Hur påverkar ditt val som nykterist din syn på dina barns alkoholvanor?

En fråga till en nykterist.

I Julhelgen fick jag frågan om huruvida mitt val som nykterist påverkar mina barn? Och om jag önskar att de borde ta efter mitt beslut?

Mitt svar:
För det första har detta beslut inte med mina barn att göra. Beslutet som nykterist är mitt och baserat på vad jag till slut insåg var mitt egna bästa. Detta ”mitt egna bästa” är självklart ihopkopplat med min familj som ingår i mitt bästa. Jag kom till en punkt i mitt iv då jag insåg att jag inte längre hade kontroll över min alkoholkonsumtion på fester. Jag kunde helt enkelt inte dra en gräns. I samband med min utmattning och resa framåt kom jag till ett inre beslut om att jag ville kunna leda mig själv så mycket det bara gick. Att mitt självledarskap skulle få stå i centrum i mitt liv. Att följa mitt hjärta och min inre sanning. Detta tillsammans med min familj som jag älskar så högt.

Vem har makten?

Att då inse att både rökning och alkohol hade mer makt än mig i mitt liv funkade inte längre. Jag hade hittat ett grundat beslut inom mig. Sedan dessa dagar för ca 9 år sedan har jag varken rökt eller druckit. Och jag har heller aldrig mått bättre, antagligen inte min familj heller. Beslutet om alkoholen är den sak min fru uppskattar mest av mig under våra 25 år tillsammans. Och jag förstår henne. Efter att jag kom ut ur min utmattning och med insikten om kraften inom mig, att kunna förändra min livsstil i grunden, så fick detta självklart effekt på mitt arbetsliv också. Det var då jag vågade tänka Barnatro AB med min kära Jenny till exempel.

Mina barn

Mina äldsta barn är myndiga och festar och har kul. Precis som jag gjorde. Jag skulle aldrig tvinga eller pressa dom att bli nykterister eller inte röka. De är så pass omoget mogna så det får ta sina egna beslut och lära sig därefter. Precis som jag fick göra. Självklart önskar jag mina barn ett gott liv, god hälsa och ett bra inre ledarskap. Men just nu är de bara valpar. Och de är långt mycket mer klokare valpar än jag ens var i närheten av när jag var i deras ålder, så jag känner mig trygg. Det blir som det blir. Vill du läsa mer om hur jag och Jenny (min fru) resonerat kring gränser, förbud ålder etc, klicka här.

Mer press?

Ibland har tanken slagit mig att det skulle vara mer pressande för mina barn att ha en nykterist som pappa då det inte är helt vanligt. Mina grabbar har även skämtat om saken att det skulle vara kul att se mig full någon gång med en snus under läppen och vara en riktig man. Hahaha! Underbart. Jag har aldrig känt mig mer som en riktigt man än jag gör idag. Oavsett press eller ej så vet jag att vi idag har en underbar relation i vår familj allihop. Och vi är trygga med varandra. Och jag vet hur tacksamma mina barn är för de beslut jag tagit. Sedan är det ju inte heller så dumt att ha en taxi 24/7 365 dagar om året. Varken för dom eller deras vänner 😉

Stolt 

Det jag däremot är stolt över idag är att jag kan visa mina barn att det går att förändra det jag en gång sa var omöjligt. Det går att utveckla en kraft så stor inom sig att man kan försätta berg. Självklart kan vi behöva hjälp på vägen, men det är ingen annan än du som gör arbetet.

Jag är också stolt över att visa mina barn att man kan festa röven av sig utan alkohol eller andra preparat. Vi har alla ämnen vi behöver i våra kroppar för att ”go crazy” det handlar bara om att vara modig nog att frigöra dom…hahah.
Det tredje jag är glad över är att jag alltid kan köra bil oavsett dag. Jag kan lämna fester när jag vill. Jag kan hämta barn när jag vill. Jag kan skjutsa kompisar när jag vill.

Slut på lögnerna

Den sista saken som jag är stolt över och kanske det viktigaste, är att jag inte längre behöver ljuga. Varken för mig själv eller andra. Det är slut på ursäkterna, försvaret och ångesten. Jag är glad att mina barn var så pass unga då det fick ett slut. Det hade annars bara blivit värre, jag lovar. Att behöva fortsätta ljuga för vuxna människor gör oss antagligen än ner ont, särskilt om det är ens egna barn.

Allas egna val

Jag skulle aldrig bry mig om hur andra njuter av ett glas vin eller har ångest dagen efter. Jag tänker om andra precis som om mina barn. Ni är vuxna nog att ta era kloka beslut. Om dessa är med alkohol eller tobak är bara upp till er. Ni vet vad era gränser går och ni vet om ni gått över dom eller inte. Om ni är osäkra så fråga era närmsta, de vet. Men bara du har svaret på varför.
Så var sann. Sann emot sig själv. Detta gäller inte bara alkohol eller tobak. Detta gäller nog allt i livet. Varför du jobbar där du gör, lever med en viss partner, behandlar dina barn på ett visst sätt, ditt förhållande till pengar, sex….allt. Var sann.

