I en digital värld krävs en digital skola.

Allt förändras..eller?

Om skolan står för utveckling och lärande borde den vilja utvecklas och lära som mest.

Banker, myndigheter, detaljhandel, bilindustri, försäkringsbolag, vårdbranschen, musikindustri , television…är exempel på verksamheter som jag inte förknippar omedelbart med dessa ord. Ändå så känner jag knappt igen de sedan jag själv var ung.

Skolan och dess system känner jag däremot mycket väl igen.

En ny värld

Många verksamheters behov av förändring beror på den teknikutveckling och digitalisering som sker. Att vi personifierat internet. Plötsligt har kartan ritats om. Konkurrensen likaså. Vi lever glokalt. Vi befinner oss i flöden där vi når saker snabbt. Och vi når så gott som allt. När vi vill. Vart vi vill. Hur vi vill. Vi tänker idag snarare Knowledge just in time än Knowledge just in case.

När skolan tvistar huruvida vi ska använda oss av digitala verktyg i skolan eller inte så utgår man snarare från att skolan är världen där saker eventuellt ska få lov att komma in. Jag är övertygad om att vi måste förstå att världen är digital och om skolan ska få elever att hälsa på även om 20 år måste vi tänka om.

Konkurrens?

Vi får inte i dessa tider gå i försvar och känna oss hotade kollegor eller skolor oss emellan. Det har vi inte tid med. Konkurrensen ligger inte här. Precis som för bankerna för några år sedan. Det var inte längre bankerna emellan som var konkurrenter utan insikten om att alla andra också kunde bli bank. Plötsligt var ICA, IKEA, Klarna och Crowdfunding högst på listan.

Våra utmaningar är snarare när världens främsta lärosäten öppnar upp sin kunskap helt öppet och gratis, Youtube, Kahn Academy, Code Academy, Hologram…Sharing is caring.

Många av oss växte upp i en tid då man skulle gömma sin kunskap för andra, vi höll för våra skolböcker med hela armen för grannkompisen. Vi växte upp i en tid då fusk var förbjudet. Idag är det helt tvärtom. Våra barn vet att ju mindre vi ”håller för” ju smartare blir man.

Vårt största hot är vi själva?

Eller kanske är det så att den största konkurrenten är vi själva, vi som just nu befinner oss i skolsystemet. Kanske är det så att i takt med att vi griper efter de sista halmstråna, kämpar emot, stramar åt och pressar in än mer kontroll, än mer timmar, än mer rapportering, prov, betyg…riskerar vi att göra oss själva så pass illa att vi själva inte längre vill vara på plats. Idag sa vår utbildningsminister Gustav Fridolin på Settdagarna att de två viktigaste sakerna för att lärarna skall älska sitt jobb, vilja vara lärare och känna motivation var:

– Högre lön
– Mer tid

Jag tror inte detta kommer att vara fallet.
Lönen är inte det viktigaste på kronan om vi är på en plats vi älskar att vara.
Tid löser ingenting och har aldrig gjort, utan snarare vad vi gör med den. Alla har vi lika mycket tid i grunden.

Jag tror…
Den dagen skolan börjar bli allt för ”overklig” är risken att elever hellre väljer att stanna hemma och allt färre vill jobba som lärare. Och detta fixas inte med högre lön, kvarsittning eller morötter. Vad ska vi med allt det till om vi inte orkar längre eller om det gör för ont?

Den verkliga världen är digital.

Världen är digital och vi måste forma en skola och ett system som är berättigad att ”få vara med” där. Och då gäller det att skolan lever som den lär. Att vi vill utvecklas och lära oss nytt.

Jag säger inte att det är enkelt. Jag har inget facit. Men det håller  inte att försvara oss genom att säga:
– Det är ett trögt system. En stor kollos för svår att förändra.

Fråga bankerna, musikindustrin, handeln etc..så kände och känner de garanterat också.
För att inte tala om de stackars jäklarna som började inse att jorden trots allt nog inte var platt ändå.

Så min fråga blir:

– Hur ser ett skolsystem ut om 20 år som jag inte alls känner igen om jag jämför med det jag ser idag?

Kram/Micke

Foto: Brida Staright

Skola MAJ 04, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “I en digital värld krävs en digital skola.”

Kommentera


Två flyttfåglars kamp.

Två flyttfåglars kamp. Jag tittar på dig då du vinkar åt mig. Jag kan se i dina ögon att du inte vill. Att du helst av allt skulle vilja vända […]

Våra barn behöver modiga vuxna!

Då mitt hjärta vill säga något i 10 minuter. Efter en veckas arbete med fokus på våra ungdomars hälsa och kopplingar till den press många upplever idag, var jag tvungen […]

En tonårspappas tankar om alkohol och gränser.

En tonårspappas tankar om alkohol och gränser. Tänk att man från och med i morgon har ett barn som fyller 20 år och ett som fyllt 18 år. Att man […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.