När har vi vuxna rätten att förbjuda barn att gå på toaletten?

När ska barn få gå på toaletten?

När jag i samband med ett föreläsningsuppdrag fick förmånen att träffa en massa idrottsledare så kunde jag ta del av en väldigt spännande diskussionen. Frågan var kring hur barn skulle få avbryta träningen eller ej för att gå på toaletten. Skulle man få gör det en gång, två gånger eller skulle man inte få det över huvudtaget?

Jag satt lite på avstånd och lyssnade på resonemanget och kunde väl känna vissa kopplingar även till min tid då man gick i skolan eller då man själv jobbade som lärare. Hur man fick räcka upp handen om man blev kissnödig och hur man ibland fick ett JA och ibland, faktiskt ett NEJ.

Jag hade inte möjligheten att då gå in i diskussionen på konferensen, men efter att ha funderat mer och mer på dessa tankar måste jag nu skriva av mig.

Vems kompetens gäller?

För det första
Skulle vi någonsin ha denna diskussionen när det gäller vuxna människor?

Att chefer sitter på konferens och diskuterar om de anställda ska få gå på toaletten när de vill eller om vi ska bestämma över detta? Skulle vi fundera på om vi är mer kompetenta än våra medarbetare, när det kommer till deras egna behov av blåsa, livmoder eller tarm?

OM vi anser att denna situation vore absurd så vill jag bestämt hävda att då är den även absurd då vi pratar om våra barn och i detta ovanstående fall, tonåringar.

Kompetenta barn

Jag skulle bestämt hävda att barn är kompetenta när det kommer till sina egna behov av toalett. Och ärligt talat borde vi verkligen ”hylla” barn som går på toaletten. Vi vet att många barn håller sig in i det sista. Och vi vet också själva som vuxna hur ogärna många av oss vill gå på offentliga toaletter eller ens besöka toaletter på jobbet. Vi vet också att många barn får problem med mage och blåsa om man inte inte går regelbundet på toaletten. Så vi borde som sagt var verkligen uppmuntra barn att gå på toaletten när de vill och behöver. Bättre en gång för mycket, än en gång för lite…det kan vara förödande…och jag menar det!

Vanliga misstankar?

Jag vet att ni som jobbar med barn i föreningar, skola, förskola, fritidsgårdar..osv möter dessa situationer då och då. Barn som vill gå på toaletten. Jag vet att vissa av er kanske känner att det måste ju ändå finnas någon ordning och reda. Tänk om alla skulle gå på toaletten hela tiden? Och när man redan varit där en gång senaste timmen ska man väl inte behöva gå en gång till? Och är det verkligen på toaletten de ska? Ska alla vänta in Pelle för andra gången på träningen eller lektionen? Som sagt var…misstänksamhet kan ju födas. Då skulle jag vilja ge mina tankar om detta och även tips på tänkbart bemötande.

6 skäl till JA!

Här kommer några tankar om varför jag anser att man absolut INTE får hindra ett barn att gå på toaletten om hen säger att det behöver eller vill’:

ETT

För många barn krävs det sjukt stort mod att lämna en situation bland andra för att gå på toaletten. Ännu värre kan det vara att behöva räcka upp handen eller fråga högt inför alla andra. Det är en ganska privat grej och man är väldigt utsatt i detta läge. Att då i detta läge få ett NEJ upplevs antagligen galet kränkande och kanske kan man även få fniss från kompisarna omkring som bonus.

TVÅ

Om vi litar på barnet så kommer vi direkt förstå att barnet verkligen behöver gå på toaletten. Det bör inte ens ligga i mitt intresse vad hen ska göra där, hur ofta eller om det bara är 10 minuter kvar till passet eller lektionen slutar? Jag utgår från att hen har behov av att gå. PUNKT. Om det handlar om flickor som börjar närma sig tonåren kan det även handla om menstruation vilket för många kan vara riktigt bökigt i början. Detta ska varken behöva förklaras eller riskeras att läcka ut öppet i gruppen bland andra barn. Det kan självklart även handla om annan problematik som jag inte känner till. Magbesvär, problem att hålla tätt…osv

TRE

Men tänk om det är ett barn som vill gå hela tiden? Om det inte längre handlar om toalettbesök? Då tänker jag att OM jag misstänker att detta är fallet så bör jag vara nyfiken på vad som gör att detta behov uppstår. Behovet av att inte finnas med i gruppen? Behovet av pauser? Behovet…av vad som helst. För något är det ju bevisligen som inte funkar. Och det är ju detta i så fall som jag som vuxen bör fokusera på och inte i första hand förbjuda. Kanske bör jag till och med kontakta föräldrar för att delge mina funderingar och ängslan. Är det något jag bör veta som jag inte vet? Trivs hen på träningarna eller i skolan? Har det något med mig som ledare eller lärare att göra?

