Mobilförbud i skolan skadar våra barn!

I samband med Frankrikes beslut om att införa mobilförbud under hela skoldagen 2018 kommer här några av mina tankar kring ämnet.
Och jag ber er Svenska politiker att vara modiga, precis som vi var 1979. Då vi var först i världen att avskaffa aga. Då satte vi barnen i centrum. Låt oss göra detta även 2018!

Skola DECEMBER 14, 2017

KOMMENTARER

6 svar till “Mobilförbud i skolan skadar våra barn!”

 • Anita Nilsson säger: 2017-12-16 kl. 10:24

  Det är inte säkert att framtiden blir digital. Barn behöver inte alltid vara uppkopplade. De behöver istället leva i den riktiga världen, inte den digitala världen. Vi litar alldeles för mycket på digital teknik och det är inte bevisat att barn lär sig bättre med hjälp av datateknik. Det verkar snarare vara tvärtom, att de behöver lära sig använda papper och penna och lära sig skriva skrivstil. Hela vårt historiska arv kommer att går förlorat när dagens barn växt upp och ingen längre kan läsa de gamla handskrivna böckerna. Men det kanske inte är så viktigt för dig?
  Finmotoriken verkar också drabbas av detta knapptryckande på mobiltelefoner, datorer och surfplattor. Barn kan knappt skriva sitt eget namn, de kan inte rita av den allra enklaste figur, men det kanske inte spelar någon roll för dig?
  Jag undrar vad som skulle hända vid ett längre strömavbrott. Kan de laga mat utan spis och mikro? Kommer någon att kunna göra det i framtiden?
  Men det spelar väl ingen roll, bara barnen får ha mobiltelefoner hela dagarna i skolan och kunna sitta vid datorn hemma.

 • Nisse säger: 2017-12-16 kl. 15:19

  Ungefär på samma dagisnivå som allt annat hans denna mannen spottar ur sig

 • Helena säger: 2017-12-20 kl. 15:48

  Mycket bra!

 • Oscar säger: 2017-12-20 kl. 22:15

  Jag ifrågasätter om huruvida Micke Gunnarsson har deltagit under lektioner 2017 och om han sett hur dåligt fokuserade eleverna är på grund av alla de sociala medierna och spelen. Hur menar du, Micke, att man ska kunna uppnå att eleverna har full koncentration på lektionen och att lära sig när de sociala medierna och spelen lockar i telefonen? Hur blir man en digitalt arbetslivsanpassad individ när man under större delen av skolgången har gjort grimaser till snapchat-filter men inte kan varken stava eller räkna?

  Det jag helt kan hålla med om är att det är helt förkastligt dålig utbildning och förberedelse för eleverna när det kommer till hur jobben utvecklar sig digitalt. En så enkel sak som kunskap i office-paketet tycks inte prioriteras och kommer att bli ett stort hinder för många när de kommer ut i arbetslivet. Både smartphone och datorerna är fantastiska verktyg att bygga en framtid med. Men jag tror att man bör se det just som det, ett verktyg, och inte blint tro att allt går att lösa bara man har internet.

  Ett stort ansvar tror jag ligger på föräldrarna och möjligheter att begränsa diverse program under skoltid som stör undervisningen och distraherar eleven från att lära sig. För inte tycker väl du Micke att telefonen är helt oskyldig till att vara en distraktion för många, oavsett barn eller vuxen?

  -Oscar

 • Michelle säger: 2017-12-28 kl. 10:13

  Visst måste vi fundera på hur vi använder oss av digitala verktyg i skolan, det är som du säger en del av framtiden och av verkligheten som den ser ut idag men förbudet i Frankrike handlar om något helt annat. Jag hoppas att vi har samma mod i Sverige att tvärtemot det du säger också haka på ett förbud mot mobilanvändandet i skolan.

  Har du varit med i skolor och sett vilket inflytande och vilken plats mobiltelefonerna har idag? Jag vill verkligen veta svaret på den frågan. Har du sett hur de hela tiden konkurrerar ut uppmärksamheten från lärandet? Från den hundraprocentiga närvaron med samtliga sinnen? Barn och ungdomar idag lämnar sina mobiler i små lådor hos lärarna när lektionen börjar. När det har gått tjugo minuter och det är dags för en bensträckare så bokstavligen kastar sig en hel klass fram mot lådan för att snabbt fiska tag på sin mobil och uppdatera sig om senaste förändringarna och bekräftelserna via (a)sociala medier. Hur sunt är det? Hur socialt kompetent blir man av det? Och vad lär våra barn om bekräftelse när deras värde mäts i antalet ”gilla” eller kommentar.

  Detta skadliga beteende påverkar och formar redan båda barn och ungdomar en större del av vardagen utanför skoltid (om föräldrarna inte har regler för detta även hemma). Ska vi verkligen låta den ha makt över timmarna de spenderar i skolan också? Digitala verktyg i all ära och detta måste få sin del utan tvekan men tillgång till (a)sociala media under skoltid är förkastligt.

  Det finns en anledning till att Steve Jobs inte lät sina egna barn använda iPads till exempel. Han om alla var medveten om dess inte enbart positiva effekter.

  Nej, vi behöver vuxna som har mod att säga nej. Som lär barnen att spendera äkta tid med varandra där de ser varandra i ögonen, visar varandra äkta känslor, vågar vara ärliga, ber om ursäkt på riktigt, ger komplimanger på riktigt, lär och lever på riktigt, i en riktig värld hundra procent av skoltiden.

  Låt dem använda datorer, att under ordnade former söka information, vara källkritiska, osv osv men låt dem inte fritt få använda sina mobiler i skolan.

 • […] Micke Gunnarsson – Mobilförbud i skolan skadar våra barn […]

Lämna ett svar


Just nu springer många av oss män runt som yra höns.

Grytan som kokade över Varje vecka, nya avslöjanden. Kvinnor som träder fram och sätter ner foten. Nu får det fan vara nog. Nog med förnedringen, maktmissbruket och de ständiga övergreppen. […]

När har vi vuxna rätten att förbjuda barn att gå på toaletten?

När ska barn få gå på toaletten? När jag i samband med ett föreläsningsuppdrag fick förmånen att träffa en massa idrottsledare så kunde jag ta del av en väldigt spännande […]

När vi verkar för systemen snarare än dom systemen är till för.

Vilse i systemen ? Hej på er! Fick igår ett slags känslomässigt bryt där jag ganska så impulsivt satte ner foten. Har den senaste veckan blivit så berörd i samtal […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.