Till våra vackra söner.

 

Till oss som har söner.

Kära pojkar vad jag är glad att just ni är ni. Att ni föds upp i en ny tid. En mer smartare tid. Jag säger inte att vi har varit dumma , inte heller mina föräldrar, men mycket har varit tvunget att förändras. Och mer måste ske. Jag har säkert kunnat bidra med en del, men jag har långt kvar. Och självklart vet jag att jag präglar dig min fina pojk, men jag hoppas även att du ska med tiden ställa dig upp framför mig och skrika:

– Hur fan kunde ni? Hur tänkte ni egentligen?

För vi tänkte nog inte. Jag blev nog mer eller mindre intutad att vi män var mer värda än kvinnor. Att vi hade mer rätt. Att vi skulle ha mer pengar. Att vi skulle liksom ha förtur. Att hemmet var liksom mammornas plats. Vi präglades också av att se kvinnorna som objekt. Vi byggde upp en industri på männens villkor och omedvetna rovdjurslikna sug. Det handlade om makt och pengar. Och kvinnan fogade sig. Tog av sig framför kameran, förstorade sina bröst, tog på sig kläder hon egentligen inte ville ha. En dask i röven kunde väl inte skada. Har de stora bröst fick de skylla sig själva. Blondin historierna har aldrig handlat om ljushåriga människor utan endast om synen på kvinnor. Sällan har jag hört en rolig blondinhistoria om en ljushårig kille!

d&gKära son kom nu inte som många av oss män gjort i våra tidigare generation och säg att de får ju skylla sig själva, för så är det inte. Titta inom företag, ledningar, idrott, löner, mode…det är så jäkla fel. Vi har ju inte ens gett kvinnorna en chans! Om du inte ens får möjligheten att komma på träningen så är det fan inte lätt att bli bra i fotboll. Kvinnor är inga offer, det är vi män som är det. Vi tittar lamt på varandra och erkänner ingenting, det är väl inte vårt fel säger vi, bröstar upp oss men egentligen suger vi alla vidare på tummen….vi är offer.

Jag vet att ni mina pojkar kommer att agera smartare. Inte kanske på så mycket grund utav mig. Jag är inte den bästa förebilden. Men jag vill se klokare och agera klokare. Jag har ju själv uppfostrats till en pojke som inte skulle kunna själv utan snarare vänta på att jag skulle möta en kvinna som skulle fixa allt. Så tänkte man aldrig om min kära syster som snarare uppfostrades som en sådan som skulle kunna allt och framför allt ta hand om en kommande man.
Det är inte lätt att förändra sig , men jag gör så gott jag kan. Likaså gjorde min mamma och pappa.

Men nu är det är dags att ni steppar in. Eller snarare dansar er in. För just nu behövs det mjukhet. Vi män måste liksom få släppa hjärnskrotet och våga möta oss själva. Vi måste bryta fördomarna som att killar ska vara tuffa och tjejer söta. Grabbar ska inte gråta. Inte visa känslor. Blått och rosa. För om vi inte gör detta är risken stor att kvinnorna börjar ta efter oss, för att få den rätt de ska ha.  Och sanna mina ord det är inte bra. Vi måste våga dansa i samklang med alla andra på jorden. Kvinna man. Detta oavsett vilken partner du väljer framåt i livet, man eller kvinna.
När det kommer till kvinnor måste vi våga släppa synen på våra älskade som objekt. Detta även när det kommer till närhet och intimitet. Du kan aldrig kräva eller ha rätten till något! Ingen ska behöva ställa upp på något bara för att du är man, glöm aldrig bort det. Dansa min son dansa.

Självklart är män och kvinnor olika. Det visar forskning. Våra hjärnor reagerar olika på olika saker. Men detta har ingenting med värde, bemötande och respekt att göra. Jämställdhet för mig handlar inte om att alla ska vara lika och behandlas exakt lika. Det innebär att alla och jag säger alla har rätten att just respekteras och värderas på samma vis utifrån den människa man är, inte kön.

Så älskade son. Var stolt över dig som man. Sträck på dig. Men kom bara ihåg att bara för att du råkar ha snopp är du inte , mer värd, bättre, har mer rätt till makt, större eller starkare.

Vi vet att där kvinnor regerar är det mindre våld, färre krig och orättvisa. Det är inte kvinnor som bankar skiten ur varandra på läktarna 🙂

Så….kära son….året är 2016. Och jag ber dig….av hela mitt hjärta….gör världen bättre. Du om någon kan. Vi ser det överallt….ett uppvaknande är på väg och du är en utav de Jedi mästare som är utvalda.

May the force be with you.

Kram/Pappa (En man som har en bra bit kvar…..:)

PS. Detta är ingen moralpredikan, inte heller ett sätt att handlingsförlamningsförklara kvinnor….detta är bara för mig en viktig insikt och ett budskap jag vill ge mina söner.

Tack White77 för en fantastisk bild.

 

Skola JANUARI 15, 2016

KOMMENTARER

6 svar till “Till våra vackra söner.”

 • Stina Nordström säger: 2016-01-19 kl. 18:32

  Om du visste hur glad jag blir enda in i själen när jag läser din text! Män som du ger mig hopp!!! Jag är en kvinna som hoppas på förändring och det börjar ju så klart även med mina söner… Du uttrycker dig på ett fantastiskt sympatiskt och klokt sätt och jag vill tacka dig för din fina text!!!
  Med vänliga hälsningar
  Stina Nordström

  • micke säger: 2016-01-19 kl. 18:35

   Va kul! Tack för dina ord. <3

 • Thomas E säger: 2016-01-19 kl. 20:12

  Text som passar perfekt att slöläsa för Carpe Diem-kvinnor som ständigt måste bli pushade för att vara glada.

  Men i vår tar dina söner, och mina, fotbollen under armen, sticker iväg med de andra killarna, och spelar boll i lag. Medans tjejerna står två och två och tittar på. Ja, det är 20 gånger mer våld på fotbollsplanen än bland hopprepen. Men den mentala mobbingen är å andra sidan mångdubbel. Vilket som är bäst? Jag väljer till skillnad från Micke inte sida, bara konstaterar som han att vi är otroligt olika, män och kvinnor.

 • Hanna säger: 2017-07-20 kl. 21:22

  Så otroligt viktig text och bra skrivet!

 • Reb säger: 2017-08-10 kl. 09:38

  Tack!!! Ska dela detta med min tonårsson idag. Hoppas jag som statk ensamstående mamma lärt honom lite om jämställdhet o respekt för kvinnor, men det är otroligt fint med dessa ord från en man.

  • Micke Gunnarsson säger: 2017-08-12 kl. 20:32

   Tack för dina ord!

Lämna ett svar


Påminnelse till alla kära pedagoger och lärare i år igen.

  ”Snälla lärare, be inte barnen redovisa om sitt jullov eller julklappar, var hellre nyfikna på deras förväntningar inför en ny termin.” Jag vet att vi är många som tycker olika […]

Kära tonåring du är inte här för min skull.

    Foto: Pixabay / Unsplash  Skrev en text där jag ville beskriva min känsla av att se mina barn bli allt större. Låg i sängen genomförkyld och tittade på […]

Vi kommer och går.

Dagens figur blev till ett blogginlägg. Blev många tankar, stora som små.   2015, snart har ännu ett år passerat. Hmm…tänkte skriva en slags inspirerande nyårstext men samtidigt har många […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.