Konsten att nå större framgång och bli rikare genom att sänka sin lön!

Ett kärt möte om framgång.

För några dagar sedan träffade jag en kär gammal vän jag inte sett på 15 år! Ett underbart möte. Vi talade om livet, orättvisor, kärlek, medmänsklighet och om framgång. Just ordet framgång är något vi talar mycket om i vårt samhälle. Hur man ska nå framgång, bli framgångsrik osv. Men vad är egentligen framgång? Jag ställde frågan till min vän och han svarade ungefär så här:

”Framgång är när mitt inre och yttre går tillsammans ihop framåt hand i hand.”

När maten synkar smakar den bäst!

Wow! De orden har jag tagit med mig varenda dag sedan vi träffades. Jag tror aldrig jag har fått den förklaringen innan. Men när han sa meningen så var det som att mycket föll på plats. Det handlar inte om karriär, pengar, prylar eller grymma resor. Det handlar om synk, harmoni och äkthet. Precis som maten vi äter. Den bästa rätten är den som synkar i utseende och smak. Då vi njuter både av att se tallriken men även genom att smaka den. Om vi verkligen funderar på ämnet så är det nog så här med allt. När det inre följer det yttre så händer något särskilt! Detta är framgång!

Men är det detta vi signalerar för varandra och vår barn och unga? Att följa sitt inre med sitt yttre? Självklart spelar vi lite olika roller då och då, men i det stora…i grunden?

Micke i fel kostym.

Jag ska ärligt erkänna att jag under drygt ett år i mitt liv verkligen var bortfintad upp på läktaren. Haha…jag var helt lost. Jag hade fått drömjobbet! Jag hade fått drömkontoret, egen dator, mobil och fick resa i tjänst. En cool arbetsplats många drömmer om. Jag fick köpa kostym och bättra på min status så att säga. Bra lön fick jag med. Perfekt! Många gratulerade mig och andra var nog till och med avundsjuka.

Skavsår

Men bara efter några dagar började det skava. Jag kände hur detta egentligen inte var jag. Men jag försökte. Kändes lite som att leva i fel kropp. Saker jag egentligen brann för, barn och unga, kreativiteten, buset…det försvann. Inte för att det var fel på arbetsplatsen, tvärtom, den var säkert hur bra som helst. Idag är det ett globalt stort företag. Men jag var liksom inte den globala coola killen.

Det var svårt att prata med andra om detta, för i deras ögon var jag ju inte klok! Pengar, lyx och ett svinbra jobb!! Så jag bet ihop ett tag till. Sedan pratade jag mer och mer med min underbara fru. Och jag visste att hon ville ha en framgångsrik man. En man som mår bra och som synkar.

Framgång väntade

Efter lite drygt ett år lämnade jag denna underbara arbetsplats. Underbar för dom som synkar just där. Men jag gjorde inte det. Jag fick lura mig själv varje morgon. Varje morgon fick jag kämpa mig dit. På med masken innan jag gick in genom porten. Jag gjorde inget bra jobb heller. Till slut började jag tro att det var fel på mig. Men det var det självklart inte. Jag hade bara tagit på mig en kostym i fel storlek, fel färg och fel modell. För mig.
Jag slutade och började min resa i ett nytt projekt som synkade. Gick ner i lön. Fick leta sponsorer. Men jäklar så framgångsrik jag var. Hoppade ur sängen på morgonen och längtade efter en ny dag.

Smyg in framgång

Jag har träffat många människor som varit i liknande situationer. Människor som hamnat i fel kostym. Vissa tar av sig den och inser att detta varken är bra för dom eller platsen de verkar på. De zoomar ut och inser att de kanske har 30 år kvar i arbetslivet och inser att så här kan jag inte fortsätta oavsett utbildning, lån eller familjebild. Antingen gör de som jag gjorde, slutade tvärt. Eller så fasar de ut sig. Låter ny mer synkad energi komma in i deras liv och får ta tid. Kanske går de ner till 80% och låter annat ta 20% De har iallafall beslutat sig för att hitta en mer passande kostym.

Bit ihop!

Sedan finns det dom som biter ihop. Som kapitulerar. Som väntar. Och väntar. Och jag skulle aldrig lägga någon värdering i detta. Men risken är att du aldrig når den framgång du längtar efter. Och lever du länge med en inre önskan om något annat så finns risken att du blir bitter, besviken, sur och framförallt trött. För det tar energi att ständigt gå i motvind. Och kom ihåg att du behöver inte alls valt fel från början. Inte alls! Men i och med att du liksom allt annat i livet ständigt förändras så kan även framgången göra så. Du kanske älskade ditt sätt att leva och jobba för 5 år sedan. Men sedan hände något. Du kanske hade en dröm som kock på en båt men när du väl hamnade där så synkade det inte? Förstår du?

