Kära elever, lärare och alla ni andra…ni är inte välkomna tillbaka!

 

Hej på er efter ett långt sommaruppehåll! Inser att min rubrik kanske inte känns så välkomnande, ber om ursäkt för detta men jag kommer snart till poängen.
För det är ju så klart suuuuperviktigt att känna sig välkommen. Jag hoppas att du gör det på din arbetsplats efter ledigheten eller egentligen önskar jag att du känner den känslan varje dag.
Och välkomnandet blir ju liksom inte bara till. Det räcker inte med ny färg på vägarna eller nya Ipads i skolan. Vi måste designa välkomnandet oss människor emellan. Och där tänker jag att ex lärarna har ett grymt ansvar och möjlighet gällande eleverna och rektorerna likaså när det gäller lärare. Detta är nog detsamma inom vilken bransch vi än tittar på.
Så hur tänker du välkomna dina viktigaste personer på jobbet dagen då du eller dom startar igång?

Vad tänker du hitta på som gör att barnen när de kommer hem efter första skoldagen och känner att fjärilarna i magen lugnat ner sig en smula, berättar med yoga gester vid middagsbordet hur jäkla välkomna de kände sig denna dag.
Hur ska du som ledare göra avtryck hos dina viktiga medarbetare för att de ska känna sig välkomna, och inte välkomna tillbaka utan snarare välkomna framåt.
Jag glömmer aldrig då jag var på en skola där första välkomnandet av en rektor var att gå igenom 10 nya ordningsregler på skolan. Jag glömmer heller aldrig då jag var på en skola då lärarna hade rullat ut röda mattan, stod uppklädda och bjöd alla elever på Pommac. Denna ide kom de på pga av att skolledningen hade gjort detsamma för lärarna veckan innan.
Snacka om skillnad! Snacka om olika snack vid middagsbordet!

Jag hörde en kvinna vid disken på campingen säga:
– Med tanke på all den ångest man känner inför jobbstart så borde man skita i att ha semester.

Oj!

Visst är det gott att kunna tillbringa tid med varandra, sig själv, solen, vänner, böcker….njuta av att vara oplanerad. Men det är ju inte riktigt bra om vi känner som kvinnan sa. Visst har jag en del fjärilar jag åxå inför jobbstart, tusentals människor jag ska möta från olika scener i landet, men om jag ser min jobbtillvaro endast förenad med ångest, lidande och en kamp där målet är att orka fram till nästa ledighet…så kommer det sprida sig vidare i min kropp och sinne och framförallt till de jag jobbar med. Och så blir vädret alltid lite halvmulet. Kanske måste jag då och då ställa mig frågan varför? Och kanske utveckla frågan till varför tänker jag som jag gör om det jag väljer att göra? Är det tankarna eller det jag gör som tar kraft ifrån mig. Kanske en combo.

Men ska vi välkomna dig tillbaka då?

Som jag brukar skriva när det gäller utbrändhet. En av mina stora insikter vad just den dagen då jag sa till mig själv att jag aldrig skulle tillbaka mer. Alla sa ju att jag skulle tillbaka. Försäkringskassan, läkare, släkt, vänner…du ska se, du är snart tillbaka igen.
– NEJ!

Jag ska ju framåt. Och detta tänker jag är så viktigt att vi även fokuserar på nu inför starten av våra jobb. Det handlar kanske inte om att man har ett jobb som är fruktansvärt och att man måste byta. Utan kanske det snarare handlar om att hitta sitt ”framåt” där man är.
Vad ser du fram emot?
Vad vill du utveckla?
Vad vill du möta?
Vilka inställningar ska du skruva på i dig själv?
Vilka är dina guldkorn?
Kanske är det eleven i 4:an som aldrig vill vara med på gympan?
Kanske är det medarbetarens ständiga beklagande över de korta rasterna?
Kanske är det chefens nya powerpoints på APT:n…vad vet jag…ingen aning.
Men att se här och nu som ett led framåt. Nyfikenhet. Det är viktigt. Och det smittar!

Lätt att vi startar i en uppförsbacke utan att behöva det.

Tänker även tjata detta år med att be samtliga lärare i detta avlånga land att:

INTE BE ALLA ELEVER ATT REDOVISA VAD DE GJORT DENNA SOMMAR!

Förutsättningarna ser så grymt olika ut och snacket kommer barnen ändå lösa själva på rasterna. Vi som som vuxna kan istället vara nyfikna på barnens tankar om hösten, om framtiden och vad vi tillsammans kan vara nyfikna på. Det räcker att önska barnen att de haft en fin sommar…punkt. Många av barnen längtar till skolan, sina vänner och till dig som lärare! Vi får akta oss så vi inte per automatik lägger sordin på deras lust redan första dagen.

– Ja ni kära vänner, tänk så snabbt semestrarna tagit slut, nu är det länge till nästa lov. Nu får vi kämpa!

Barnen sitter som fågelholkar och fattar ingenting!
– Va sa hon, vaffö gör hon på detta viset, varför då då? (Taget från Rumpnissarna i Ronja Rövardotter.

Så tycker jag i alla fall. (Vill ni fördjupa er i mina tankar kring just detta detta så läs här eller lyssna här då jag intervjuades i radio kring mitt tänk.)

Så med dessa ord vill jag fira att så många är på väg framåt igen! Vi behövs alla för att skapa denna värld till den plats vi drömmer om. Och fasiken, vi har ju skapat allt fram tills nu, så självklart kommer vi att fortsätta. Så se till att välkomna varandra på det mest kreativa och proffsigaste vis ni förmår. Tänk framåt och inte tillbaka. Tänk på varenda unge. Dessa små krabater som älskar att skapa och lära. Vi är där för deras skull, de är här för framtidens skull.

