”Förbjud hela Internet, resten löser vi med silvertejp.”

Jag vet att detta inlägg kommer att vara till viss del ogenomtänkt, kanske stötande och sakna djupare analytisk forskningsbaserad grund….men jag blir bara så frustrerad att det måste ut…igen!


Det är komplext dock.

I dagarna kan vi läsa om hur appen Periscope lavinartat ökat. Flera inslag visar hur hemst detta är.
Denna app skrev jag redan om förra sommaren. Jag trodde den skulle bli en succé.
Och det verkar den bli. Och samtidigt skriver tidningarna idag om hur vi måste förbjuda denna app. Hur föräldrar rekommenderas att handgripligen ta bort den från våra barns mobiler.
Hur den hetsar unga att göra saker de inte vill för att få flera ”likes”. Hur elever smygfilmar lärare i skolan.

Detta kunde faktiskt jag räkna ut med knäskålen.

För er som är nya gällande Periscope kan man enkelt förklara den med att du enkelt kan sända film live via mobilen. Besökare kan se det du filmar och samtidigt kommentera, live. Har funnits liknande tjänster i många år, ex Bambuser, Youtube etc

När jag testade appen första gången så kom jag på en massa smarta grejer vi skulle kunna använda den till. Även i min egen roll som föreläsare såg jag enkelt hur jag kan utveckla nya möten med min publik. (Kommer snart 🙂

Denna appen kan både vara superkul och smart, men självklart även fruktansvärd och utmanande. Det hela beror på hur vi väljer att använda den. Ungefär som en smörkniv tänker jag.

När jag då läser om dessa quickfix-lösningar som att förbjuda det våra unga tycker är jättekul och spännande så skrapar vi ju inte ens på ytan. Vi förvärrar ju det hela! Barnen kommer garanterat att tystna och börjar smyga med det hela. Det har unga alltid gjort.
Det som kanske skrämmer mig mest är att vi tror att bara genom att förbjuda den farliga tekniken så upphör problemen.

Då brukar jag ta följande exempel:

Lilla Olle kommer in storgråtande i lärarrummet och säger:

– Fröken , fröken de bara retar mig och slår mig på rasten!
– Men lilla Olle, vad säger du! Vad sker detta för någonstans??
– Hmm..mest bakom stora eken nere vid gympan…
– Då ska jag omedelbart säga till Vaktis Bengan att han sågar ner den eken på momangen. Se så ut och lek med de andra nu och var inte vid eken så länge.

Kanske raljerar jag en aning, men faktiskt, det ligger mycket sanning bakom den om ni frågar mig.

Det handlar ju inte om tekniken!! Det handlar om att vi vuxna måste än mer 2016 sätta ord som självkänsla, självförtroende, empati, respekt, bemötande, självbild, nätverkande och kärlek högst upp på agendan!

Jag skulle vilja påstå att tekniken idag hjälper oss människor att bli än mer medvetna om hur det egentligen står till med oss. Om vi ska börja förbjuda så kommer vi få förbjuda hela internet. Vi kommer att få förbjuda andra platser där unga gillar att vara och där de kan utsätta varandra för konstigheter, ex matsalen, skoltoaletten, skolgården, sina rum i hemmet, idrottsplatser, discon osv osv. Vill vi dra det till sin spets så är det nog bäst att vi förser oss alla med silvertejp över mun och i öron åxå.

Nu spårade jag kanske ut. Men jag vill provocera ikväll 🙂

Någon säger:

– Jag blir förbannad när jag ser en 11 åring använda Instagram!!
Det hen säger är:

– Jag blir förbannad när jag ser 11åringar får ta bilder med en kamera och visa för andra!!

Jag har en hel drös med 11 åringar på mitt Instagramflöde. De har sitt egna fotoalbum som de bara delar med släkten. Hur kul som helst. Vi kommenterar och busar tillsammans.

