Tips för skolan om välkomnande!

 

Sitter just nu på ett café i Karlstad, förbereder morgondagens föreläsningar och tänker just nu på skolstarten för många barn. Har ju varit en del skriverier om detta på senaste tiden. För många barn så kan det ju vara så att de även behöver känna sig extra välkomna även mitt i terminen. Kanske kommer det ett nytt barn till klassen, kanske har de flyttat…

Vi vet ju själva som vuxna att vi gillar att verkligen känna oss välkomna till exempelvis på en ny arbetsplats. Hur jobbigt det är när man inte vet vart man ska sitta på fikan, vem man ska hänga med, vem ska man äta med på lunchen….den totala förvirringen över ens arbetsuppgifter och ibland även den ensamheten som infinner sig då man sitter där på kontoret bakom skärmen…och nu då? Veckorna går och snart börjar en röst smyga sig på som ifrågasätter din rätt till lön överhuvudtaget. Känner du igen dig?

Tänk så mycket vi skulle kunna systematisera när det gäller just välkomnandet till nya platser.
Att det finns rutiner för hur vi gör på vår arbetsplats eller skola. En liksom ”Så här gör vi när det kommer nya värdefulla människor till vår organisations – pärm”.

Självklart är det många som redan har dessa rutiner, men kanske ändå inte alla.

Så här kommer några tankar från mig till er. Jag tar skolan som exempel denna gång.
Kanske har du flera punkter att fylla på med? Snälla kommentera då så flera får nytta av dina tankar och idéer.

– Sätt av en halvdag i god tid innan er nya vän dyker upp. Gör ett arbete med klassen som just handlar om hur det kan kännas att komma ny till en plats och även vad vi tror är viktigt att man tänker på och gör. Kanske kan ni göra något rollspel i klassrummet där jag som lärare leker ”ny kompis”. En tanke kan vara att jobba i smågrupper för att sedan gå ihop i större. Låt detta bli er levande ”lagbok för kompisskap”.

– Se till att verkligen förbereda klassrummet så att eleven har en plats, stol, bord, skåp, namnskylt, klädkrok etc. Allt för att minska stressen och förvirringen första dagen.

– Var lite mer nyfiken på eleven den närmaste veckan, var det gäller raster, matsalen, lektionerna. Hur verkar det funka?

– Låt de andra barnen förbereda en kort liten presentation om vem dom är och kanske en tanke om varför det är bra att vara kompis med just mig.

– Förbered ett standard brev som skickas hem till föräldrarna och eleven innan det är dags att börja. Låt engagemanget flöda och visa på att ni längtar efter deras barn. Skriv med så mycket praktiskt ni redan vet. Hur är det med mobil på skolan, keps, gympa, mat…akta dig bara så det inte blir en regel-lista 🙂  Vem är du som lärare? Vem är eleven? Visa din nyfikenhet och ditt intresse för föräldrarna. Ju mer du vet innan desto bättre. Allergier, fobier, jobbigt med toabesök, syskon…osv.
Öppna upp för även kontakt om det är något. Hur kontaktar man dig bäst? Avsluta med att berätta att du kommer att följa upp detta brev om ca 1 vecka för att ge er en känsla av hur läget är.

– Brev2. Efter cirka en vecka se till att kontakta föräldrar på något sätt, epost, telefon…vad vet jag. Men ge föräldrar den fina service att ge en lägesbeskrivning av hur det känns. Beskriv den veckan du varit lite extra nyfiken på.

– När det kommer till rundvisning, plats i matsalen, inkludering på skolgården och en massa andra ideér, så tror jag mycket kommer ge sig självt efter det att barnen själva utformat ”välkomstboken”. Om inte sådana saker kommer med så kan ju alltid du som lärare hjälpa dom på traven.

Försök leva dig själv in hur det är att komma ny till en plats. Kom ihåg hur just trygghet, att bli sedd, struktur och uppföljning är så jäkla skönt när man står där i dörren och säger:

– Hej, jag heter Micke.

Detta var några tips som jag tror kan vara smarta att kanske tänka på inför att en ny liten Einstein flyttar in på er skola.

Vad tycker du?

Kram/Micke

Skola AUGUSTI 19, 2015

KOMMENTARER

0 svar till “Tips för skolan om välkomnande!”

Lämna ett svar


Nu kan du beställa våra Ekologiska Barntröjor med #figurer!

  Som jag sagt tidigare så ville jag testa att ta fram några stycken tröjor för små barn med mina figurer på. Det blev ”Väx upp – Väx ner” som […]

Det finns risker med att vi kan gömma oss bakom en skärm då vi kommunicerar!

Genom kommunikation via nätet så kan vi välja ha en viss distans till varandra. Vi behöver liksom inte alltid vara face to face. Vi väljer vägar som Instagram, Facebook, snapchat, […]

Kära elever, lärare och alla ni andra…ni är inte välkomna tillbaka!

  Hej på er efter ett långt sommaruppehåll! Inser att min rubrik kanske inte känns så välkomnande, ber om ursäkt för detta men jag kommer snart till poängen. För det […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.