Kram och ha en riktigt fin start på Augusti!

/Micke

Skola AUGUSTI 04, 2015

KOMMENTARER

16 svar till “Kära elever, lärare och alla ni andra…ni är inte välkomna tillbaka!”

 • Mina små kolleger | Sagolandet säger: 2015-08-05 kl. 10:45

  […] Micke Gunnarsson skriver så klokt om hur vi kan välkomna eleverna tillbaka till skolan och jag blir ivrig och inspirerad. Tänk om vi kunde skåla i saft in året som kommer. Fira att vi får träffas och umgås igen… Tillsammans fundera på hur vi vill och kan forma vårt läsår. Ja! Detta blir ett bra år.  […]

 • Får man lov? Sommarlov! - Magnus Blixt säger: 2015-08-07 kl. 07:01

  […] Vad ser du fram emot? Vad vill du utveckla? Vad vill du möta? Vilka inställningar ska du skruva på i dig själv? Vilka är dina guldkorn? […]

 • Skolstart Ht-15 | almers skola säger: 2015-08-17 kl. 11:49

  […] tack till Micke Gunnarsson, som låter oss dela bild och kloka […]

 • Monica säger: 2016-08-03 kl. 16:00

  Mycket bra skrivet! Jag har förmånen att arbeta i skolans värld, inte som lärare utan administrativt men alla vuxna i skolan är ju som bekant viktiga och ska ge positiv energi.
  Jag vill dock tillägga att jag tycker att inställningen i hemmet är lika viktig. Många har som du skriver mer eller mindre jobbångest när semestern är slut, men det behöver ju inte förmedlas till våra barn! Hur vi talar om skola och jobb i hemmet är otroligt viktigt. Hos oss firas även skolstarten lite extra, precis som skolavslutningen. Var dag är en gåva!

  • Micke Gunnarsson säger: 2016-09-03 kl. 07:42

   Exakt! Vad har vi för inställning till det vi väljer att göra om dagarna 🙂

   Kram/Micke

 • Åsa säger: 2016-08-04 kl. 09:30

  Tack Micke för härligt peptalk och kloka tankar! Kram Åsa

  • Micke Gunnarsson säger: 2016-09-03 kl. 07:41

   Tack själv!

   Kram/Micke

 • Lärare - hammershield | Pearltrees säger: 2016-08-04 kl. 16:42

  […] Tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse. Gott resultat när lärare handleder varandra – Göteborgs universitet. Lärares professionella lärande och utveckling – Helen Timperley. Micke Gunnarsson. […]

 • bert almqvist säger: 2016-08-04 kl. 19:46

  vad rätt du tänkt ………………………..o skrivet.

  • Micke Gunnarsson säger: 2016-09-03 kl. 07:41

   Tack!

   Kram/Micke

 • Cathrine säger: 2016-08-07 kl. 17:39

  Många kloka ord att ta med dig till imorgon då jag går till jobbet imorgonimorgon med glädje och ser framemot ett lärorikt läsår 16/17 där jag som lärare skapar bra och framåtskridande möten med kollegor och elever.

  • Micke Gunnarsson säger: 2016-09-03 kl. 07:41

   Underbart att höra!

   Kram/Micke

 • Nils Lundgren säger: 2016-08-09 kl. 00:21

  Bra! Lärarnas inställning till sin arbetsplats och sitt arbete får aldrig vara sämre än elevernas. Skoltrötta lärare är kontraproduktivt.

  Jag tyckte som elev att kvarstittning som påföljd vid regelbrott var helt feltänkt. Som om det skulle vara ett straff att få gå i skolan. Vilket märkligt budskap från någon som sysslar med pedagogik. Kvarsittning borde vara en belöning och en förmån.

  • Micke Gunnarsson säger: 2016-09-03 kl. 07:41

   Håller med dig till 140%!

   Kram/Micke

 • Tina säger: 2016-09-08 kl. 11:07

  Men så bra skrivet och tänkt. Själv minns man med vånda uppsatserna man tvingades skriva om allt som hänt på sommarlovet eller jullovet och förminskades i samma veva inför alla andra som gjort så mycket, haft så många kompisar, varit på semestrar utomlands och allt annat. Själv kunde man konstatera att man inte gjort – nånting av vikt och värde. Detta plus alla vidriga gymnastiklektioner då man sorterades bort av alla duktiga bollspelare eller hopplösa försök att hoppa över plintar, hinna upp alla skidåkare och bara få bekräftat att man var helt oduglig på all idrott. Hoppas det finns lärare som tänker annorlunda idag och som ser alla och ser framåt.

  • Micke Gunnarsson säger: 2016-09-08 kl. 17:27

   Tror alla lärare bara blir bättre och bättre, precis som vi föräldrar 🙂

Lämna ett svar


Ät nu unge! Den som väntar på något gott….

  – Kom nu! Du måste äta frukost. – Pappa!! Det finns ju inget gott till frukost! – Men herregud! Det finns ju fil, yoggi, smörgås, musli… – Bara det […]

Betygen krymper våra barn och oss själva!

Har bloggat om betyg många gånger förut och ibland känner jag mig riktigt gnällig. Men ärligt, jag känner i hela mitt hjärta att vi måste se till att växa ur […]

Pappa på livstid.

  Sitter i morgonsolen i Åhus och skänker en tanke till mina tre barn. Verkligen bestämmer mig för att tänka på de en stund. Vår gemensamma resa hittills. Hur en […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.