Snälla pappa berätta om skolan idag förr i tiden!

Skolan idag förr i tiden.

Hej kära barn idag ska jag ta er på en tidsresa ändå bort till till 1900-talet och början av 2000-talet!

– Wow!

Vet ni att på den tiden så tävlade barn i att lära sig saker. Man satte typ poäng på de som var duktiga och de som man ansåg inte var duktiga utifrån olika mallar man hade hittat på.

– Va? Hur menar du!

Jo det var en slags tävling vuxna utsatte barn och ungdomar för. Beroende på hur höga poäng man hade så kunde man sedan få lära sig mer inom vissa områden som man kanske ville tjäna pengar eller coins på senare.

– Men vi lär ju oss utan poäng? Man måste väl få kunna lära sig vad man vill??

Njae..så var det inte på den tiden. Och allt gick på tid också. Hade man inte lärt sig sakerna på en viss tid fick man poäng därefter. Så hade man dåliga poäng då tiden tog slut så var det liksom kört.

– Vaddå!! När man dog eller? Vi fattar inte.

Nej! Inte dö!! Haha. Alltså på den tiden handlade det inte om ett system för livslångt lärande som nu. Man började prata om det men man hade inte ett system för det.

– Låter ju sjukt stressigt!! Måste ju varit många talanger som samhället missade på den tiden.

Jepp du har nog rätt. Och det är sant. Pressen och stressen ökade och både barn och vuxna mådde sämre. Det blev liksom en jakt. Barnen lärde sig inte för att det var kul, spännande och lustfyllt. De slutade att komma till det man då kallade ”skolan”. De vuxna fick kämpa med motiverande samtal, motivationskunsulter och en massa saker bara för att få barnen att vara nyfikna.

– ÄR DET SANT!!?? Alla vill väl lära sig saker???

Haha. Jo på ett sätt har ni rätt. Men det blev svårt till slut när allt skulle poängsättas, bedömas, mätas och vägas. Till slut kunde inte ens de vuxna arbeta för barnens bästa utan det blev mer för systemets bästa. Många barn kom i kläm.

– Shit va jobbigt!! Hur visste de vuxna att de mätte rätt då?

Mycket bra fråga? Man mätte på olika sätt under olika perioder. Man kallade även poängen olika saker. Man testade sig fram. Problemet var bara det att mätningarna utgick mycket för ett samhälle och olika jobb som fanns just på 1900-talet. Men de försvann ju och i början av 2000- talet så stämde inte skolans system med det samhälle som fanns utanför? Ni vet Internet fanns ju inte på riktigt förens början på 2000-talet.

– Vaddå utanför? Var inte skolan i samhället liksom?

Inte riktigt. Man var i en speciell byggnad och mer läste och pratade om samhället.

– Så man satt inne och tittade ut istället för att gå ut och titta in?

Hahaha!!! Det var allt en rolig beskrivning. Önskar jag kunde sagt detta till ledare på 2000-talet!!

– Men vad hände?? Hur slutade allt. När blev det som det är idag?

Svårt att säga. Men en stor sak som hände i början av 2000-talet var just att flera barn och vuxna faktiskt började må sämre. Man blev mer stressad och pressad. Man kallade en sjukdom som blev vanligare för ”utbränd”. Man orkade helt enkelt inte mer. Fler och fler barn ”hoppade av” skolan. Man ville vara hemma istället. Och det som kanske blev den stora ”vändpunkten” var när inte de som kallade sig lärare heller ville gå dit längre.

I vissa all var nog systemet så komplicerat till slut att ingen kände sig trygg och säker i det. Ingen visste riktigt hur man skulle mäta eller sätta poäng. Barnen visste inte heller hur det fungerade. Och samhället utanför, arbetsplatserna och företagen fattade inte heller.

Så här någonstans kom krisen.

– Vad hände då?

Till slut var man tvungen att vara modig nog att tänka helt nytt. Politiker, ledare, forskare alla började söka efter ngt nytt!

– Som när man märkte att det inte funkade att tänka att jorden var platt längre?

Ganska så exakt så! Det var ju ingen lätt potatis. Allt behövde ju tänkas om, skola, lärande, jobb, globalt…allt.

– Måste varit skitjobbigt! Var det inte många som idiotförklarades på vägen?

Haha! Jo det ska ni veta. Många människor med nya idéer fick stryk. Man hotade, kränkte och skrattade åt galenpannorna.

