Ordet paradigmskifte när det kommer till skolan är som att svära högt i kyrkan.

Pappa du är filosofen!

Sitter med min yngsta grabb och gör läxorna. Han pluggar inför två prov. Det handlar om Romartiden och Franska revolutionen. När vi kommer till de olika grupper man definierade under Romartiden som viktiga så talar jag och Alfons om de som sökte logisk fakta och forskade. Vi talar om orsak och verkan. Fysiska lagar. Medicin. Vi leker med liknelsen om vi hade släppt en sten från hans fönster hur de olika personerna hade agerat då. Hur de mer logiskt tänkande hade börjat räkna ut formler om hur och när stenen hade landat.
Då utbrister Alfons:

– Pappa! Du är filosofen. Du hade mer undrat hur stenen kände då den föll!

Haha…ja kanske är det så. Jag älskar att tänka bortom det kända. Och jag inser att när vi igår kväll gick igenom franska revolutionen med start 1789 så fanns det dom som fick möta ordentligt med motstånd. De som verkade inom upplysningen och som ville verka för systemskifte, ett nytt paradigm, hade det inte lätt.

Detta måste dock varit en baggis jämfört med då några började fundera på om jorden överhuvudtaget var platt. Kunde den liksom inte vara som en boll istället?? Många huvud måste ha rullat.

En gycklare på genomresa

Jag kan känna igen mig. Hur man brinner för saker som är självklara för en själv och hela sitt hjärta men som är helt omöjliga för andra. Hur jag senaste två månaderna blivit kallad både Gycklare och patetisk. Hur jag utgör en direkt fara för Sveriges ungdomar och hur jag raserar Sveriges skolor på min genomresa. Detta gör på ett sätt självklart ont i mig. Men jag får ha tilliten till att det är som alla de människor Alfons och jag läst om de senaste kvällarna. Vi ser olika på olika saker helt enkelt.

Lasse Stefanz kommer aldrig försvinna!

Som sagt var, jag är nyfiken och älskar att se så långt jag kan. Minns när jag började höra rykten om Spotify. Jag som då hade pysslat med internet sedan 1995 såg detta som en självklarhet. Jag började direkt se en värld utan skivor, cd och usb-minnen. Hur allt antagligen skulle vara gratis och hur musiken skulle färdas genom luften. Hur ALL musik skulle kunna finnas tillgänglig, när som helst och hur som helst. Pappa fullständigt pulvriserade mina argument. Det var omöjligt. Visst vinylen hade kanske gjort sitt, men CD.n, den kommer alltid att finnas. Rör inte min Lasse Stefanz!
Självklart finns Lasse Stefanz kvar, men de färdas genom luften. Och musiken har blivit allt annat än musik. Det är snarare ett sätt idag att kommunicera.

Hotellchefernas skratt ekar ännu.

Lika pulveriserad blev jag för ca tio år sedan då jag likt en barnunge hävdade inför en grupp hotellchefer att de var tvungna att fixa gratis trådlöst internet till alla på hotellet. Hur de ganska snart skulle göra allt de kunde för att få folk att hänga där utan att ens bo där. Man skulle jobba i lobbyn. Man skulle låna ut spel till barnen och alla TV:ar på rummen skulle försvinna. Folk skulle ta med sin egen. Jag blev utskrattad! Det var omöjligt.

Skolan…en helig graal?

Just nu kan jag känna mig som samma rastlösa och ivriga barnunge då det kommer till skolsystemet. Märk väl nu att jag skriver SKOLSYSTEMET! Det handlar alltså inte om alla brinnande lärare, rektorer, forskare, specialpedagoger, förskolepersonal, köksbiträde, Syvare…..
Det handlar om systemet.
Om det nu fanns vakter då jorden var platt som vaktade så att människor inte skulle falla ner från stupet, så klandrade man aldrig dom då jorden sedermera ansågs vara rund. OK?
Så snälla tjura inte ihop, bli inte arga eller starta en ny Twittervåg…för det hjälper tusan inte våra barn framåt!

Våra barn mår sämre.

Över hälften av våra tjejer i 9:e klass berättar att de mår psykiskt dåligt. Den psykiska ohälsan och stressen ökar bland våra unga. Utbrändhet har uppmärksammats redan på mellanstadiet! Försäkringskassan sjukskriver idag flera för psykiska besvär än fysiska. Detta skulle kunna vara ett tecken på att vi tillbringar mer energi i våra huvud än i resten av våra kroppar. Huvudet är vårt arbetsredskap snarare än våra armar och benmuskler. Jag ska vara ärlig och säga att jag får i stort sett meddelanden varje vecka från unga som berättar om deras oro, stress och många gånger är den kopplad till skolan. Den utgör ändå en stor del av deras liv. Lärare kämpar med motivationsbrist, avhoppare och sämre studieresultat. Lärarna själva blir avhoppare och snart har 40 000 utbildade lärare i Sverige valt att hoppa ut ur systemet.

