Rör inte min keps! (Du får en egen!)

 

OBS. Jag menar inte med detta mail att vara en gnällig jäkel var det gäller just skolan. Jag älskar våra barn och att de varje dag får möjligheten att umgås bland vuxna i det vi kallar skola. Jag vill tala om respekt, likavärde och relationer!

Nu kanske ni tycker att jag börjar bli tjatig, kanske känner ni att det måste ju finnas viktigare saker att tala om gällande skolan och barns lärande än kepsarnas vara eller icke vara. Ni kanske tycker att jag ska växa upp. Hmm…säkert sant…men jag ger mig banne mig inte! När jag nu återigen fick ett mail där föräldrar berättar om hur sin son blivit avtagen kepsen inför sina kompisar av en vuxen person i skolan och hur kränkt han känt sig så blir jag upprörd. Faktiskt. DET ÄR INTE OK!

När rektorn berättar för mig att ”Det passar sig bara inte” så funderar jag på vem skolan är till för?
Vad är det som gör att vi inte vågar möta våra ungdomar här och nu? Vad är det som gör att vi i arbetet med unga vet att relationsbyggande är A och O och ändå tycker oss veta bättre vad det gäller barns identitet, klädsel och val? Snälla hjälp mig att förstå?

Jag vädjar nu till alla er rektorer, lärare, föräldrar och elever i vårt avlånga land att öppna upp era tankar. Både ni som tillåter keps och ni som inte gör det. Även matbespisningspersonal som tycker det är bra med keps på ur hälsoskäl och ni som säger tvärtom. Det handlar INTE om att vi ska slå på varandra, tycka och tänka, utan snarare våga delge varandra tankar som kan få oss och växa i det vi gör.

I det stora handlar det ändå inte om oss utan det handlar om varenda unge i vårt land som önskar att få gå klädd på ett visst sätt för sin egen självkänsla och livsstil, att bli accepterad så som hen är och inte som vi önskar att hen vore. Skolan är trots allt primärt till för våra barn och unga.

Jag vill verkligen lyfta frågan på högsta nivå. Vill ni vara med och fundera kring detta, delge erfarenheter, så använd #okmedkeps via era olika kanaler.

Jag kommer att fixa 5 kepsar (som på bilden) och dela ut till er som delar med er av era tankar genom att skriva kommentarer här på bloggen eller på min Facebooksida. Till er som hjälper mig att verkligen förstå. Jag kommer att lotta ut de i fall kommentarerna blir fler än fem.
Låt oss se vad vi kan komma fram till.

För er som vill läsa mitt tidigare inlägg just om kepsar i skolan som nu delats 1.9k gånger via Facebook, klicka här!

Kram/Micke

Skola MARS 05, 2015

KOMMENTARER

14 svar till “Rör inte min keps! (Du får en egen!)”

 • Marie Linder säger: 2015-03-05 kl. 10:43

  Jag skrev om kepsar på min blogg för ett tag sedan: https://marielinder.wordpress.com/2013/11/16/en-resa-tillbaka-i-tiden/

  Det är så bra att du gör detta, och som du säger, det handlar inte om kepsar det handlar om vördnad och respekt.

  • micke säger: 2015-03-20 kl. 11:26

   Hej där! Tack för ditt engagemang! Det blev bal du som kommer att få en keps, om du vill! Hör av dig.

 • Fredrik Blosmter säger: 2015-03-05 kl. 10:54

  Jag ser en ung människa framför mig, han har keps på huvudet och ett moderiktigt häng på sina byxor. Han, för oftast är det en han, är rätt trött på skolan, gnället och han fattar inte varför han går till skolan varje dag, han lär sig ju inget som han har nytta av. Det senaste provet hade han klarat om han bara haft sin telefon, men den låg på lärarens kateder i ett ”mobildagis”.

  Läraren å sin sida kan inte förstå varför denna pojk inte ser vikten av att skaffa sig en utbildning. Har man bara en eftergymnasial utbildning så kommer hela världen ligga framför hans fötter. Så fort hon försöker prata med honom får hon knappt något svar på hennes frågor och hans keps blir till ett irritationsmoment. Attributet keps har blivit en symbol på de svårigheter som skolan står inför.

  Det är lättare att diskutera kepsens vara eller icke vara i skolan än skolans riktiga problem. Det är mycket lättare att skaffa ett mobildagis än att sätta sig in i den värld som finns nu, där ett barn har tillgång till 40 miljarder sidor på nätet, all världens böcker och tonvis med utbildning på världsledande universitet, allt detta för 100 spänn fri mobilsurf.