Vi vill ha enkla lösningar. Helst så enkla att vi själv slipper att engagera oss som vuxna. Då blir det enkelt. Men det ska inte vara enkelt! Att leva ihop med barn innebär att växa tillsammans. Att gemensamt öka varandras medvetande nivå. Att vi blir mer visa, kloka och kärleksfulla.

Tekniken och internet spelar grymt stor roll i våra liv idag. Mer än någonsin. Vi sitter ihop. Detta ställer högra krav på oss själva. Vi vet också att många söker bekräftelse genom att göra allt för att bli sedda. Problemet är ju egentligen inte heller denna gång tekniken i sig utan snarare att fundera kring varför så många idag kanske inte känner sig sedda?

I takt med att tekniken utvecklas så MÅSTE vi vuxna ta vårt ansvar att växa med den. Jag menar inte att vi ska bli nördar och sitta och dynga om helgerna (om vi inte vill) , utan snarare att vi måste våga möta våra barn och unga på deras nya arenor, utefter deras behov.

Inte tusan släppte min mamma iväg mig som 11 åring till fritidsgården utan att veta ett dyft! Utan att varken ha intresse eller någon koll. Hon visste självklart ungefär vart gården låg, vilka som jobbade där, hur det funkade, sluttider och hon gillade nog mest att se mig fixa frilla innan jag skulle iväg. Hon var glad över min glädje.

För många av oss har vi inte en aning vad våra barn drar på kvällarna. Vi utgår bara från att de sitter vid datorn. I och med detta missar vi ju också en massa fina vackra, spännande samtal. Vi missar en massa engagemang och självklart också kan vi missa risker för utsatthet, ensamhet etc.

Vet inte vart jag vill komma med kvällen text.

Vill bara att vi behandlar våra barn väl, möter de med respekt och försöker förstå vad som verkligen händer. Att vi vågar samtala och framförallt engagerar oss i våra barns användning av tekniken och internet , snarare än att svika de med ett stort fett enkelt FÖRBUD.

Detta inlägg handlar inte om gränslöshet, flower power eller att tillåta allt. Tvärtom. Jag vill bara att vi möter varandra med respekt. och att de mjuka värdena kommer först, långt före tekniken.

(PS. Läs denna artikel om hur en skolledare mötte sina elever då det hade uppdagats att de kränkt varandra via mobilerna. Det blev inga förbud, men jag lovar att det fick en effekt mycket större än så.)

Kram/Micke

Skola FEBRUARI 06, 2016

KOMMENTARER

4 svar till “”Förbjud hela Internet, resten löser vi med silvertejp.””

 • Linda säger: 2016-02-06 kl. 19:24

  Du har så rätt Micke! Mkt bra tankar, bra liknelser. Man inser ju med tonåring i hemmet att det är svårt att styra allt och förbjuda. Vad e rätt och vad är fel. Man får väl hoppas på att man gett sitt barn goda värderingar och känner sig säkra i sig själva. Och blivit/blir sedda som sagt.

 • Fredrik Söderlund säger: 2016-02-07 kl. 11:04

  Hej Micke!
  Så klokt, så genomtänkt och bra länkar!
  Vi ses på Periscope!

  • micke säger: 2016-03-02 kl. 13:16

   Tack! Jepp vi ses 🙂

 • […] Micke Gunnarsson  […]

Lämna ett svar


GTA och svårigheten att dra gränser.

Senaste veckan har diskussionen kring spelet GTA blossat upp i media. Jag själv skrev ett Facebookinlägg om detta för några veckor sedan som väckte debatt. Jag menade då på att […]

Idag gästar mina figurer SVT.

Fantastiskt kul att se hur mina figurer får lite plats i media. Denna gång är det SVT Nyheterna i Blekinge som kontaktade mig och var nyfikna. Vet inte riktigt vad […]

18-19 år och det börjar dra ihop sig.

Har träffat en hel del ungdomar sista tiden. Ungdomar som med viss vånda i magen känner att det börjar dra ihop sig. Det är dags. Slutspurten. Upp till bevis. Kanske […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.