Något större än stort måste våga tänkas

För mig är det som Spotify. Det går inte längre att hålla kvar i vinylen. Det funkar inte. Det funkade perfekt tidigare men inte längre. När detta sker så kan vi antingen försöka mildra smärtan. Skruva lite grand på skruvarna. In med lite mer kontroll, smörjmedel eller lite ny teknik. Men i grunden vet vi att vi behöver vara modigare än så. Vi måste våga släppa in galenpannorna, gycklarna, framtidsspanarna och filosoferna som stred för en rund jord, som stred för att även adeln och prästerna skulle betala skatt, att det inte var gud som bestämde hur din kropp mådde….in med ”narren”.

Omöjliga tankar kring skolan.

Det finns de galningar som menar på att läxor ska bort, att lärarna ska bort och omdefiniera sin roll, att ämnena ska bort, schema, prov, betyg, ålderuppdelning, lokalerna, böckerna….ska bort. Det finns dom som menar på att kuddrum och yogastudios är viktigt. Meditation, mindfullness och en ”livscoach” är spännande!! Men orkar vi ens lyssna på dessa kvacksalvare? Dessa som iofs har sett hur det funkat på andra platser på jorden. Men hur ska vi veta? Detta är ju ett gigantiskt stort tänk som skulle få gigantiska effekter på hela samhället?

Jepp! Det stämmer. Det är ett gigantiskt stort tänk. Näst intill på en ny rund jord, Spotify eller likt skrivmaskinernas död. Och vissa människor gillar inte att tänka stort, andra kan inte för mandatperioderna är för korta. Men vissa kan och vissa älskar det. Så jag säger det igen. Släpp in ”gycklarna”. Öppna dörren  för omvärlden. De som utvecklat och skapat de största förändringarna har liksom inte kommit inifrån, utan knackat på dörren från andra sidan. Och sedan i samverkan skapat ett nytt paradigm. Ett systemskifte.

Men ohälsa ökar väl då man inte klarar skolan!

När vi tänker bortom befintligt skolsystem så sätts våra innersta rädslor på spel. Hur skulle det se ut? Vad händer då? Finns mitt jobb kvar? Blir barnen tillräckligt smarta? Vad händer om man inte får betyg?
Och många av dessa frågor saknar svar. Precis som svaret på frågan: Men om jorden är platt, hur funkar solen då?
Vi fick föreställa oss, utforska och fundera. Vi hade inte alla svaren, mer än att så som det funkar nu, funkar inte längre.

Jag är övertygad om att barnen inte kommer bli dumma i huvudet och inte kapabla till att driva detta klotet vidare utan befintligt skolsystem. Inte en chans. Jag vet att flera rapporter visar hur barn som inte klarar gymnasiet eller skolan i stort ökar risken för psykisk ohälsa, arbetslöshet, lägre inkomst och till och med kortare livslängd. Men är detta beroende på själva kunskapandet de missat eller kan det snarare bero på att man känns sig utanför och inte passat in under lång tid? Att man känt sig dum, missförstådd, efter, okunnig, inkompetens och omöjlig? Kan det snarare handlar om det naturliga utanförskap som finns inbyggt i dagens skolsystem? Ett system där det är omöjligt att tillgodose varje barns behov och potentiella talang. Fråga en förskolelärare och hennes 1,5 kollega som på eftermiddagen står med 13 trötta blöjbarn. Fråga någon av de lärare som valt att ”hoppa av”? Kan det bero på att vi mäter framgång med fel parametrar om vi ser till människor hälsa?

Min önskan
Jag vet att jag tänker och känner en massa. Men jag lovar dig läsare att min dröm är nog densamma som din, att varje barn ska få må bra. Att varje unge ska få bli bekräftad och känna lust till livet. Att våra barn ska få bära denna värld vidare på ett vackert sätt. Att våra barn ska få leva varje dag. Detta är min mission i varje föreläsning och i varje text.

