Går du också runt med en känsla av otillräcklighet?

Tack alla ni!

Hej! Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen nu. Har varit en hektisk månad där jag fått förtroendet att tänka högt inför en mängd olika grupperingar, allt ifrån lärare till byggarbetare. Så tacksam över detta. Även om det just nu skrivs saker om mig i media som både idiotförklarar mig och alla er som hör av er för att boka mig, så antar jag ändå att det finns något viktigt som sker i mötet mellan oss där ute i landet varje vecka. Kram på oss.
Nu till mitt livsviktiga inlägg!

Otillräcklighet utvecklar otillräcklighet.

I ett system där alla komponenter känner en känsla av otillräcklighet skapas ett otillräckligt system. Ett system som aldrig känner ro och som ständigt känner sig jagat. I ett sådant system blir vi till slut sjuka.

För 17 år sedan så jobbade jag i ett bolag jag från början själv hade varit med och grundat. Jag och några vänner hade en dröm om att bygga digitala mötesplatser för ungdomar där de tillsammans kunde utveckla ideér. Vi hade en dröm. Vi började våra tankar i en ideell förening men landade till slut i ett aktiebolag med investerare som vill något helt annat.

Jag vet hur vi som anställda kämpade med att försöka sälja. Från att vi hade älskat det vi gjorde så började vi snarare bli hysteriska dammsugarförsäljare. Vi talade skämtsamt om hur vi kunde fakturera den tiden vi satt på toaletten, men bakom orden fanns ett allvar. Vi var ständigt osäkra på om vi skulle få lön i slutet av månaden och vi visste aldrig om vi gjorde ett bra jobb. Vi kände oss otillräckliga.

Vår chef och ägare

Vår chef, det vill säga en av mina vänner som tog den rollen, kände sig också otillräcklig. Han visste att vi gjorde vad vi kunde, men det räckte ju inte. Styrelsen och ägarna ville lite till. Vår vän till chef som i grunden brann för ungdomar fick istället lägga all sin tid på helt andra saker och vi kunde alla känna hur relationen mellan oss alla blev infekterad i smyg.

Vår största ägare kände sig även han otillräcklig. De sista månaderna innan vi lade ner hela systemet så gick den mesta tiden för honom att följa börsen i realtid. Han engagemang kring vårt bolag beroende på om det gick två eller tre procentenheter upp eller ner.

Vi kände oss alla till slut otillräckliga. Vi hade byggt upp ett system som ständigt var på jakt. Vi  avvecklade systemet och lade ner hela bolaget. Tre av mina vänner blev sjuka och vår vänskap blev sargad i flera år. Vi hade en dröm.

Detta är en berättelse om ett bolag där vi utvecklade en digital plattform.

Jag pallar inte mer.

Jag träffade en vän inom vården för drygt en vecka sedan. Hon ville bara berätta om tankar hon hade för att förbättra vården. Hon började gråta efter ett par meningar. Hon grät då hennes vän med familj hade blivit sjukskriven i utmattningsdepression. Eller kanske skulle vi kalla det, sjukskriven i otillräcklighet?

Jag möter en tonåring som ligger i en säng med en kudde över huvudet. Jag undrar hur hon mår. Hon svarar att hon pallar inte. Hon berättar att hon har fyra prov denna veckan, samtidigt som hon vill träna fotboll med sina vänner. Hon är nervös inför de nationella proven och har ont i magen. Hon känner sig otillräcklig. Hon beskriver att det aldrig finns ett lugn. Man dyker in i helgen med vänner och kastas ut på måndagen igen. Det blir aldrig klart. Mer och mer. Ilskan mot lärarna ökar då de suger på att planera, inte förstår hur de unga har det och ger helt sjuka uppgifter. Friktionen ökar.

En lärare med en dröm

Jag träffar en lärare som är så trött på alla negativa påhopp från elever, föräldrar, föreläsare och media. Vi fattar inte hur mycket lärarna just nu kämpar. Hon berättar hur det nästan är ett omöjligt uppdrag. Hur ska jag kunna se alla elever varje sekund och utgå från varje unges behov i en klass på trettio elever? Där jag även är mentor för flera andra elever. Hur ska jag räcka till alla elever då vi hela tiden ska strama åt budgeten, ha vikariestopp och samtidigt ta in flera elever. Hur ska jag räcka till då vi ständigt får nya rapporter i knät som vi ska läsa in? Nya diagnoser, nya sätt att mäta, nya sätt att tänka?? Det känns som att jag även ska kunna jobba då jag sitter på toaletten!!
Jag vill inget barn illa men jag känner mig otillräcklig.

En rektor med en dröm

Rektorn vet att all personal gör allt vad de kan. Han önskar han kunde lägga mer tid på dom. Att uppmuntra och stötta. Önskar att han kunde bjuda på kaffe och fralla på APT mötena men det finns inte resurser för detta. Systemet är otillräckligt.

