problem. Vi borde prata mer om det här…..vi är nog fler än vi tror som delar dessa upplevelser och som säger nej tack!
  Tack för ordet!

 • Ingela Martinez Löfgren säger: 2015-02-19 kl. 23:59

  Starkt-berörande-insiktsfullt och råärligt❤

 • Maria V . säger: 2015-02-20 kl. 03:37

  Jag fick det här brevet från dej och blev otroligt häpen ,,, för frågan gäller
  hur mycket man dricker och vad man ska vända sig i så fall . JAG VILL BARA TALA OM ATT. JAG DRICKER INTE OCH HAR ALDRIG HAFT PROBLEM MED DRICKANDET. Jag dricker varken öl , vin eller sprit FÖR JAG TYCKER INTE OM DERAS SMAKER . Till nyårsafton kan jag ta några klunkar Chapman , men den är heller verkligen ingen favorit . Det enda jag kan dricka någon gång vid något ÅR , är lite likör och Martini Bianco som jag kan sitta och snutta på en hel kväll . Och detta händer INTE VARJE ÅR , utan någon gång vid något år när det är verkligen speciellt . Jag kallar mej inte totalt nykterist , men jag tror inte man kan komma närmare att vara nykterist när man dricker någon skvätt någon enstaka gång under årens lopp .
  Med vänlig hälsning,
  Maria

 • Tess säger: 2015-02-20 kl. 07:21

  Jag tog själv också det beslutet för några år sedan. Men inte av samma anledning som dig. Nä jag gillade inte smaken helt enkelt. Och jag gillade inte sättet alkohol fick mig att må på dagen efter. Som trebarnsmamma hade jag inte ”råd” att slösa bort tid på att vara bakis. Och faktiskt så förstördes även själva festen om jag försökte mig på 1-2 glas vin. Då blev jag så jäkla trött, satt bara på en stol och längtade hem till sängen. Likadant var det om maken ville dela en flaska vin på hemmaplan. Efter tre barn hade jag dessutom blivit van vid att alltid dricka läsk eller Ramlösa på fester då jag ofta antingen var gravid eller ammandes.
  Men när jag aktivt började säga ”Nä jag dricker inte längre” så märkte jag att folk tittade snett på mig. Även för maken fick jag motivera mitt val med att ”om du vill ha en vaken fru denna fredagkväll så”….
  Idag händer det kanske att jag tar en Bacardi breezer en gång i månaden. Dem gillar jag. Folk har slutat fråga och titta snett. Kanske dock mest för att det är oerhört glest med fester när man är inne i den mest aktiva familjetiden med fotbollscuper och dylikt varje helg. Och sen säger jag alltid att det är jag som kör…..

 • Henrik säger: 2015-02-22 kl. 12:40

  Bra att det finns de som valt att inre dricka alls och står för det. Jag slutade dricka för snart tio år sedan, av samma orsaker som du skriver om. Jag gillar också öl, så jag har i stället börjat utforska utbudet av alkoholfritt öl. Mina vänner och bekanta har aldrig ifrågasatt varför jag inte dricker, däremot har bekantas bekanta någon gång försökt få mig att ”ta en öl i alla fall, det är väl inga problem”. Men det är så mycket enklare att dra streck redan innan den första, snarare än efter några stycken.

 • jan jonsson säger: 2015-02-22 kl. 13:28

  Det är alltid vi som inte dricker som ska förklara varför. Jag brukar i stället fråga varför de andra dricker. Det är svårt att umgås utan att dricka. I vart fall i Skåne. Jag upplever ofta att man inte blir bjuden på fester för att man inte dricker. Man få i alla fall den uppfattningen.

 • Lina säger: 2015-02-23 kl. 14:10

  Det låter som om det här skulle kunnat skrivits av min man. Exakt samma beteende, inte direkt alkoholiserad men på 10-20 års sikt så hade han nog varit det. Istället slutade han dricka helt för 3 år sedan. Aldrig har han mått så bra och aldrig har vårt förhållande varit så bra. Förr såg jag det mer som en tidsfråga innan det skulle bli skilsmässa och barn var det inte frågan om eftersom jag inte kunde låta de växa upp på samma sätt som jag (med en pappa som fick allt grövre alkoholproblem för varje år som gick). Numera är jag dock övertygad om att vi kommer dela våra liv och om ett par månader blir vi föräldrar.

  • micke säger: 2015-02-23 kl. 14:17

   Åhh så vackert och klokt!! Så fint att ni gjort denna resan nu, innan er lilla skatt ploppar ut. Lycka till! Kram

 • […] är ett intressant inlägg om att sluta dricka som Micke delar med sig. Läs också om den populära modebloggerskan Josefin […]

 • […] är ett intressant inlägg om att sluta dricka som Micke delar med sig. Läs också om den populära modebloggerskan Josefin […]

 • Cecilia Svensson säger: 2016-01-10 kl. 08:35

  Tack för bra text.

  Jag har hört många liknande historier, där omvärldens bekymmer, för dem som inte dricker alkohol, är stor. Det är så otroligt märkligt tycker jag.

  Det är fräscht att vara nykter.

Lämna ett svar


När abborrar landar på land.

  – Man blir ju bara så trött! Har du sett på hans Facebook hur han varit på Spa idag! Hela dagen!! Och så plockar han ut pengar från försäkringskassan!! […]

Fan, det handlar ju inte om kepsen!

  Uppdaterat! Nu går det att läsa hela blogginlägget här direkt. Igår kunde jag läsa följande på en väns Facebook status: ”Idag steg min son, snart 16 år,upp tidigt för […]

”Tiggarna” är livsviktiga för vår samhällsutveckling och vår HC!

  Idag kändes det i hela hjärteroten, det blev så tydligt. All denna debatt om ”tiggarna” på våra gator. Jag kunde idag förstå med hela mitt väsen hur livsviktiga de […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.