Rikare liv  och större framgång med lägre lön?

Jag har mött lärare som klättrat i karriären och blivit rektorer men som till slut kapitulerat och sprungit tillbaka till barnen. Det var ju där kostymen var den bästa.
Jag har träffat kommunala chefer som fasat ut sig och sedan öppnat ateljé där de valt att måla.

Många gånger har det handlat om att våga släppa taget om den inpräntade bild vi fått redan som barn. Att mer är bättre. Mer pengar, makt, prylar och status. Att istället ha tilliten till att framgång är något helt annat. Att synka sitt yttre med sitt inre handlar om att leva i medvind. Att känna tacksamhet över dagen. Att känna frihet. Att bli rikare genom att gå ner i lön! Att bli friare utan prylar! Detta kräver mod.

85 år på en boll

Men frågan är ju till slut vilket liv vill vi ha och hur designar vi vår vardag? Vi har ca 85 år på en liten boll i rymden. Det är den lilla stund både du och jag har. Ska vi då bita ihop för 5 000 kr mer i månaden? Eller ska vi äta oss mätta för dagen och älska det vi gör varje sekund? (Kanske inte varje sekund, livet kommer med överraskningar också. Det ingår i paketet. Det hjälper oss dock att utvecklas även om det ibland gör sjukt ont.)

Det är inte enkelt.

Självklart vill jag vara ödmjuk och säga att ibland är det inte så enkelt. Att som ensamstående mamma med tre barn läsa denna text är inte särklit kul. Vaddå val? Vaddå fel kostym?
Men jag tror att även du inom dig förstår vad jag menar men att just nu i livet kan det vara extra svårt att befinna sig i framgång. Men kanske kan du släppa in en timme i veckan? Kanske kan du planera för ditt språng när du mött en ny partner eller när barnen blivit så stora att de kan ta hand om sig mer själva? Vi har ju som sagt var ett helt liv på oss.

Just nu upplever jag framgång.

Jag kan bara säga en sak och jag säger det inte för att vara kaxig eller hävda mig själv. Men kan jag så kan du! Efter de orden min vän sa den kvällen, hans definition på framgång. Så måste jag säga att jag känner mig just nu sjukt framgångsrik. Och ni får tro vad ni vill men det handlar varken om pengar, likes, fina inbjudningar…. det handlar BARA om synk. Jag kapitulerade för en massa år sedan och började ta beslut om att ”synka”. Att försöka leva efter min inre mission. Just idag gör jag det. Igår träffade jag nästan tusen pedagoger. Vi skrattade och grät tillsammans. Vi möttes kring temat barn, livet, kärleken och digitalisering. Idag ska jag träffa ca 60 stycken lärare från industriprogrammen. Detta är inte mitt jobb, detta är min mission.

Och ibland verkar det som att om vi bara har modet att leva. Modet att synka. Så får vi det vi behöver. Vi får så vi klarar oss.

Så hur synkar du just nu?
Hur stöttar du andra i din omgivning när det gäller framgång?
Hur ser din bild ut?

Kram/Micke
Tack Free-Photos för lånet av bilden!

Ps! Är du intresserad av att lyssna på någon av mina sista öppna föreläsningar för detta året klicka här!

Inspiration OKTOBER 31, 2017

KOMMENTARER

2 svar till “Konsten att nå större framgång och bli rikare genom att sänka sin lön!”

  • Joran säger: 2017-10-31 kl. 09:43

    Tack för den Micke, vi har många spännande ”synkar” tillsammans framöver hoppas jag // Lev det bästa av liv // Göran

    • Micke Gunnarsson säger: 2017-10-31 kl. 17:10

      Det hoppas jag med!

Kommentera


Snälla pappa berätta om skolan idag förr i tiden!

Skolan idag förr i tiden. Hej kära barn idag ska jag ta er på en tidsresa ändå bort till till 1900-talet och början av 2000-talet! – Wow! Vet ni att […]

Mobilförbud vid middagsbordet eller ej?

Ska man kräva mobilförbud vid middagsbordet!? I veckan träffade jag en förälder som tog upp ämnet gällande våra barn och deras förbaskade mobiltelefoner. Hur hela deras liv verkar kretsa kring […]

En orolig mamma och en dotter på hal is.

Prestationsvarning Idag blir det ett lite annorlunda blogginlägg. Det är en konversation mellan mig och en orolig mamma via messenger. Vi beslutade båda två att vi kanske kan hjälpa andra […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTNyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!


Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.