När vi vuxna riskerar att göra våra barn riktigt illa utan att själva ha en aning.

Detta är en viktig text för oss vuxna i mötet med våra barn i förhoppning om att skapa goda relationer. Risken är att vi vuxna gör våra barn riktigt illa utan att vi har en aning om det.

Exempel.

”Jag skulle precis förklara för Moa att det var inte så det var på festen…det var inte mitt fel…men…

”-Hallå! Saknar dig…säg ngt.
…men…

”Jag hade aldrig sett Olle så jäkla knäckt. Fan vad han grät..Jag lovade att finnas med honom denna stund…men…

”23 sekunder kvar. Jag kommer fri. Springer mot öppet mål. Jag har chans att avgöra. Vi kan vinna hela jävla cupen…men…

”Det var något hon sa. Något som började få mig på andra tankar. Mörkret skingrade sig. Jag kanske skulle orka leva ändå. Jag ville bara fråga henne en sak till…men…

”Äntligen vågade jag. Jag vågade blotta mitt hjärta och kärlek till honom. Jag frågade liksom ”chans”. Jag ser hur han skriver..de där små blinkande punkterna…men…

”Ja!!! Shit va kul! Alla ska leka tillsammans efter skolan. Till och med Ashan ville vara med. Han är grym på att bygga. Så jäkla kul!!!…men…

”Måste skriva upp i kalendern. Denna tiden får du fan inte missa Lova!! Inte faila! I morgon 18.30 på Insta Live! Är jag inte där då är jag fan död…men…

” – Jag vill fan att du ber om ursäkt!
– Jag fattar!…men…
– Men säg förlåt då! Hallå! Svara då!!! Dissar du mig igen!!! Hallåå!! Hallå! Fan dig i skolan i morgon…svara då!!!”

Barns vardag

Exakt sådana här relationer och sådan här kommunikation sker varje dag. Vi träffar vänner och umgås. Människor emellan. Vi lovar saker, planerar saker, vill ha hjälp med saker, älskar, busar, berättar …ni vet…allt som relationer kan innehålla.

Vad står då …men… för och som skulle kunna innebära att vi gör våra barn riktigt illa?

Vi skriver klart tre alternativa meningar som börjat med …men…

…men så kom farsan och tog mobilen från mig…vi skulle äta.

…men så slet mamma bort mobilen. Jag hade mobilförbud i tre dagar.

…men jag måste stänga av datorn direkt. Annars blir mamma och pappa arga och kommer att straffa mig.

Men hur ska jag lära dom?

Vi föräldrar och vuxna måste 2017 förstå att mobilen, paddan och datorn INTE handlar om teknik eller apparater. Det handlar snarare om syre. Det handlar om ett liv. Vi måste förstå detta. Vi måste vilja förstå.

Men så säger du:
– Men mobilen är ju det käraste de verkar ha! Vill jag straffa mina barn för något så funkar det ju äntligen då jag tar mobilen ifrån dom!! Äntligen lär de sig något!

Då vill jag ställa dig följande fråga:

Vad funkar?
Vad lär de sig?
Vad är det egentligen du och ditt barn behöver?
Straff? Hårdare tag? Isolering från vänner?
Vad är det du som vuxen är ute efter?
Vad vill du egentligen?

Bakom mina solglasögon

Om barn går över gränser (vilket de bör göra ibland för att utvecklas), om barn bryter mot överenskommelser (vilket de åxå bör göra ibland för att utvecklas) och om barn gör saker som inte är schyssta….kan en quickfix vara att skrämma skiten ur dem. Det brukar funka för stunden och även boosta vårt vuxenmaktsego 😉 Vi kan!

Men kanske visar det oftare prov på vår oförmåga att verkligen våga möta barnet där det är. Verkligen försöka förstå barnet i vad som hänt och händer i ens liv. Jag är säker på att oftast handlar det om helt andra saker och skäl till varför det blir som det blir. Kanske till och med vi vuxna finns med i problematiken. Då måste VI ta ansvar för detta. VI måste vilja hjälpa våra barn.

Viktiga frågor

Så vad ska du med dina straff till?
Vad vill du uppnå?

Jag skriver inte denna text för att anklaga oss vuxna. Skapa skuld. Eller mena på att barn inte behöver gränser.
Jag skriver denna text av en endaste anledning.

Jag vill att våra relationer ska vara så fina som möjligt med våra barn och att jag då genom denna text kanske kan få oss var och en att fundera på oss själva en stund. Jag säger inte vad som är rätt eller fel…jag öppnar bara upp för en och annan tanke.

Hur tänker du?

Besök gärna min Facebooksida för att kommentera. Där kan vi snacka vidare om dessa tankar.
Dela gärna denna text om du tror den kan inspirera andra! 

:: :: :: :: ::

Är du intresserad av att boka mig som föreläsare eller worshopsmakare?
Det finns fortfarande lediga dagar hösten 2017 och våren 2018.
Enklaste sättet för bokning, kontakta mig direkt:

Micke Gunnarsson / Tel: 0709-161669 / Epost: info@mickegunnarsson.se / Eller via messenger.

Kram/Micke

Föräldrarskap MAJ 14, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “När vi vuxna riskerar att göra våra barn riktigt illa utan att själva ha en aning.”

Kommentera


Gymnasievalet..inte ditt livs val!

(VIKTIGT TILL ALLA UNGDOMAR INFÖR GYMNASIEVALET OCH TILL ALLA OSS VUXNA!!) Vems val? När jag besöker olika gymnasieskolors hemsidor och ser rubriker som typ ”Det viktigaste valet i ditt liv!” ”Gör […]

Jag vill bara säga…Förlåt.

Jag vill be om ursäkt. Denna text är ett erkännande jag inte tidigare visste att jag skulle behöva göra. Har liksom inte tänkt på det. Var så länge sedan. Men […]

I en digital värld krävs en digital skola.

Allt förändras..eller? Om skolan står för utveckling och lärande borde den vilja utvecklas och lära som mest. Banker, myndigheter, detaljhandel, bilindustri, försäkringsbolag, vårdbranschen, musikindustri , television…är exempel på verksamheter som […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.