Politikerna skriker rätt ut då PISA resultaten dimper ner på bordet. Vi suger!! Nej!! Panik i boet. Nu måste vi agera. Hårdare tag, mer kontroll, betyg i 4:e klass. Mer skola, mer timmar!  Rektorerna måste få striktare direktiv. Lärarlegitimation. Nu måste vi fram med piska och morötter. Högre löner. Första och andra lärare.
Samtidigt måste vi vara på vår vakt. Det är val nästa år. Tempot är högt. Jakten är på gång. Vi får aldrig bli nöjda.

Måste väl finnas en strävan?

Men Micke! Är inte detta en naturlag i sig? Att vi alltid måste känna en slags otillräcklighet för att utvecklas som människor. Annars kanske vi bara sätter oss ner på rumpan?

Svar:
Kanske är det just det vi behöver mest av allt just nu. Sätta oss ner på rumpan innan de olika systemen tvingar oss till det. Och då blir det ingen mjuk och hälsosam landning vill jag lova. Kanske måste vi alla ta ansvaret att fundera på vad vi egentligen vill ha ut av det hela? Då menar jag från meningen med livet till den organisation vi verkar i.

Är verkligen meningen att helgerna och semestrarna ska vara platser vi stupar in i och längtar efter för att stå ut? Är jakten på pengarna och högre lön det verktyg som gör att vi mår bättre och känner oss motiverade? Eller är det snarare tvärtom? Att det snarare ökar stressen i våra liv?

Tid för något helt annat?

Kanske är det dags att tänka något helt annat? Kanske är det också så att digitaliseringen öppnar upp helt nya möjligheter för människan att leva och verka? Kanske är det så att vi ska våga oss på tanken om att skapa en värld där upplevelsen är i fokus snarare än prestationen?
Vad händer om det finns resurser nog i systemet för att vi ska kunna äta och ha tak över huvudet. Om det finns teknik som gör att vi faktiskt skulle kunna sätta oss ner på rumpan lite oftare och andas. Ett system där jag kanske inte får lön för mödan, utan snarare lön för att bara få finnas till?

Oavsett tanke så måste vi tänka till vänner.
I ett system där vi alla känner oss otillräckliga och där vi går och lägger oss om kvällarna och inte vet om vi duger, är inget bra system. I system där våra barn uttrycker att de inte pallar mer, är ett system som måste ses över från grunden.

Min längtan

Det jag längtar efter mest av allt just nu är ledare som vågar ställa sig upp och dra upp nya riktlinjer och drömmar. Som vågar visa sitt hjärta och inte bara hjärna. Som vågar säga att saker inte funkar utan att känna krav på att ha en lösning. Detta för barnens skull. Detta för min skull och min pappas skull.

PS. Jag skulle vilja be dig om en sak. Sätt sig ner i en lugn miljö (om du hittar någon). Ta på dig ett headset eller in med hörlurarna. Sätt på låten Strange World med Anna Neah. Blunda och bara andas. Försök i 3 min 43 sekunder….jorden klarar sig utan dig den stunden. Investera denna stund i dig själv och bara bli medveten om vad som händer inom dig.

DS. Tack GentleGiant för lånet av en fantastisk bild.

DS2. Vill du komma ock lyssna på mig och Lou Rossling denna eller nästa vecka? Detta är våra sista öppna föreläsningar för i år. Klicka här för mer info!

Kram/Micke


Samhällsförändring NOVEMBER 21, 2017

KOMMENTARER

2 svar till “Går du också runt med en känsla av otillräcklighet?”

  • Sara säger: 2017-11-21 kl. 15:42

    Återigen träffar du så rätt, Micke!
    Synd att du och Lou inte ska ha någon föreläsning i Skåne..

    • Micke Gunnarsson säger: 2017-11-21 kl. 22:50

      Kanske blir nästa år 🙂

Kommentera


Det får aldrig vara pedagogiskt att kränka barn!

Gympapåsen En liten grabb på 8 år går till skolan. Han upptäcker att hans gympapåse är borta. Kanske har den försvunnit på skolan eller så har mamma och pappa glömt […]

Grabbar, vi måste hjälpas åt att tämja vår inre tjur.

Det började med #metoo Vaknar denna lediga dag 04.47 och kan inte somna om. Det är något som snurrar i mitt huvud och i min mage. Något som snurrat ett […]

Konsten att nå större framgång och bli rikare genom att sänka sin lön!

Ett kärt möte om framgång. För några dagar sedan träffade jag en kär gammal vän jag inte sett på 15 år! Ett underbart möte. Vi talade om livet, orättvisor, kärlek, […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTNyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!


Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.