Tack för frågan!

Jag är glad att denna fråga om min relation till mina barn och alkohol ställdes denna veckan. Just nu befinner vi oss i en tid av ledighet då många av oss vill och behöver ”koppla av”. Och jag vet att vi alla gör detta på lite olika sätt. Men jag vill återigen skicka en hälsning till er alla som har barn. Tänk på vilken pappa, mamma eller vuxen du verkligen önskar vara. Jag säger inte att du ska bli nykterist som jag, det enda jag ber dig om är att ni kan se era barn i ögonen och vara sanna.

PS. Vill du veta mer om hur jag resonerar kring alkohol och gränser gällande mina barn klicka här.

Vill du läsa mer om mitt beslut kring alkoholen och kanske själv få mer förståelse eller inspiration, klicka här.

Kram och god fortsättning!
/Micke

Hälsa DECEMBER 28, 2017

KOMMENTARER

2 svar till “Hur påverkar ditt val som nykterist din syn på dina barns alkoholvanor?”

 • Eva-Marie Leander säger: 2019-12-30 kl. 21:47

  Hej vännen! Jag bestämde mig för 3 år sen att min kropp vill & behöver inte alkohol längre efter 2 graviditeter och 2 långa amningar ! Gick jag på en överrasknings fest för min vän fyllde 50 år . Hade ätit ordentligt, tog 4 mörka ök , en 2 cl amarula, 1 cider. På hela kvällen .. blev lullig men inte full, gick hem hyfsat tidigt 12-01. Nästa dag mådde jag SKIT !!! Bakfull nä Fyllesjuk! Första dagen garvade min man och tog hand om barnen…. vi hade toalett utan lås , inge kul när ungarna började undra hur mår du mamma …. dom hade ALDRIG sett mig på detta sättet! Dag 2 nä nu får du ge dig tyckte mannen …, dag 3 blev han sur ! Då bestämmde jag mig ALDRIG mer ! PS jag har jobbat inom restaurang sen jag var 14 år! När jag gått ur restauragskolan & började jobba , kom det naturligt att dricka med tanken på att chefen kom in med stora starka på bricka redan kl 12.00 sen var det igång tror alla i köket var packade & chefen ! Tjejerna i servicen fick inget dom skulle ta hand om kunderna men jag var kallskänka så jag fick bärs . Sen när köket var stängt var det bara att byta om och sätta sig i baren , där ”satte man upp öl & drinkar ” som sedan drogs på lönen…. så fortsatte vi en hel sommar !! Slutade med en färdigblandad grogg på nattduksbordet för att inte hinna bli nykter! Som tur var gick den krogen i konkurs . Annars vette fan hur det slutat. Men det var nästan lika illa på dom flesta kommande arbetsplatserna .. var liksom branschen som förväntade sig detta. Så var bruden som festade friskt & snusade & spelade skjortan av grabbarna i Falcon Dart masters!!! Japp enda dåvarande sporten man fick dricka öl och tävla samtidigt , vad gör man inte för gratis öl!?!! Falcon är ju inte ens god. Min pappa hade egen hembrännings apparat när jag var liten & alla högtider innebar fulla vuxna, fulla tomtar som tafsade !! Det vill jag INTE mina barn skall få uppleva Så vi har ALLTID nyktra jular! Min man tar några öl då & då . Men jag är fast besluten ! Och väldigt nöjd och lycklig! Skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte kan köra om det händer barnen , mannen ( hjärtopererad , bypassopererad) min mamma 74 år något då skall jag kunna finnas där ❤️ Så skönt mär fler & fler gör detta med, men många blir provocerade och försöker tjata på en … så himmla Tråkigt. Vi är grymma . Ser fram emot 2020 med dina kloka tips och app

  • Micke Gunnarsson säger: 2019-12-30 kl. 22:14

   Tack kära du för att du delar med dig. Ta hand om dig❤️

   Kram/Micke

Lämna ett svar


En extra Julklapp från mig till er alla som ska rigga fest!

En extra Julklapp Kom på att jag vill ge er alla vänner och följare ytterligare en julklapp! En klapp som kan förgylla er tid med vänner och släktingar i jul […]

När är den rätta tiden för att ta beslut?

Beslut ska tas i mitten? Satt igår i möte med en banktjänsteman. Vi kom till ett läge då han pratade om beslut. Han visade med sina händer hur man inte […]

Mobilförbud i skolan skadar våra barn!

I samband med Frankrikes beslut om att införa mobilförbud under hela skoldagen 2018 kommer här några av mina tankar kring ämnet. Och jag ber er Svenska politiker att vara modiga, […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.