När skolan har rätt och du är fel.

Vaknade denna lördag morgon lite extra berörd. Känslor tog över och detta är mitt hjärtas röst till SkolSverige denna morgon.

Den heliga kon.

”Om man tar skolan på allt för stort allvar finns det en risk att vi missar allvaret i att möta varje unikt barn.”

Vi kan gå vilse.

Barn lever. Och skolan är en plats vi riggat för att vi tror att detta är det bästa sätt att värna om just detta livet. Från spädbarn till tonåring.

Men är det det enda sättet? Vi menar ju det idag.

Vi säger att barn ”inte klarade skolan” Vi kallar vissa barn ”drop outs.” Vi kräver högsta skills i matematik om du vill jobba med människor (psykolog), vi säger att vissa är före och andra efter, vi kallar in specialister för att ta hand om de ”svåra fallen”. Vi rangordnar barn med helt olika förutsättningar från A till F.

Allt handlar om att skolan är rätt och att barnen är fel om de inte fixar det. Skolan är den heliga kon.

Tänk om…

Men tänk om det är tvärtom? Tänk om vi gör barnen till våra heliga kor! Tänk om vi utgick utifrån varje unges bästa under de 18 år vi får lov att låna dom?

Då skulle man fan inte kunna komma efter!
Då skulle man inte menat att någon var bättre eller sämre?
Specialister hade inte anlitats på grund av att barn var fel, utan för att ALLA är RÄTT men har olika behov.
Då skulle inte akademin ha makten att exkluderar vissa barn att nå sina drömmar. Då skulle drömmarna stått i fokus och systemet runtomkring hade anpassats.
Då hade ”skolan” insett sin egna begränsning och luckrats upp. Skolan hade blivit en plattform med lika många namn som det finns barn. Ingen kunde inte ”klara det”.
Klara vaddå?

Låt längtan vara över.

Det handlar om att leva. Det ska vi klara tillsammans. Och så ska vi lära oss saker, utforska, fortsätta få vara nyfikna och lekfulla.
Vi skulle inte behöva ha ont i magen för betyg, prov, läxor, konkurrens eller fusk.

Jag längtar efter den dagen vi slipper längta mer. Jag längtar efter den dagen då barnen kommer i första hand. Den dagen då vuxna kommer i första hand. De vuxna som älskar dessa barn och vill vara denna famn och plattform.

Detta är ingen dröm. Detta är en strategi. Detta kan vara en anledning att börja ett nytt bygge. Precis som man gjorde den dagen man bestämde sig för att skapa folkskolan för hundratals år sedan.

Men nu är nu. Vi skapade en skola för en arbetsmarknad. Nu är det dags att skapa en skola för varje unge.

Tack för mig.
Kram/Micke

Skola APRIL 01, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “När skolan har rätt och du är fel.”

Lämna ett svar


Say my name, say my name.

Känner du kanske igen detta? Typ upprop i klassen: Anders Svensson här? Moa Spjuthberg? Lina Olsson? Peter Lindqvist här? Be.. Bekas… Bekas Xos…hn…a..w Ähh…det där var allt  ett konstigt namn, […]

Hur påverkas våra barn när vi vuxna plötsligt byter skepnad och blir hockeyfans?

I samband med slutspelen mellan Mora och Leksand så kontaktade SR Dalarna mig och bad om en intervju. Detta på temat om hur barn påverkas då vuxna utagerar sin lycka och […]

FUSK? – Fortbildning Utan Skolans Kontroll?

Vad och vem ska vi bedöma om 10 år? Just nu är debatten het kring barn som fuskar i skolan. Jag tror och hoppas att vi skrattar över detta om […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTNyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!


Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.