Jag vill inte hänga med tekniken, jag vill hänga med barnen. Det är nog min skyldighet!

 

Känner du att du inte hänger med tekniken, att allt går så himla fort och att det inte är ovanligt att du och dina barn upplever konflikter just vid det där med ”att sitta vid datorn”?
Jag med!

Men jag inser en sak…jag har inget val….jag måste hänga med!
Detta betyder inte att jag måste bli värsta hacker, lära mig programmera eller nå högsta rang i CS. Inte alls.
Men om jag vill hänga med mina barn så är det minsta jag kan göra intressera mig för dom och deras engagemang ….eller hur?

Min ena grabb är aktiv i fotboll. Jag ska ärlig säga att mitt intresse för fotboll innan han började var typ noll. Typ minus. Fattade ingenting. Inget intresse. Men nu när han har börjat så hänger jag med på cuper, ser matcher, kör till träningar, till och med investerat i husvagn för att kunna umgås med alla andra föräldrar under sommarcuperna etc. Jag vet nu mer om spelstrategier, vad en offside är, att matchen är 90 min uppdelat i två lika långa halvlekar, skillnaden mellan gult och rött kort, vilka dagar det är träning, att han behöver benskydd osv.

Samma sak gäller min andra son som spelar innebandy.

När jag var liten så hängde inte mina föräldrar med mig och dansade på diskoteken, tack gode gud för det, men de visste vart det låg, när det slutade, om det kostade inträde, vilka som var där osv.

Genom all denna kunskap som baserar sig på att jag vill stötta mina barn i deras intresse kan vi sedan komma fram till en rad olika smarta beslut.

– Ska jag hämta de när dansen är slut?
– När behöver vi äta middag så att det funkar innan match?
– Kan jag stötta mitt barn då han bryter ihop efter en missad straff?
– Ska vi fira med en tårta då de vann Åhus Beach Soccer Cup för tre år sedan?
– Är matchkläderna tvättade?

Som du märker blir allt mycket enklare och roligare då jag förstår lite kring det hela.
Det hade inte varit schysst om jag sagt till Kalle innan fotbollsträningen:

– Måste du hålla på med sådan skit?
– Nä sånt får DU hålla på med själv, bryr mig faktiskt inte?
– Jag kör dig inte någonstans!
– Du kan allt spela med en träpinne i bandyn, varför ska du ha klubba?!
– Du får bryta matchen efter sju minuter idag för då ska du hem och äta!

Hahahaha….så galet det hade blivit!
Självklart hade vi inte gjort på detta vis.
Men det är nu jag menar att många av oss föräldrar gör just detta varje dag! Jag har också gjort det! Inte för att vi vill illa utan för att vi inte hänger med barnen helt enkelt!

Vara barn lever här och nu 2015. De har växt upp med det digitala runtomkring sig. Nästan så man kan uppleva att de fått 1:or och 0:or med sig redan i navelsträngen.

DU OCH JAG MÅSTE anpassa oss efter denna verklighet. Vi kan banne mig inte lämna våra barn i sticket. Det är inte snällt. Utan fegt och dumt.

Det går inte att bara säga till våra barn att inte vara ”på nätet” om de retar dig där.
Att du kan glömma att få köpa spel för 70 kr på nätet. Vaddå ladda ner!
Att NU stänger du av datorn!

Många av barnens lekplatser har idag flyttat ut i digitala miljöer. Vilket innebär att likaväl som de spelregler vi utformade på landhockeyplanen där jag växte upp sker nu i ex olika spel. Rätt som det är säger dina bästa vänner att i morgon ska alla träffas i ”Minecraft”. Men då kan inte Olle vara med för han har inte det.

Jag menar inte att man kan få allt, men vi behöver vara medvetna om det sociala och komplexa samspel som sker på RIKTIGT när de sitter och umgås….vid sina datorer.
Som vi vet så sitter de sällan vid datorn, utan leker med kompisar. Och som vi själva vet så var det gott att kunna prata med mamma och pappa om saker körde ihop sig.

Kanske måste vi våga tänka i termer om att viss del av veckopengen faktiskt kan få gå till att köpa digitala alster. Ett nytt skin i CS kan vara grymt mycket värt. Likväl som mitt tygmärke min mamma sydde fast på min rygg på jeans jackan när jag var ung. JUDAS PRIEST!

Att barnen faktiskt måste få skjuta på middagen då EM-kval i CS sker just idag, 18.30! Svårt att flytta Gothia Cup för att falukorven är klar i ugnen 🙂

Dessa olika insikter och grader av förståelse kan bara ske om vi väljer att hänga med våra barn och inte direkt tekniken. Precis som jag fått och vill göra just nu i innebandyn och fotbollen. Jag skiter rent ut sagt vem som vinner eller ej, jag bryr mig om att få möta mina söners upplevelser som kommer med det hela. Tårar, skratt och nervositet.

Jag lovar dig att exakt samma utmaningar sker varje vecka i ditt barns digitala liv. När hejade du på där senast, körde de till träningen…eller  bara frågade nyfiket….vad pysslar du med kära barn som engagerar dig så mycket i ditt liv?

Jag vill bygga en relation med våra barn där vi bygger upp ömsesidig respekt och förståelse för varandra. Och i och med att jag är vuxen, så måste jag börja. Så frågan :
– Hur lång tid tror du det tar innan du kan avsluta på ett schysst sätt?
Kan ju ibland vara på sin plats?
Ju mer barnen märker att jag snarare hissar dom än dissar dom, blir det så ofantligt enklare att tala om gränser, ramar och struktur.

Dessa tankar vill jag inte bara landa in i våra hus och hem, utan även med full fart in i skolan. Den plats där våra barn vistas halva sin vakna livstid. Hur tar vi deras naturliga digitala närvaro på fullaste allvar? Hur integrerar vi den när det kommer till lärande och utveckling? Hur många ämnen ryms i Fotboll manager? Hur låter vi deras naturliga känsla av frihet i att via nätet ta hjälp från allt och alla då de ska lära sig nytt, lösa problem eller feeldela….bli lika naturligt i skolan. Att inte då bygga upp en overklighet där det plötsligt kallas FUSK? En värld där vi beslagtar deras värld och lägger de i små finurliga lådor.

Våra barn kommer till oss från framtiden.
Så om du och jag har en tanke om att denna framtid ska bli än bättre än den varit så gör vi nog bäst i att just…..hänga med barnen.

Eller?

Kram/Micke

PS. Tack för lånet av bild StartUpStockPhotos!

Skola AUGUSTI 26, 2015

KOMMENTARER

2 svar till “Jag vill inte hänga med tekniken, jag vill hänga med barnen. Det är nog min skyldighet!”

Lämna ett svar


Tips för skolan om välkomnande!

  Sitter just nu på ett café i Karlstad, förbereder morgondagens föreläsningar och tänker just nu på skolstarten för många barn. Har ju varit en del skriverier om detta på […]

Nu kan du beställa våra Ekologiska Barntröjor med #figurer!

  Som jag sagt tidigare så ville jag testa att ta fram några stycken tröjor för små barn med mina figurer på. Det blev ”Väx upp – Väx ner” som […]

Det finns risker med att vi kan gömma oss bakom en skärm då vi kommunicerar!

Genom kommunikation via nätet så kan vi välja ha en viss distans till varandra. Vi behöver liksom inte alltid vara face to face. Vi väljer vägar som Instagram, Facebook, snapchat, […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.