Kära barn..vad menar du egentligen?

Då orken tryter

Som förälder eller vuxen i mötet med barn kommer vi ofta i situationer då det kan uppstå konflikter eller frustration. Som pappa har jag flera gånger fått be om ursäkt lite senare då jag gått över styr. Då jag kanske av trötthet eller stress inte haft orken att verkligen lyssna eller sätta mig in i situationen. Vi är trots allt bara människor.

Men självklart vill man ju skapa en god relation med sina barn. Jag vill inte som pappa kränka, förminska, dumförklara eller skrämma mitt barn. Att förlöjliga barn få de inte att växa.

– Du som är så gammal ska väl inte gråta?
– Slabbemaja..att du aldrig ska lära dig!
– Får jag höra dig tjata om godis en gång till så får du ingen veckopeng!
– Usch! Du är då banne mig inte söt när du surar så!
– Klart du vågar gå på toaletten själv, nu är du bara barnslig!

Meningar som kan uppstå när vi inte räcker till. Eller när vi inte hinner stanna upp.

Min roll som detektiv.

Jag satte mig ner en stund idag och funderade på mina erfarenheter kring både mina egna barn som pappa och andras i mina yrkesroller. Jag ställde mig frågan:

– När jag haft tid, ork och varit medveten i stunden, vad är det jag har hört barnen säga då egentligen?

Och som gjort att jag kunnat bemöta situationen på ett helt annat sätt och med så grymt mycket bättre resultat. Och detta för båda parter. Där vi båda gått ur situationen som vinnare. Var och en på sitt sätt.

Jag vill gärna dela med mig av dessa tankar. Jag kommer inte i detta inlägg ge några tips på HUR man kan bemöta eller kommunicera med barnen utifrån vilket perspektiv man väljer. Jag tänker att det kanske ni kan fundera ut och utveckla själva. Vi är alla olika. Men det jag vill erbjuda er är ett alternativ av vad barnet kanske egentligen menar.

Jag har ingen vetenskaplig grund i detta, inte heller någon sanning. Detta är bara erfarenheter och tankar som utvecklats i mötet med en massa barn i olika situationer. En tanke om hur jag väljer att bemöta mitt barn om jag ser hen som trotsig eller om jag väljer att möta henne som en person som vill ta större ansvar. Lite tips på tänkbara saker i vårt detektivarbete då vi ställer oss frågan…Kära barn…vad menar du egentligen?

Klicka här om du vill ladda ner de olika perspektiven som en PDF.

Det vi fokuserar på växer.

TROTSIG -> BER OM ATT FÅ TA STÖRRE ANSVAR

SUR -> FRUSTRERAD. BEHÖVER TID ATT TÄNKA

ENVIS -> UTHÅLLIG OCH VILL LÄRA SIG MER.
VILL UTVECKLAS

TJATIG -> VILL FÖRMEDLA NÅGOT VIKTIGT. KANSKE EN ÖNSKAN OCH SÖKER ETT TYDLIGT SVAR

UPPSTUDSIG -> OSÄKER PÅ SITT SÄTT ATT KOMMUNICERA. RÄDD ATT INTE DUGA SOM HEN ÄR.
FÖRSÖKER KOMMA LITE HÖGRE UPP FÖR ATT NÅ.

LAT -> BEHOV AV ATT VILA. TRÖTT. MYCKET SOM SNURRAR. KANSKE EN RÄDSLA AV ATT MISSLYCKAS

OANSVARLIG -> RÖRIGT I LIVET/STUNDEN. MYCKET HÄNDER PSYKISKT OCH FYSISKT.
BEHÖVER HJÄLP ATT TRO PÅ ATT HEN KAN OCH HJÄLP ATT TA ETT STEG I TAGET.

VÅLDSAM -> SAKNAR ORD I BEHOVET AV ATT SÄGA NÅGOT VIKTIGT. SAKNAR FYSISK KONTAKT.
HAR INTE FÅTT VETA ATT DET INTE ÄR OK ATT SLÅSS.

Kram/Micke

Barnatro MAJ 16, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “Kära barn..vad menar du egentligen?”

Kommentera


När vi vuxna riskerar att göra våra barn riktigt illa utan att själva ha en aning.

Detta är en viktig text för oss vuxna i mötet med våra barn i förhoppning om att skapa goda relationer. Risken är att vi vuxna gör våra barn riktigt illa […]

Gymnasievalet..inte ditt livs val!

(VIKTIGT TILL ALLA UNGDOMAR INFÖR GYMNASIEVALET OCH TILL ALLA OSS VUXNA!!) Vems val? När jag besöker olika gymnasieskolors hemsidor och ser rubriker som typ ”Det viktigaste valet i ditt liv!” ”Gör […]

Jag vill bara säga…Förlåt.

Jag vill be om ursäkt. Denna text är ett erkännande jag inte tidigare visste att jag skulle behöva göra. Har liksom inte tänkt på det. Var så länge sedan. Men […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.