Hur får vi barn att längta till skolan?

Lego och superlim

Denna julen fick min yngsta son ett paket Lego av svärmor i julklapp. Ett helt galet Lego. En bil med en riktig motor och allt. Det tog mig cirka 5 timmar att bygga ihop den. Och jag säger jag..hahah…min grabb tröttnade efter en timme. Vilket kanske säger en hel del om både honom, mig och dagens lego. Hahaha!
Men oavsett så tänkte jag en del på dagens lego och legot jag är uppväxt med. Då var det mer en står låda under sängen med en massa bitar som man sedan byggde allt möjligt med. Dagens lego är så avancerat och ”klart” att det borde följa med en tub superlim så ingen bit lossnar. Idag vet knappt barnen vad en ”hög fyra”, sexa” eller en platt ”tvåa är”. Och gud nåde den som tar sönder bilen…och ska bygga nytt!

Det var inte bättre förr, men det var annorlunda 🙂

En kreativ skola?

Jag skulle vilja koppla denna tanke till dagens möte med våra barn i hem och framförallt skola.

Dagens skola ska ju präglas mer av förståelse och entreprenörskap. Att det viktiga är inte att veta vart London ligger utan snarare hur det kommer sig att London är huvudstaden och varför den ligger där den ligger? Spännande. Vi snackar inte längre om Googlekunskap och prov med endast rätt och fel. Vi vill mer. Vi vet idag hur kreativitet och problemlösning behövs på alla arbetsplatser och i alla möjliga sammanhang. Kreativitet och empati är svårt för morgondagens robotar att lösa. Där behövs fortfarande du och jag.

Några viktiga frågor som fortfarande måste våga ställas.

Min fråga till mig och dig som idag arbetar med barn i skola är:

– På vilket sätt stimulerar du barns inre utveckling av kreativitet i vardagen?
Hur ser din pedagogik och situation för nytt lärande ut just med fokus på kreativitet?

Jag tänker ibland på alla de läxor och uppgifter jag mött både som pedagog och förälder, hur roliga och kreativa är de egentligen? Ärligt!
Vad är det som gör att vi i många fall väljer den enkla vägen snarare än den mer roliga?
Vad är det som gör att vissa pedagoger ger sig ut i tassemarker och utforskar helt galna grejer, medans andra inte gör det?
Jag förstår människor som inte vill eller saknar kunskapen, men när det kommer försvar som ”det går inte”, så stämmer ju inte detta så länge andra säger, ”Det gör det visst”.

Så hur utvecklar du kreativiteten i ditt klassrum?
Vad är kreativitet för dig?

När all kunskap ryms i Pokemon Go!

Jag möter lärare som kör Pokemon Go på gympan, använder Minecraft i svenskan, låter barn räkna matte utan böcker, åka skateboard på psykologin, jobbar i skarpa företagsprojekt redan på mellanstadiet, andra bakar ihop en mängd ämnen och vissa funderar på FIFA16 som tema, några har lektionerna mer utomhus än inomhus….

Detta behöver inte betyda att dessa sätt är mer kreativa än andra, men ändå.

Hur roligt ska det vara på dina lektioner?
Hur rolig ska din skola vara?
Hur får du barnen att vilja komma till skolan i morgon med?
Hur rolig tycker just nu dina elever att lektionerna är?
Vad behöver jag för att ta reda på detta och vart hittar jag inspirationen för att utvecklas och våga?
När ställde jag mig själv frågor som dessa senast?

Heja Laleh!

För mig är detta sjukt viktiga frågor att utforska. Jag VET att läraryrket idag är ett näst omöjligt uppdrag och jag VET att det är mycket att göra. Självklart. Därför blir det ju än viktigare för oss alla att vi känner lust och utforskar områden som gör att vi längtar till platsen i morgon med, både som lärare och elev. Är det verkligen ”systemets” fel? Och om det är så, vad gör du just nu för att påverka det hela?

Så kanske ska vi sätta oss ner en stund och verkligen klura på dessa frågor?

Jag skriver inte detta för att kritisera. Inte alls. Jag gillar fortfarande LEGO. Inget fel. Men om du och jag jobbar med utveckling så vill ju självklart också vi utvecklas.

Jag säger som Laleh, ”Det kommer aldrig bli som förr, bara bli bättre!”

Det är så jag tänker om dessa frågor.

Kram/Micke

(Foto: Efraimstochter / Pixabay )

Skola JANUARI 24, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “Hur får vi barn att längta till skolan?”

Lämna ett svar


Hur kan över 23 miljoner tycka det är ok att förgripa sig på barn!!??

Nu blir jag arg…eller snarare ledsen. Ärligt! Jag fick igår ett tips på Facebook av min vän Emelie. Hon visade då ett filmklipp och en artikel på Newsner som jag […]

Vem tar besluten i familjen? Här kommer ett tips om tre skålar.

Tack Jesper Juul! När jag för cirka 5 år sedan utbildade mig för Jesper Juuls Family Lab och deras Seminarie- och Familjehandledarutbildning så hörde jag återigen om de tre skålarna. […]

Tips till föräldrar som vill slippa tjatet?

Trött på tjatet? Har du också upplevt som förälder att du blir trött av allt tjat? Att mycket energi går åt till att tjata och hålla koll på barnen. Det […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.