– Men hade inte galenpannorna rätt då?

Inte alltid. Men det spelade ingen roll. För de behövdes. Annars skulle vi aldrig varit där vi är idag! Alla behövdes i detta gigantiska arbete.

– Wow!!! Vilken grej! Jag älskar historia. Och det är fortfarande inte bättre förr. Undrar vad vi kommer säga till våra barnbarn om vår tid nu??

Ja det ni! Det kan vi fundera på nästa gång vi snackar.

Kram/Micke

Viktigt!

(Jag vet precis som du att det varje dag sker fantastiska möten mellan våra barn och oss vuxna. Hur det varje dag tänds stjärnögon. Hur det varje dag sker förändring på olika plan. Denna text har inte som avsikt att svarta ner skolan. Tvärtom! Jag har en dröm och en längtan om något mer. Jag precis som du brinner för våra barn och vår värld. Jag precis som du gör så gott jag kan. Jag vill ingen människa medvetet illa. Men i min dröm finns inte längre det system som idag ligger som grund för skolan. Min dröm sträcker sig bortom betygen, läxorna och kraven. Min dröm baserar sig på människans naturliga lust till att lära, utvecklas och vara nyfiken.)

Tack Ludi för lånet av foto!

PS! Är du nyfiken att besöka några av mina sista offentliga föreläsningar för i år? Klicka här!

Skola OKTOBER 26, 2017

KOMMENTARER

3 svar till “Snälla pappa berätta om skolan idag förr i tiden!”

 • Pernilla Jalvin säger: 2017-10-26 kl. 10:02

  Satt som lärare igår i samtal med vårdnadshavare kring hur systemet försvårar, blockerar lärandet, skapar ångest och ovilja att gå till skolan, i skolår två!
  Vänder mig redan ut och in för att skapa bra dagar för min elever och med stöd av rektor och härliga kollegor så fortsätter jag envist att tro att jag kan förändra världen!
  Som mamma kämpar jag från hemma hållet – så mycket svårare … att förändra världen … får lyssna, bära och rusta!
  Blev peppad av dig i Göteborg på gymnasiedagarna, av dagens läsning och ser verkligen framemot att få lyssna på dig tillsammans med mina kollegor på måndag i Kungälv!
  #chilla
  Varmt välkommen till Kungälv!

  • Micke Gunnarsson säger: 2017-10-26 kl. 13:18

   Va fint att du skriver till mig! Ska bli kul att ses nästa vecka. Ta hand om er <3

 • Jeanette säger: 2017-11-12 kl. 21:10

  Ett oerhört stort Tack! Micke
  För att du inspirerar, tänker framåt, lyfter viktiga frågor och betonar respekt och människovärde.
  Önskar så att du startade ”din” skola. Är övertygad om att vi måste våga förändra. Samhället, forskning och teknik är här nu men var är skolan?

  Vill berätta om en lärare som gjort avtryck på mig.
  Han var ny för oss och kommer in i klassrummet.
  Grå och tråkig, tyckte jag och troligen fler med mig.
  Han säger sitt namn och sen säger han:
  Jag är inte här för att lära er något!
  Jag tänker åh nej han är tråkigare än jag trott, vilket pucko.
  Sen säger han:

  Jag är här för att inspirera och få er intresserade! Då kommer ni att lära er!

  Wov! Vilka inspirerande lektioner vi hade och ja vad vi ville lära mer varje lektion! Läraren var verkligen ett föredöme. Han var unik. Jag önskar så att det unika är det vanliga idag men tyvärr är det nog unikt även idag.

Kommentera


Mobilförbud vid middagsbordet eller ej?

Ska man kräva mobilförbud vid middagsbordet!? I veckan träffade jag en förälder som tog upp ämnet gällande våra barn och deras förbaskade mobiltelefoner. Hur hela deras liv verkar kretsa kring […]

En orolig mamma och en dotter på hal is.

Prestationsvarning Idag blir det ett lite annorlunda blogginlägg. Det är en konversation mellan mig och en orolig mamma via messenger. Vi beslutade båda två att vi kanske kan hjälpa andra […]

Läxor som strider mot Barnkonventionen?

Läxor som strider mot Barnkonventionen? När jag själv jobbade inom skolans värld eller som nu med ungdomar på exempelvis Kaoskompaniet så vill man ju liksom göra sina möten med ungdomarna […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTNyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!


Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.