Gymnasievalet..inte ditt livs val!

(VIKTIGT TILL ALLA UNGDOMAR INFÖR GYMNASIEVALET OCH TILL ALLA OSS VUXNA!!)

Vems val?

När jag besöker olika gymnasieskolors hemsidor och ser rubriker som typ ”Det viktigaste valet i ditt liv!” ”Gör rätt val!” ”Kom till oss, det handlar om din framtid” så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. GYMNASIEVALET ÄR INTE DITT LIVS VAL! Detta handlar till största del om att skolor just nu i Sverige sliter efter er elever! Det handlar om deras överlevnad, inte din!
Olika gymnasieguider vill få dig att tro att det är nu det gäller! Nu ska du göra ditt livs val. Valet för al framtid!!
Du kan till och med göra tester för att se vem du är. Haha! Du är den du är, min vän. CHILLA.

Guldklocka 2030?

Vuxna slänger sig med en massa tankar om att välja rätt, välja brett, välja så du kan få ett bra jobb och tjäna stora pengar. För många föräldrar var det så. Man utbildade sig till en grej, jobbade som den grejen och dog som den grejen. På gravstenar kunde man läsa ”Här vilar poliskonstapel Åkerblom.” Man tog jobbet med sig ända ner i graven! Man firades med en guldklocka om man varit på samma jobb i 25 år. 25 ÅR!!!GULDKLOCKORNAS TID ÄR FÖRBI! Ni unga ska inte ha en guldklocka! Ni vill uppleva mera. Bra!!

För det kommer de flesta av era arbetsplatser också vilja. De kommer förändras snabbare och snabbare. Startas upp. Läggas ner. Flyttas. Förändras. Om 17 år säger man att hälften av alla jobb i Sverige kommer att vara borta och ersatts till stor del av nya. Detta innebär att hälften av er unga ändå kommer att jobba med saker vi inte ens har kommit på ännu!! SÅ CHILLA!

När har du tänkt att leva?

Gymnasievalet enligt mig handlar om att välja det som verkar vara roligast här och nu. Den enda tid som finns! För er som älskar att dansa, resa, teater, språk, programmering, djur, e-sport, vård, fotboll, hästar, konst, design, snickeri…välj då det där det är mest av det du älskar, NU!
Har du ingen aning om vad som är kul? Känner du dig helt lost? Det kommer att ordna sig ändå. Ta då det som är minst okul. Kolla vad dina bästa vänner väljer. Oavsett leta efter ett schysst ställe att befinna dig på efter sommarlovet, inte om 20 år. Ok?

Det är då du kommer att gå till en plats du älskar. En plats som är kul. Du kommer att växa! Du kommer att leva! Du kommer att få göra saker du vill göra. Och det är detta som är viktigast för all framtid! Det är detta som kommer att leda till jobb. Det är detta som kommer att leda till lycka snarare än tron att det är i pengar det sitter.

Ser du till att finnas i den energi du önskar vara i så kommer det andra att ordna sig. Det är då du klarar förändring och att ständigt lära dig nytt. Varför? Jo för du utvecklar tryggheten i dig själv och inte i en arbetsplats. Detta kommer vara grymt viktigt framöver.

Du är mer än ett yrke.

Så tänkte inte vi gamlingar. Jobbet blev vår identitet. Och lade fabriken ner, lade vi själva ner. Vem var min pappa utan sin fabrik!!??
Ni unga, dagens unga. Är så sjukt mycket mer än så. Så välj med hjärtat! Välj det som verkar kul! Oavsett val så kommer de flesta ändå inte jobba inom detta när ni väl är klara. Hahaha!

SÅ CHILLA!

Och om era föräldrar anser att så här är inte fallet. Fråga dom!

– Hur många av er vuxna jobbar idag med det ni valde när ni var 14 år?

Tips till oss vuxna om gymnasievalet.

Och till alla oss vuxna, föräldrar, ledare, lärare, SYVar vårdnadshavare,…hjälp våra barn att minska sin press och stress. Hjälp de andas. Alla alarmklockor ringer idag gällande våra ungas hälsa. Gör de en tjänst, bli en ventil för dem. Ibland är vi så oroliga för våra barns framtid att vi glömmer möta de här och nu. Den enda stund de finns.

Och kom ihåg…gymnasievalet är inte deras livs val…däremot vill vi att de ska leva länge.

Kram/Micke

”Dela gärna denna text om du tror den kan inspirera andra!”

:: :: :: :: ::

Är du intresserad av att boka mig som föreläsare eller worshopsmakare?
Det finns fortfarande lediga dagar hösten 2017 och våren 2018.
Enklaste sättet för bokning, kontakta mig direkt:

Micke Gunnarsson / Tel: 0709-161669 / Epost: info@mickegunnarsson.se / Eller via messenger.

/Kram

Skola MAJ 07, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “Gymnasievalet..inte ditt livs val!”

Kommentera


Jag vill bara säga…Förlåt.

Jag vill be om ursäkt. Denna text är ett erkännande jag inte tidigare visste att jag skulle behöva göra. Har liksom inte tänkt på det. Var så länge sedan. Men […]

I en digital värld krävs en digital skola.

Allt förändras..eller? Om skolan står för utveckling och lärande borde den vilja utvecklas och lära som mest. Banker, myndigheter, detaljhandel, bilindustri, försäkringsbolag, vårdbranschen, musikindustri , television…är exempel på verksamheter som […]

Två flyttfåglars kamp.

Två flyttfåglars kamp. Jag tittar på dig då du vinkar åt mig. Jag kan se i dina ögon att du inte vill. Att du helst av allt skulle vilja vända […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.