Mobilförbud vid middagsbordet eller ej?

Ska man kräva mobilförbud vid middagsbordet!?

I veckan träffade jag en förälder som tog upp ämnet gällande våra barn och deras förbaskade mobiltelefoner. Hur hela deras liv verkar kretsa kring den där apparaten och att de borde tillbringa mer tid i verkligheten. Hen avslutade sedan med sin frustration gällande matbordet. Hur de nu hade tagit vuxenansvaret och infört mobilförbud för barnen när de åt tillsammans.

Jag frågade då nyfiket om middagarna hade blivit trevligare?
Det var för tidigt att säga, svarade hon då.

Vem vill du ha som middagsgäst?

Jag skulle vilja reflektera lite kring detta samtal. Anledningen är för att jag tror att flera av oss kan känna igen oss i denna förälderns berättelse. Och jag tänker direkt vara ärlig och säga så här:

För mig handlar det inte om att förbjuda mina barn att ha en trevlig stund vid middagsbordet. Jag vill att de liksom jag ska njuta av maten. Vissa gör detta bäst i tystnad och mer i ensamhet, andra vill vara mer sociala, prata och umgås.

När jag och min familj för något år sedan upplevde att våra barn, inklusive jag själv ofta försvann med mobilerna även vid middagen så var jag och min fru tvungna att ta ett vuxenansvar och verkligen utvärdera våra gemensamma stunder vid middagsbordet. Hur roliga var dom egentligen? Någonstans så valde ju våra barn att hellre äta middag med sina vänner än med oss!!??

Två val

Som jag skrev i stycket tidigare. Vi vill att våra barn ska ha en trevlig stund när de äter middag. Och det hade dom ju! Fast med sina vänner istället för med oss.

Jag som förälder har då två val tänker jag.

1. Gå in med min vuxenmakt och införa mobilförbud rättt av. Punkt.
2. Fundera på hur jag kan öka kvalitet på våra middagar så man hellre vill umgås med familjen denna stund.

Om jag väljer alternativ nummer ett med mobilförbud så är problemet löst. Det vill säga att mobilerna försvinner. Men det lämnar ingen garanti till en trevligare middag tillsammans. Tvärtom. Risken är att man snabbt vill från bordet, tjurar ihop och känner sig överkörd.

Väljer man däremot alternativ två så krävs det mer jobb. Nu behöver vi vara kreativa. Nu behöver vi kanske involvera hela familjen kring frågan. För vår del har det inneburit ett trendbrott. Idag så är våra middagar med familjen då vi lyckas äta tillsammans en helig tid. Inga mobiler finns längre framme. Mina barn säger till mig med en gång om jag har mobilen vid köksbordet. Vi har till och med lyckats få upp våra tonåringar ur sängen på helgerna för att äta frukost!! Fatta!!

Hemma hos oss

Fråga: Hur har ni gjort?
Svar: Allt vad vi kan!

Vi vill att det enda gemensamma möte vi har nästan varje dag i familjen ska vara av högsta kvalité!
Detta handlar inte om maträtten i sig, även om vi självklart gör så gott vi kan. Men även makaroner och korv kan få den mest fantastiska smak när mötet i sig är fantastiskt.

Konkreta exempel

Här kommer några tips från familjen Gunnarsson.

 • Låt inte middagen bli en stund av rapportering och redovisning. Ibland kan samtalen snarare bli en utfrågning om läxor, prov, betyg, idrottsprestationer och tidsplanering. Detta är astråkigt! 
 • Bli inte förbannad på en sekund OM mobilen kommer upp. Fråga istället kanske om det är jätteviktigt. Och om det är det så är det väl det. 
 • TEMASNACK. Varje familjemedlem får skriva ett ämne på en lapp som vi sedan lägger i en burk. Sedan går vi laget runt och drar varsitt ämne. Middagen kan nu komma att handla om allt ifrån politik och innebandyteknik till Tinder och hur mamma och pappa blev ihop. 
 • SPANING. V har också någon gång kört spaning. Alla får en liten stund på sig att hitta något de spanat in den senaste tiden. Kan vara någon ny pryl, film, händelse…Sedan går vi laget runt och skvallrar en efter en. 
 • LAGET RUNT. I och med att de flesta i vår familj är pratiga av sig är det inte alltid lätt att slå sig fram bland alla viljor och ord. Laget runt handlar om att allt fokus läggs på en person åt gången. Att varje familjemedlem får chansen att berätta vad den vill och vi andra bara lyssnar. 
 • FEEDBACK. Någon gång har vi även utmanat oss att beröra lite om vad vi upplever gällande varandra. Saker vi diggar med varandra. Vi har också talat om förebilder. Vilka har vi i vår närhet som vi ser upp till och varför. 
 • NYFIKEN PÅ. Vi har några gånger även varit nyfikna på olika saker. Typ vilka appar är inne nu? Vilka låtar är just nu bäst på Spotify? Vilka youtubeklipp är inne nu? Och det våra barn absolut gillar mest är när jag och Jenny berättar anekdoter från när vi var i deras ålder. De ÄLSKAR det! 
 • HOTELLFRUKOST. Och så var det ju det där med frukosten på helgerna. Då går Jenny och jag all in. Då riggar vi hotellfrukost, frallor, juice, ägg, Nutella mm Och så dukar vi så fint vi kan. Vi vill liksom verkligen hedra helgen och ledigheten. Och dessa frukostar har alltså blivit så poppis så att även om två trötta tonåringar som varit ute till 04.00 på morgonen så är de banne mig i köket vid ca 10.30 när vi äter. Dessa frukostar brukar vara till ca 12.00

