Läxor som strider mot Barnkonventionen?

Läxor som strider mot Barnkonventionen?

När jag själv jobbade inom skolans värld eller som nu med ungdomar på exempelvis Kaoskompaniet så vill man ju liksom göra sina möten med ungdomarna och barnen så bra som möjligt. Vi vill både inspirera våra unga men också skapa meningsfulla stunder för lärande. Inom de flesta skolor har man fortfarande läxor och hemuppgifter. Jag tänker inte i denna post gå in i läxdebatten, den berörde vi för någon månad sedan. Det jag däremot MÅSTE få beröra denna Lördag är hur pass genomtänkta alla våra små ”kluriga och kreativa” små hemuppgifter egentligen är. Kan det istället vara så att flera av de faktiskt strider mot Barnkonventionen (paragraf 2,3,16,19)?

Barnet i fokus

Självklart skulle ingen lärare utforma en hemuppgift som på något sätt var medvetet ämnad att kränka ett barn, men om vi verkligen inte borrar i syftet med vår egen utformning så menar jag på att vi riskerar att göra det. I all hast och med en liten klurig glimt i ögat kan risken finnas att vi inte hinner tänka igenom det hela. Jag vill bestämt hävda att vi inte ha kan ha kunskapsmålen i i första fokus utan varje barn med sina unika förutsättningar.

Många föräldrar har skrivit till mig genom åren och berättat om just hemuppgifter som dessa och hur i många fall skolan, hör och häpna, inte velat göra något åt det. Kanske skulle man istället på central nivå ta upp denna diskussion för att hitta ett sätt att slippa hemuppgifter som dessa.

Min vädjan

Här kommer min enkla vädjan. En vädjan som inte handlar om kritik till er enskilda lärare utan snarare en påminnelse att utgå med omtanke till VARJE unge.

Snälla lärare ge ALDRIG läxor till våra barn där de ska redovisa sina hemförhållanden för. Ge ALDRIG uppgifter där de ska redovisa vilken mat de äter hemma, vad de gör på semestern, hur mycket de tränar, hur mycket vatten de dricker, hur mycket böcker dom läser, hur frukosttallriken ser ut, julklappar, hur deras rum är möblerat, födelsedagspresenter… Skicka inte hem de med små veckoböcker där de ska rapportera sina privata liv och hemförhållanden för lärare eller klassen.

Inse att detta inte är snällt på något vis. Inte heller lärande. Att stå inför kompisar eller lärare med uppgifter som dessa och blotta sig kan vara förödande. Detta skapar istället ångest för många barn. Vi måste förstå att varje barn lever på sitt sätt efter de lämnat skolan. Barns förutsättningar och världar ser så sjukt olika ut. Vi får inte utgå från vår egna vardag då vi utformar läxor som dessa. Vi måste också ta hänsyn till varje barns hälsa i frågan. Att redovisa som tonåring vad man äter under veckan för klassen när man lider av bulimi skulle ju vara helt galet. Men vad vet vi egentligen?
Kära lärare det måste finnas en mängd bättre sätt för att uppnå de kunskapsmål som är satta. Och om det inte gör det så är det fel på målen i sig. Punkt.

Så detta är min vädjan.
Kanske finns det andra som känner likadant som jag?
Kanske inte?
Men detta är så viktigt för mig att förmedla denna Lördag att jag vaknade 06.30.

Kram/Micke

Skola OKTOBER 07, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “Läxor som strider mot Barnkonventionen?”

Kommentera


Ordet paradigmskifte när det kommer till skolan är som att svära högt i kyrkan.

Pappa du är filosofen! Sitter med min yngsta grabb och gör läxorna. Han pluggar inför två prov. Det handlar om Romartiden och Franska revolutionen. När vi kommer till de olika […]

Hushållsenergi och hundar på rymmen!

Positivt tänkande? Vill börja med att säga att jag är inte för tanken att man alltid ska vara glad. Att man ska i alla lägen ”tänka positivt” och med bruten […]

När barn vill men inte vågar och tankar kring skolsystemets modträning.

Ett brev från en orolig förälder. En förälder skrev till mig och önskade stöd i en situation. Deras  12 åriga dotter ville så gärna spela handboll men när hon väl […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.