Fjantiga barn eller ärliga ungar?

– Pappa jag gillar inte att åka taxi hem från skolan. Det är typ det värsta jag vet.
– Det är väl inget att vara rädd för?
– Ja men tänk om han kör iväg med mig!
– Nu är du fjantig! Klart han inte gör!
– Tänk om han mördar mig?
– Nu får du väl sluta! Har du spelat konstiga spel eller! Klart han inte mördar dig. Nu är du fjantig.

Så här skulle en helt vanlig dialog kunnat se ut mellan en pappa och en 12 årig son.
Egentligen inget konstigt. Vi skulle kunna byta ut taxin mot Tomten, mot att sova, tandläkaren, barnpassaren, förskolan…osv.

Fjantiga barn.

Eller så handlar det om att de är tokärliga, men att vi som vuxna ”fjantifierar” dom för att i vår värld är beteendet ologiskt. Men det är i våran värld. Säkert med över 20 års mer livserfarenhet, kanske 40år! Men i deras värld, om vi verkligen skulle våga möta de där de är, ser det annorlunda ut. Där kan en Taxiförare vara en potentiell barnkidnappare.
Spelar egentligen ingen roll vad jag som vuxen tycker om denna känsla hos mitt barn, det är barnens känsla som är sann för henne eller honom. Valet blir upp till mig om jag ska möta mitt barn med respekt eller inte.

Och ärligt, det handlar inte bara om barn. Jag har vänner som får panik när de ser en spindel, orm eller då man kanske glömt bort att blåsa ut ljuset man vet att man precis blåst ut.
Men jag hjälper inte mina vänner att dumförklara dom eller att göra de till åtlöje. Jag försöker förstå de och kanske hjälpa de på traven att komma vidare.

Så, hur gör vi då, när barn är fjantiga?

Vi bestämmer oss här och nu att barn inte är det! Punkt. Vi bestämmer oss för att nästa gång de ger uttryck för något vi anser vara lite overkligt för oss, så lyssnar vi. Och istället för att döma, vill vi förstå. Och utifrån det skapar vi ett respektfullt lyssnande och samtalande. Ok?

Testa!

I morse testade jag.

– Pappa jag gillar inte att åka taxi hem från skolan. Det är typ det värsta jag vet.
– Vad är det du inte gillar med det? Har du funderat på det?
– Jag brukar tänka att han ska köra iväg med mig.
– Ok. Tänker du något mer?
– Tänk om han mördar mig?
– Oj! Måste vara jobbiga tankar. Kan förstå att det skrämmer upp dig. Har du funderat på om det finns något sätt för att göra dig mindre rädd. För ibland är det ju så att vi måste göra saker i livet som kan kännas lite läskiga. (Jag vill inte att han direkt skulle föreslå att han inte ska åka taxi.)
– Hmm….Pappa, tror du det är samma chaufför som kör mig denna gången?
– Hmm..jag vet inte…kan faktiskt tänka mig att det är det. Han har säkert sin fasta rutt. Tyckte du han var läskig?
– Nej! Han var snäll. Han pratade och så.
– Kan jag tänka mig. Måste vara roligt att få köra er hem. Han kanske har egna barn hemma. Han är säkert en vanlig pappa som mig , men som jobbar med att köra bil hela dagarna.
– Ja!
– Hur känns det nu när du tänker på att åka taxi hem?
– Känns bättre men jag kommer nog att vara lite rädd.
– Tror du att du fixar rädslan idag?
– Jepp, jag ska i alla fall försöka.

Så spännande samtal och träning för mig. Men jag kände också att det var ett viktigt samtal.
Jag kunde verkligen känna hans rädsla och oro. Jag lät mig liksom besöka han verklighet.
Och kära vänner detta tog inte MERA tid. Alternativet hade varit att jag kanske kränkt honom, att han blivit ledsen och att hela resan ballat ur! Jag är ganska säker på att vi kommer att prata om den här taxiresan flera gånger när det återigen är dags. Men nu vet han kanske att jag är beredd att lyssna, ta honom på allvar. Risken är att han inte ens kommer att berätta att han är rädd nästa gång om han vet att jag gjort honom till åtlöje.

Så mitt tips, va nyfiken på vad dina barn verkligen säger och känner. Tänk på att just ta de på allvar. Tänk dig att det skulle vara en vän i samma ålder som du!

Träna!

Att vara förälder handlar om att träna. Och det vi tränar på utvecklas vi på.

Kram/Micke

Ps. Tack Josealbafotos för en fantastiskt fin bild!


Personlig utveckling FEBRUARI 10, 2016

KOMMENTARER

0 svar till “Fjantiga barn eller ärliga ungar?”

Lämna ett svar


”Förbjud hela Internet, resten löser vi med silvertejp.”

Jag vet att detta inlägg kommer att vara till viss del ogenomtänkt, kanske stötande och sakna djupare analytisk forskningsbaserad grund….men jag blir bara så frustrerad att det måste ut…igen! Det […]

GTA och svårigheten att dra gränser.

Senaste veckan har diskussionen kring spelet GTA blossat upp i media. Jag själv skrev ett Facebookinlägg om detta för några veckor sedan som väckte debatt. Jag menade då på att […]

Idag gästar mina figurer SVT.

Fantastiskt kul att se hur mina figurer får lite plats i media. Denna gång är det SVT Nyheterna i Blekinge som kontaktade mig och var nyfikna. Vet inte riktigt vad […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.