Det jag önskar idag är att vi är flera som vågar tänka större än stort. Vågar ta ordet paradigmskifte i vår munnar. Vågar vara gycklarna. Jag önskar att politiken var modigare och inte bara blundade för det samhälle som växer fram. Ett samhälle där allt flera unga människor mår allt sämre. Skolan har självklart inte hela ansvaret. Men skolan har ett uppdrag att förbereda våra barn för skapandet av en framtid. Och då måste skolan vara i täten kring frågan vilken framtid vill vi ha. Som det är nu verkar det som att det är helt ok att må dåligt som ung för att klara av den värld vi vill skapa. Men vill vi det? Är det en sådan värld vi vill gå i bräschen för?

Eller som en ung tjej på 19 år sjöng för mig i en egenskriven låt där hon inte var säker på om hon ville bli vuxen då hon såg hur vuxenvärlden verkade må.

Till slut, jag ber om lov.

Som jag skrev i början. Jag tillsammans med många andra har näst intill blivit slaktade i media både på lokalt plan och riks. I sociala medier är tonen kanske än värre. Självklar ska vi tänka och tycka olika. Var och en har sin sanning. Men vi behöver varandra och varandras tänk. Att gå till personangrepp, hota och förnedra när man bara ser saker på ett annat sätt, då man konstaterar att våra barn inte mår riktigt bra och vill tänka större än stort i denna fråga, är inte bra för utvecklingen av denna planet. Kanske säger det en del om hur givna saker är så svåra att förändra. Eller ens tänka nya tankar kring. Men jag skulle vilja säga här och nu…det är verkligen dags. Skolan är en plats för lärande, utveckling och förändring. Skolan ska ligga i täten. Så låt oss vara det vi säger att vi är.

Så jag ber ödmjukt om lov att få vara den ”filosof” som min yngsta son såg framför sig för någon kväll sedan. Den som undrade hur stenen mådde i sitt fall mot marken.

Bra exempel på att det går!

Vill till slut tipsa om den länk som inspirerande mig till att skriva denna text idag. Tack Rebecka Koritz för att du visar att det går. Det går att ta en platt jord till en rund och vem vet…kanske märker vi en dag att den saknade form helt och hållet. Ber er alla att läsa hennes text här! Vill ni läsa ännu mer, kolla in boken ”En skola från scratch”.

Vill också tipsa om projektet Kaoskompaniet som jag har haft äran att vara medskapare av. Tänk att 95% av de unga mellan 16-24 år som väljer att arbeta hos oss går vidare till studier eller arbete. Ungdomar som av olika anledning verkar ha hamnat mellan stolarna. Unga människor som benämns ”dropouts”, icke fullständiga, arbetslösa….

Tack också Jackmac34 för att du delar den fina clownbilden!
Kram/Micke

Skola OKTOBER 03, 2017

KOMMENTARER

2 svar till “Ordet paradigmskifte när det kommer till skolan är som att svära högt i kyrkan.”

 • Heléne Johannesson säger: 2017-10-04 kl. 07:35

  Tack, tack, tack,….för denna fantastiska text som ”gjorde” min morgon!
  Dessa ord gav mig nytt hopp, jag har börjat ”lacka” på energi för det känns som man inte orkar jobba vidare i skolan p g a allt motstånd mot att tänka nytt och annorlunda för våra barns skull. Precis som du beskriver så är jag också orolig för våra ungas hälsa för jag ser frustrationen och håglösheten i deras ögon när de känner att de aldrig duger för den de är,…..
  Tack vare din text har jag fått ny energi och nya idéer om hur jag går vidare och kämpar för det jag tror på – en helt Ny skola som ser varje elev och som förmedlar att ”lära är fantastiskt” – i det dagliga arbetet måste vi våga se
  alla möjligheter och allas potentiella talanger.

  Kram Heléne

  • Micke Gunnarsson säger: 2017-10-04 kl. 09:56

   Underbart att höra att din energi finns kvar. Du behövs!

   Kram/Micke

Kommentera


Hushållsenergi och hundar på rymmen!

Positivt tänkande? Vill börja med att säga att jag är inte för tanken att man alltid ska vara glad. Att man ska i alla lägen ”tänka positivt” och med bruten […]

När barn vill men inte vågar och tankar kring skolsystemets modträning.

Ett brev från en orolig förälder. En förälder skrev till mig och önskade stöd i en situation. Deras  12 åriga dotter ville så gärna spela handboll men när hon väl […]

FILMPREMIÄR! VARFÖR KUNGEN BORDE VARA EN KVINNA.

Filmpremiär för de som vågar! För två dagar sedan hade jag ett slags inre överslag på energi. Detta behövde ut. Så det blev en film. Om jämställdhet…eller kanske inte, utan […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.