  Att lägga fokus på ett antal unga människors kläder är lättare än att förändra något som måste förändras och denna förändring kan vi åskådliggöra med ett mejl. Självklart har ni någon gång försökt mejla en lärare, om ni får svar, hur lång tid tog det? Är ni ens säker på att läraren läst det ni skrivit? Problemet inom den svenska skolan ligger inte hos barnen, inte heller hos kepsar och överdrivet mobilanvändande utan problemet ligger någon annanstans, men som jag så ofta brukar säga, ”är man rädd för svaret, ska man inte ställa frågan”. Så i ren fruktan av vad svaret ska bli så är det lättare att diskutera kepsar än de riktiga frågorna och problemen, samt att då kommer alla närvarande i rummet att kunna ha en åsikt.

  • micke säger: 2015-03-20 kl. 11:25

   Hej där! Tack för ditt engagemang! Det blev bal du som kommer att få en keps, om du vill! Hör av dig.

 • Petra simon säger: 2015-03-05 kl. 10:59

  håller med Dig fullständigt. Har i många år haft en kamp med lärare på sonens skola om kepsens vara eller inte vara. Läraren säger dom vill se barnen i ögonen, vi sa han kan vända kepsen, men nä. Sonen skrev till och med en uppsats om varför det är så skönt o bra med keps, han kände trygghet i att ha den på sig, sen tyckte han det var ett bra skydd mot löss också!! Lössen vill ju åt håret.

 • Dennis säger: 2015-03-05 kl. 11:37

  Hej där Micke!
  Önskar att fler kunde tänka som du och som jag. Jag är lärare och har jobbat på samma skola i 10 år sedan jag tog min lärarexamen. Nu arbetar jag med 1:or. Kepsfrågan har alltid varit en het potatis under mitt yrkesliv och jag har verkligen kämpat för denna fråga. Jag förstår inte varför det finns så många av oss som arbetar i skolan som har svårt att acceptera denna huvudbonad.. Det sitter liksom i vätskan i ryggraden hos en del som slår bakut och pekfingret kommer upp av en reflex så fort de får se en keps. Men det är just bara kepsen. Inte andra huvudbonader som en cool hatt eller en sjal. Varför!? I mitt arbetslag är vi fyra vuxna människor och det är bara jag som tycker att det är ok med keps. En av mina kolleger tycker att vi inte behöver spä på de tuffa grabbarnas attityd med en keps. Det skulle då bli tuffare och mer stökigare. En annan säger bara prompt att det är en huvudbonad och det har man inte inomhus, punkt. Jag säger, det ligger hos dig själv… Vad är det hos dig själv som gör att du regerar på detta starka vis. Det är ju bara ett klädesplagg, en ateralj.
  Skolan jag arbetar på har ingen regel om keps. Det är alltså ok med keps enligt skolan. Men! Pedagogerna i de lägre årskurserna gör som de vill eftersom ledningen inte har satt ner foten helt. Då blir det problem… Hur ska jag kunna driva detta i underläge…?
  Jag sa till mina kollegor att de skulle förbereda tankar kring dett till nästa vecka för då vill jag ha en diskussion med dem. Lite muttrande fick jag höra: Vi är ju ändå 3 mot 1… Suck!
  Men jag ger mig inte för jag vet att deras argument inte håller. För det är ju bara gamla dogmer som styr…inga argument.
  Snälla håll tummarna för mig..:)
  Kram Dennis

 • Emma säger: 2015-03-05 kl. 11:48

  Som blivande lärare har jag svårt att förstå de som inte låter sina elever ha keps på sig.
  Det pratas hela tiden om att främja identitetsskapande och att undervisningen ska individanpassas. Samtidigt som vi ska göra detta så vill vi ta bort en del av elevernas identitet. Kepsen är en del av många elevers identitet och image. Det är en del av vem just den eleven är. Att hindra eleven att vara den eleven vill vara är egentligen fruktansvärt.

  Att eleven använder keps kan inte på något sätt störa den bedrivande undervisningen men för eleven kan tvånget att lägga kepsen förhindra inlärningen. Låt eleverna använda keps!

 • Helena Spånbo säger: 2015-03-05 kl. 13:24

  På vår skola är det en ickefråga. Våra ungdomar har keps om de vill och vill de inte så går de utan. Så detta gäller inte alla skolor.

 • Marie säger: 2015-03-05 kl. 14:21

  Jag hörde om en kille som inte fick vara med på klassfotot om han inte tog av sig kepsen! Han behöll kepsen på och blev utan både enskilda bilder och gruppfoto.
  Helt makalöst tycker jag!
  Det finns viktigare saker att bråka om i skolan, prioritera och välj era strider!
  Låt bli kepsarna!

