Föräldrar som tycker det är coolt att ”Våga Vägra Sociala Medier” är inte coola, det är direkt dumt!

Välj Offline Trenden!

Senaste tiden har det spridits allt mer en trend där föräldrar och vuxna lite käcka slänger sig med begrepp som ”Vägra Facebook”, Insta-semester, säg Nej till Online…osv

Typ…

Man vill på något sätt vara en motrörelse till det digitala och närvaron på internet. Man vill hellre vara offline. Och jag är rädd för att det är precis det som sker…föräldrar blir väldigt OFF.

Men off vaddå?

Jag skulle vilja dra det så långt som att det skulle vara samma sak som om mina föräldrar när jag var liten startade kampanjer med namn som:

VVBI – Våga vägra barnens idrottsintressen!
Vägra Fritidsgården!
Ta semester från dina barn och deras vänner!
Sluta skjutsa till träning!

Detta är väl off!
Är det coolt?

Knappast!

Konsten att dissa barn?

Jag anser inte det, tvärtom. Jag tycker vi som vuxna smiter ifrån vårt ansvar. Det vill säga att finnas med och stötta våra barn i deras vardag och i deras liv. Självklart kan jag också behöva lägga ifrån mig exempelvis telefonen då det finns annat jag vill och behöver vara uppmärksam kring. Exempelvis så är jag fokuserad och tittar på min sons träning, inte mobilen. Och om jag behöver göra detta så har jag berättat detta för honom innan. Att det finns en sak jag måste lösa under träningen.

Man att dissa internet är detsamma enligt mig att dissa våra barn. Faktiskt!

Vågar jag tala med vuxna?

När våra barns första plats att befinna sig på när det gäller vänner, information, kunskap, lärande, relationer, förfester, handel…är digital så är vi vuxna inte smarta om vi lämnar de där själva. Och helt utan kunskap.

Ungefär som om min mamma inte visste hur långt det var till fritidsgården, om någon jobbade där, vilka tider, vad man gjorde där eller vilka åldrar som var där. Och ändå lät mig gå dit dag efter dag. En galen tanke.

Det finns en annan aspekt som också är viktig och det är vår i så fall negativa inställning till det som är våra barns vardag. Det kan inte kännas bra liksom. Hur ska våra barn om de blir utsatta, retade, mobbade eller tvärtom bjudna på date, firade eller erbjudna en bra deal kunna gå till oss för att söka svar? Kommer de våga det om de möts av en antigrupp som står med plakat eller coola t-shirts ”Våga Vägra Nätet”?

En dansande pappa på discot?

Jag menar inte att vi alla ska hänga på Facebook 24/7…inte en chans. Jag menar heller inte att vi ska hänga på alla arenor där våra barn är. Kom ihåg att mamma och pappa lämnade oss oftast till slut på Fritidsgårdens disco…de stod liksom inte med hela kvällen och dansade med oss i ringen. Piiiinsamt!!

Det jag menar är främst två saker:

1. Välj positivitet till livet som är.
Välj att fokusera på det fina och det smarta med att våra barn har tillgång till en hel värld. Detta är på ett sätt magi. Självklart ska vi känna till de faror som kan finnas, men börja med det fina…då finner vi kraft och lust att även hantera de jobbiga delarna.

2. Va nyfiken!
Välj att vara nyfiken på dina barn. Välj att vilja veta mer! Att utveckla relationen till sina barn är a och o. Detta gäller analogt så väl som idag digitalt. Jag älskar att kunna hänga med mina barn i svängarna. Även om jag ibland ligger efter så vet jag lite i alla fall. Men lär dig iallafall vad det innebär med Instagram, Tinder, Snapchat, Facebook, Twitter….gå vidare med google och deras appar, dropbox, youtube….smaka på lite Pewdiepie och spana in CS, LOL…gå in en kväll på Bloggportalen och spana in topp 20…och DÖM inte!

Be dina barn berätta vilka sidor de hänger på mest, vilka appar som är schyssta, några roliga spel eller tjänster? Be de även kanske berätta om vad som är så bra med dessa favvo Youtubers?

Vi kommer aldrig att bli unga igen, men genom att utforska och vara nyfikna på våra barns vardag kan vi vara de vuxna som de unga behöver.

Kram/Micke

 

Föräldrarskap JANUARI 31, 2017

KOMMENTARER

2 svar till “Föräldrar som tycker det är coolt att ”Våga Vägra Sociala Medier” är inte coola, det är direkt dumt!”

 • Mona Wallin säger: 2017-10-01 kl. 10:27

  Sjukt kul att kommentera på blogg igen. Det var länge sen.
  Vill bara säga: Hej! Det här är viktigt. När vi som föräldrar dissar våra barns sätt stt kommunicera och vara samt deras intressen gör vi inget annat än att förklarar för dem att de är fel. DET är farligt.

  Har mycket erfarenhet av det här då jag var en av de föräldrarna. Det ledde till dåliga saker med ett av mina barn. Jag tvingades byta perspektiv. Sedan dess kan hen växa. Frodas i den hen är.

  Hen vill inte att jag outar hen och allt som hänt så fyller på diskussionen lite så här i smyg.

  Poängen är: älska och respektera era barn oavsett! Sen ska självklart folkvett, som Ribbing hade sagt, följa med. Men det kan man ha även med skärmar och sociala medier.

  • Micke Gunnarsson säger: 2017-10-04 kl. 09:57

   Håller med dig! Kul att du börjat kommentera bloggar igen 🙂

   Kram/Micke

Lämna ett svar


Dessa lyckliga jävlar!

Väljer du att bli avundsjuk eller inspirerad? Någon hoppar högt och skriker av ren lycka: -YES!! Jag måste vara världens lyckligaste! Allt går min väg just nu. Vad väljer du […]

Hur får vi barn att längta till skolan?

Lego och superlim Denna julen fick min yngsta son ett paket Lego av svärmor i julklapp. Ett helt galet Lego. En bil med en riktig motor och allt. Det tog […]

Hur kan över 23 miljoner tycka det är ok att förgripa sig på barn!!??

Nu blir jag arg…eller snarare ledsen. Ärligt! Jag fick igår ett tips på Facebook av min vän Emelie. Hon visade då ett filmklipp och en artikel på Newsner som jag […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.