I mötet med våra barn funkar ärlighet bäst.

Jag tänker. Ju mer ärlig jag är mot mina barn kring vem jag är, hur jag tänker, mina värderingar, mina gränser, intressen osv…Ju enklare blir det för mina barn att dels lära känna mig men också enklare för dom att vara ärligare mot mig om vilka de själva är.

Det är väl detta föräldraskap, partnerskap och familjeliv handlar om. Att lära känna varandra så bra som möjligt. Och vi blir nog aldrig klara.

Även om vi ibland kanske tror det.

Jag tänker tillbaka då min fru och jag precis hade träffats för nästan 25 år sedan. Hur nyfikna vi var på varandra. Hur man hela tiden försökte förstå hur hon liksom funkade och tänkte. Hur nervös man var men samtidigt så utforskande.

Detsamma då ens barn var väldigt små. Hur man hela tiden nyfiket följde deras utveckling. Varenda dag var det något nytt man fick uppleva. Ett leende, en grimas, ett streck med kritan, ett första steg, ett första ord. Hela tiden var vi nyfikna på att lära känna varandra. Vi läste tillochmed böcker om utveckling. Denna del borde vi värna om mer i alla åldrar tänker jag. Att inte sluta vara nyfikna på varandra. Men också som jag började mitt inlägg med, att också vara så ärliga som möjligt.

När det kommer till kommunikationen med våra barn och oss vuxnas sätt att tala med barn så glömmer vi lätt bort ärligheten. I samtal med barn slutar vi ofta vara oss själva. Helt plötsligt talar vi med helt annan röst, helt andra ord och ibland är vi obegripliga att förstå. Detta händer även ibland då vi talar med äldre människor eller personer från andra länder som inte kan vårt språk. Vanligt är att vi då helt utan vetskap om den andres hörsel ökar ändå i volym och skriker den stackars damen eller herrn i örat. Ibland artikulerar vi också och talar extra T Y D L I G T.

Hur som helst, vi blir någon annan för den som lyssnar helt plötsligt. Jag tror detta kan vara märkligt för våra barn. Tänk dig själv om någon helt plötsligt skulle prata ett näst intill helt annat språk med dig, med förställd röst. Märkligt.

Ens chef börjar låta som Kalle Anka när vi ska ha medarbetarsamtal….

En annan sak vi ofta gör i samtalen med våra barn är att vi talar om oss själva i tredje person.

– Nu kommer pappa att bli ledsen om inte du slutar!
– Ser du nu vad mamma blir arg när du gör på detta viset?
– Nu blev fröken glad när ni var tysta på samlingen.

Helt plötsligt låter vi inte bara som någon annan till rösten, vi blir någon annan också!! Inte konstigt om våra barn känner sig förvirrade i dessa fall.

Vem tusan pratar pappa om nu egentligen….farfar eller??

Jag tycker Jesper Juul skriver om detta så klokt i boken ”Ge plats för familjen”.

”Det blir absurt när föräldrar talar om sig själva i tredje person:  ”Nu tycker pappa att du ska lägga dig.” Barnen förstår det inte, deras blickar blir alldeles tomma. Finns det en till pappa här som jag inte kan se? Eller pratar han om sin egen pappa?

90 % av det vi gör med våra barn kan vi först testa på vuxna. Fungerar det inte på vuxna så fungerade inte heller på våra barn.

Jag kan inte säga till min fru att ”din man har ingen lust att köpa parfym idag”.

Föräldrarna tror att det visar tillmötesgående när de pratar så till barnen. I själva verket gör de motsatsen: De gömmer sig bakom ord och skådespeleri. Då börjar barnet att pröva gränserna för att ta reda på vilka föräldrarna är, vad de egentligen menar och vad som ligger bakom rollen de spelar. ”

Med dessa ord vill jag påminna mig själv och även kanske dig som läser att ärlighet varar längst. Och försöka påminna  oss nästa gång vi kanske talar med ett barn i tredje person eller med någon ”märklig” röst. Att vi bara stannar upp en stund och reflektera över det. Det funkar absolut med att benämna dig själv midd ett ”Jag” och med en röst och ett språk där du bara är du.

PS. Självklart ska vi inte sluta låta som Kalle Anka när vi vill vara en anka. Kan ju vara hur kul som helst att busa och leka! Men rätt sak på rätt plats… 😉

Kram/Micke

Familjeliv JULI 25, 2016

KOMMENTARER

0 svar till “I mötet med våra barn funkar ärlighet bäst.”

Kommentera


Ett vackert Lejons längtan.

(Avbryter min bloggsemester med några rader och tankar om varenda människas potential. Bara så vi inte glömmer bort den i dessa semestertider. Kan vara lämpligt i ledigheten att även fundera […]

Känslan av att inte räcka till.

Sitter i solstolen med tröjan på mig. Tittar upp på molnen. Andas en stund med en kopp Te i handen. Semestern är här, snart. Ännu ett halvår har gått. Eller […]

Mickes Figurer finns nu även IRL, i en riktigt butik!

I veckan öppnade vi upp vår egna lilla affär här på nätet. Detta i samband med premiären av vår nya webb och Figurbok. Men flera har även undrat om det […]

KOM I KONTAKT MED MIG

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.