FYRA

Kanske är det så att barnen verkligen är grymt kissinödigt! Ni har säkert som vuxna hamnat där på jobbet, i bilen, på konferens, träningspasset, på bion….ni glömde helt enkelt. Att i detta läge bli nekad kan verkligen vara förödande. Att ens som barn eller tonåring hamna i en situation där man inte längre kan hålla sig är horribel. Det ansvaret vill varken du eller jag ha på våra axlar.

FEM

Ett skäl handlar om prestation och koncentration. Två ingredienser vi alla ledare önskar att våra deltagare ska känna och ha under vår tid på träningen eller i skolan. Om man då behöver sitta som på nålar så försvinner allt fokus på detta oavsett vad vi försöker förmedla. Sitt själv grymt skitnödig på ett möte och se vad som går in. Vi svettas, skakar med fötterna, kniper och hoppas på att helsicket ska ta slut väldigt snabbt. Hahaha.

SEX

En sak jag också funderar på är att kanske är det enklare för vissa barn att gå på toa medans alla andra är upptagna med annat. Att det är en chans att få göra det man ska i lugn och ro. Utan att andra drar i dörrarna, sitter precis utanför, klär om eller står utanför och väntar.

Några tips

Så hur skulle man kunna göra gällande dessa möten med våra barn och unga?
Ska jag vara ärligt så har vi inte ens haft denna fråga uppe just nu när jag jobbar med tonåringar. De går på toaletten när de behöver. Oftast passar de på när det är paus, men ibland inte. Och det är ok.

Kanske skulle jag kunna pausa och fråga om någon mer behöver gå just nu, så tar vi en 3 minuters paus. Alla andra kan ju sträcka på sig lite eller diskutera vad man tycker om träningen eller lektionen så här långt?
Jag hade säkert gjort klart för en ny grupp hur jag tänker. Att alla går på toaletten när de vill och de behöver inte säga till. Att jag självklart beroende på ålder kanske säger att vi helst försöker fixa det på raster eller innan träningen, men att jag vet hur det är att vara människa.
Att jag gör mig själv medveten med att INTE säga saker som:

– Måste du gå nu?
– Ska du gå igen!?
– Skynda dig då!
– Vad ska du göra där?
– Kan du inte vänta i 10 minuter till?
– Nej det får du inte.

Men överdriver du inte nu Micke?

Hmm..kanske tycker du att jag överreagerar i detta inlägg. Att det inte är något problem. Att barn självklart får gå på toaletten när de behöver. Eller att det inte är så farligt att hålla sig i tio minuter.

För mig är det varken en överdrift eller underdrift. För mig handlar det om en påminnelse till mig själv som vuxen i mötet med barn. Dvs människor. Människor som ska bemötas med samma respekt som alla andra. En påminnelse om min makt som vuxen i arbetet med barn. Och vikten av att förvalta den på ett klokt och ansvarsfullt sätt. En påminnelse att jag inte vet andra människors bästa, utan snarare vill skapa förutsättningar för att varje människa ska nå sitt eget bästa.

Vad tycker du?

Och kanske är det så, att det inte längre är ett problem. Kanske blir aldrig våra barn förbjudna att gå på toaletten? Men oavsett så var detta en diskussion som uppstod i mötet med olika ledare som jobbade med barn.

Så vad säger du som jobbar eller lever med barn och unga? Hur tänker du kring detta inlägg?
Vad väcker det för tankar i dig? Gå gärna in på min Facebooksida eller Instagram och kommentera denna post.

PS. Tack Chris Keller för lånet av bild!
DS! Har du någon gång hört mig föreläsa? Just nu finns det en FB grupp där samtalet lever vidare. Gå med vet ja!

Kram/Micke

Inspiration DECEMBER 07, 2017

KOMMENTARER

0 svar till “När har vi vuxna rätten att förbjuda barn att gå på toaletten?”

Kommentera


När vi verkar för systemen snarare än dom systemen är till för.

Vilse i systemen ? Hej på er! Fick igår ett slags känslomässigt bryt där jag ganska så impulsivt satte ner foten. Har den senaste veckan blivit så berörd i samtal […]

Klart du ska ladda ner din egen ”Mickes FigurJulkalender”!!

Julkul med Mickes Figurer! Självklart ska mina figurer även dom fira jul i år! Så givetvis måste de ha en Julkalender. En alldeles egen. Och självklart ska även du kunna […]

Går du också runt med en känsla av otillräcklighet?

Tack alla ni! Hej! Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen nu. Har varit en hektisk månad där jag fått förtroendet att tänka högt inför en mängd olika […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTNyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!


Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.