Kan man inte bara få äta?

Där fick ni en liten inblick i hur det kan fungera hemma hos oss. Detta sker inte varje dag eller varje helg, men vi försöker verkligen så ofta vi kan. Det är som sagt var inte mycket tid man får tillsammans hela familjen. Så när man väl får chansen så får man liksom ta den.

Nu kanske du anser att man måste väl för tusan bara kunna sitta ner och äta ihop. Man behöver väl inte krysta fram samtal eller aktiviteter. Kan man inte bara få äta??
Men självklart kära du svarar jag då. Anledningen till att vi gör som vi gör var ju med anledning av att våra middagar verkade vara så skittråkiga att ingen ville vara där. Man ville som sagt hellre äta med sina vänner via snapchat, Facebook och instagram. Och ska jag vara ärlig så förstår jag mina barn. De ville ju ha en trevlig stund vid middagen, så de löste detta på sitt sätt.

Mobilförbud eller ej?

Jag vill avsluta med att säga att numera riggar vi inte aktiviteter varje gång vi äter. Vi behöver inte det. För nu har redan tonen satts. Värdet är skapat och mycket löser sig av sig självt. Vi har alla känslan av att vi verkligen VILL umgås. Och för mig sträcker detta sig ljusår bortom frågan om barnen ska ha mobilförbud vid middagsbordet t eller ej.

Kram/Micke

Vill tipsa om ett fantastiskt inlägg skrivet av min vän Petra Krantz Lindgren där hon ger en annan bild av dessa familjemiddagar. Läs här!

OBS! Vill du lyssna på någon av mina publika föreläsningar i höst, klicka här för mer info om datum och plats.

Föräldrarskap OKTOBER 12, 2017

KOMMENTARER

2 svar till “Mobilförbud vid middagsbordet eller ej?”

 • Dorotea Pettersson, tidscoach säger: 2017-10-12 kl. 12:19

  Jag läser alltid dina inlägg med stort intresse. Jag kommenterar aldrig men idag känner jag att jag vill. Jag tycker det är synd att mobilerna tagit över och till det är jag själv skyldig men jag tycker också att det är ledsamt att vi skapar en sådan hets kring barnen och ungdomarna. De umgås den vägen och ja de sitter för mycket. Men alltså jag satt och pratade i telefon i timmar efter att jag kom hem från skolan.

  Jag tycker man ska ha mobilfria stunder men inte tvinga fram det. Min dotter har blivit bättre på att släppa den sedan vi slutade tjata. För sonen är det iPad och med honom är det samma.

  Tack för bra inlägg.

  • Micke Gunnarsson säger: 2017-10-12 kl. 12:25

   Tack för dina ord!

Kommentera


En orolig mamma och en dotter på hal is.

Prestationsvarning Idag blir det ett lite annorlunda blogginlägg. Det är en konversation mellan mig och en orolig mamma via messenger. Vi beslutade båda två att vi kanske kan hjälpa andra […]

Läxor som strider mot Barnkonventionen?

Läxor som strider mot Barnkonventionen? När jag själv jobbade inom skolans värld eller som nu med ungdomar på exempelvis Kaoskompaniet så vill man ju liksom göra sina möten med ungdomarna […]

Ordet paradigmskifte när det kommer till skolan är som att svära högt i kyrkan.

Pappa du är filosofen! Sitter med min yngsta grabb och gör läxorna. Han pluggar inför två prov. Det handlar om Romartiden och Franska revolutionen. När vi kommer till de olika […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKT

Kontaktformulär


Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!

Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.