Jag vill bara säga…Förlåt.

Jag vill be om ursäkt.

Denna text är ett erkännande jag inte tidigare visste att jag skulle behöva göra. Har liksom inte tänkt på det. Var så länge sedan. Men efter att ha sett Band 5 i serien Tretton Skäl Varför, så blir det ändå så jäkla viktigt. Viktigt för mig att kunna säga förlåt. Men kanske än viktigare att berätta för dagens ungdomar, främst vi killar, att vi måste ha koll. Koll som fan.

Ung och vilsen

Men man var ju ung och vilsen. Mycket var intressant och lockande men samtidigt så jäkla pinsamt. Man hade varken orden eller förmågan att liksom kommunicera i den utsträckning man borde. Detta är inget försvar, utan bara ett sätt för mig själv att försöka förstå varför jag idag måste få säga förlåt.

På Band 5 i serien så får vi se hur en ung tjej blir utsatt för övergrepp. Hur en alldeles för berusad ung tjej får vara med om något hon inte kan stävja sig mot. Chanslös. Hon förmår inte ens säga ifrån!

– Men Micke vad är det du säger!? Har DU utsatt någon för övergrepp som ung??

– Ska jag vara ärlig så vet i fan. Vart går gränsen?

– VA!!??

– NEJ! Jag har aldrig våldtagit någon tjej. Självklart inte!!!

Vart går gränsen?

Men har jag utsatt någon tjej i min tonår för saker hon egentligen inte ville? Vet jag det?
Har jag tjatat mig till?
Har jag funderat över hur hon kände då jag ivrigt försökte leta mig vidare ner i hennes byxor?
Hade jag koll då vi bad någon visa brösten eller då vi gick omkring och nöp någon i häcken?

Vart går gränsen för övergrepp?

Jag väljer ändå att säga förlåt.
Kan ses som oskyldiga handlingar, men ingen ska behöva vara med om saker man inte vill. Ingen ska behöva låta någon få tillgång till ens kropp bara för att man är rädd att inte vara cool eller inte få vara med i gänget. Ingen.

Men säg nej då!

– Men vaddå då! Tjejerna har väl en skyldighet att kunna säga nej?

– NEJ DET HAR DOM INTE! Du ska inte behöva säga nej för att mena nej! PUNKT.

Killen i serien som ser denna utslagna tjej ligga på sängen däckad har ansvaret.
Jag hade ansvaret att som tonåring fråga, kommunicera och tillsammans garantera att vi var överens. Att vi båda verkligen ville det som vi stod inför. Oavsett vad det handlade om. BÅDA.

Jag är helt övertygad om att övergrepp som dessa sker varje dag bland våra ungdomar och även bland oss vuxna. Situationer där någon får ge vika för sina värderingar och sin egenmakt för att gagna någon annan. Med rädsla att bli utanför och att inte duga till. Varje dag!

Skaffa dig koll!

Genom att jag nu säger förlåt så vill jag även uppmuntra främst alla er unga killar att ha koll!
Skaffa er koll! Var modiga och se till er båda. Låt er inte dras in i krafter av att vara sena, efter eller ocoola. Låt er inte påtryckas av andra killar som varit med 700 partners senaste året. Gå inte på det! Gå på er egen linje. Er ärlighet. Våga vara ömma mot er partner.

Kärlek, sex och intimitet är bland det coolaste man kan få uppleva. Det är vackert och spännande och framförallt kan det vara så sjukt skönt. Så sträva efter dessa saker i samklang med den ni har framför er. Kille eller tjej. Spelar ingen roll.

Glöm aldrig bort att ingen ska behöva säga nej, för att mena ett nej. Skaffa dig koll.

Slipp säga Förlåt. Förlåt för lång framtid.

Viktiga vuxna!

Jag vill samtidigt passa på att påminna alla oss vuxna. Vi föräldrar, lärare, pedagoger, ledare…vi måste våga ta bort vår egen skämskudde och våga samtal med våra unga om detta område. Vi måste våga prata om gränser, intimitet, kuk, fitta, oralsex, analsex,…inget samtal får vara för pinsamt då våra unga är på en resa där de söker svar. Inget.


Ps. Vill även tipsa er vuxna att se serien ”Tretton Skäl Varför” på Netflix.

Som sagt var.
Förlåt.

Kram/Micke

Livskunskap MAJ 05, 2017

KOMMENTARER

Ett svar till “Jag vill bara säga…Förlåt.”

Kommentera


I en digital värld krävs en digital skola.

Allt förändras..eller? Om skolan står för utveckling och lärande borde den vilja utvecklas och lära som mest. Banker, myndigheter, detaljhandel, bilindustri, försäkringsbolag, vårdbranschen, musikindustri , television…är exempel på verksamheter som […]

Två flyttfåglars kamp.

Två flyttfåglars kamp. Jag tittar på dig då du vinkar åt mig. Jag kan se i dina ögon att du inte vill. Att du helst av allt skulle vilja vända […]

Våra barn behöver modiga vuxna!

Då mitt hjärta vill säga något i 10 minuter. Efter en veckas arbete med fokus på våra ungdomars hälsa och kopplingar till den press många upplever idag, var jag tvungen […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär






Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!





Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.