 • Rebecka Koritz säger: 2015-03-05 kl. 19:31

  Tack Micke, för en medvetandegörande text.
  Det kan tyckas irrelevant att diskutera kepsar i skolan, men eftersom skolan har ett demokratiskt uppdrag så är det naturligtvis mer än relevant. För vem har rätt att tala om för någon annan hur man klär sig eller ej. Vi har alla rätt att uttrycka vår personlighet via vår klädsel – oavsett ålder. Argumenten om att elever måste lära sig ”dresscodes” håller inte. Det kommer de att upptäcka så småningom i vuxenlivet – eller inte! Vad som är accepterat eller inte förändras konstant. Bara för att hatt inte var okej inomhus för femtio år sedan när alla bar hatt, måste inte gälla idag när vi lever i en helt annan tid. Eller ska vi tvinga eleverna att titulera oss med ”herr, fru och fröken” också?

  Här sitter jag i ett land där alla elever utrustas med obligatorisk uniform (polyester anses som ett bra material trots den 30-gradiga värmen), och det är helt normalt att alla vuxna inom skolans värld har åsikter inte bara om hur uniformen sitter, utan längd på hår och naglar, smink, smycken eller färgat hår (av vilket ingetdera får förekomma under skoltid). Att lärarna är helt undantagna dessa relativt godtyckliga regler är en självklarhet för dem själva, men generar med rätta stor frustration och känslor av orättvisa hos eleverna. Och visst är det både orättvist och odemokratiskt!

  Så – jag tycker att du ska langa över en kepa till mig, för jag har ingen och solen är stark härborta! Jag är för ALLAS rätt att klä sig som de vill. Vi måste fråga oss VEMS PROBLEMET ÄR? Eleverna som bär keps tycks inte lida av det, så varför ska det vara ett problem för någon annan? Keps eller slöja – vems är problemet? Och vilken rätt har jag att tala om för andra ”vad som passar”.

  Kan tillägga att till min skola kommer ungarna klädda som de vill. Gärna barfota, för vem vill använda skor när det är så skönt att känna sanden mellan tårna?

  • micke säger: 2015-03-20 kl. 11:25

   Hej där! Tack för ditt engagemang! Det blev bal du som kommer att få en keps, om du vill! Hör av dig.

 • […] Micke Gunnarsson har skrivit om det här på ett väldigt bra sätt, tycker jag. Läs ”Fan, det handlar ju inte om kepsen!” och ”Rör inte min keps, du får en egen”. […]

 • Gabriel säger: 2015-11-12 kl. 23:56

  Hej Micke, mitt namn är Gabriel är 15 år, och jag har ofta hört av min lärare ta av dig kepsen ta av dig mössan gör si o så, och jag gillar vad du har startat och vill värkligen sprida vidare vad du gör för jag tycker de är viktigt att folk, klär sig som dom själva vi bli säda och att dem känner sig bekväma i, önskar du hör av dig och att om de går kan få en sån keps, tycker de är viktigt att vissa sitt syfte/budskap och inte bara gå och prata om de, o vissa min vilja för att fler och fel ungdomar som jag t.e.x att vissa andra att våga gå klädda precis som de vill, och som jag nämnde förut att vara bekväm i de man har på sig

  //Gabriel Båvensjö

  • micke säger: 2015-11-13 kl. 07:04

   Hej Gabriel! När jag läser dina rader så hoppar det till i hela kroppen av glädje. Det är då man vet att framtiden bara blir bättre och bättre. Jag håller med dig, vi ska inte bara prata, vi måste också göra och visa i praktiken. Tack för den. Så självklart ska jag skicka dig en keps! Maila mig eller skicka ett Facebookmeddelande med din adress så fixar vi detta. Kram på dig! /Micke (info(at)mickegunnarsson.com)

Lämna ett svar


Snälla lärare, att redovisa inför klassen kan handla om ett liv!

  Jag har nu föreläst i vårt land i faktiskt 17 år! Förra året gick jag upp på scen 150 gånger. Tidigare i mitt liv stod jag även ofta på […]

Världspremiär i Ronneby! Med fokus på barns lärande & utveckling.

  Känns återigen så galet kul att kunna arrangera en helkväll i barnens tecken, i vårt Ronneby! Det är nog banne mig världspremiär för våra båda föreläsare att vara i […]

Naturliga möten med våra barn funkar nog bäst?

  Den senaste tiden har ett antal inlägg på min FB-sida fått stor spridning. Gemensamt för dessa tycker jag har handlat om att just naturliga möten med våra barn blir […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.