Snälla lärare, tvinga inte våra barn att redovisa sina jullov!

Himla tjat!

Då var det dags igen för Herr Gunnarsson att dra till med denna dänga. Och JA du har helt rätt. Jag tror jag har påmint om detta och även kravet för barn att redovisa sitt sommarlov i säkert 6 år nu. Och så länge jag varje år får berättelser skrivna till mig där barn har mått dåligt eller känt sig utsatta så kommer jag att fortsätta.

Bara tvingad att må dåligt en stund

Det jag önskar att alla lärare i vårt land tar sig en funderare på innan skolstart är just jullovet. Vad ska vi göra med det nu när skolan startar? Och här finns det då fortfarande dom som anser att kräva en redovisning av barn där de ska rita , skriva eller berätta om sina exempelvis julklappar, resor, godis och annat kul är en pedagogiskt smart grej. Vi menar kanske inte att de ska skriva om pappa som var full igen (385 000 barn i Sverige lever i hemförhållanden med alkoholproblematik)  och slog mamma, eller morbror Anders som kräktes, eller hur man som barn hittade en ny plats att gömma sig på eller att man återigen inte kunde få de julklappar man önskade sig eller att man helt enkelt inte firar jul, utan att de mer ska hitta guldkornen.

Ont i magen

Jag har fått flera brev genom åren från både unga som gamla där de berättat om hur barn mått dåligt redan kvällen innan skolstart då de vetat om att denna uppgift ska komma. Andra barn fick läxan redan innan jul och nu börjar det dra ihop sig för leverans. Att sitta första dagen efter lovet med denna klump i magen kan inte vara lätt för många. Det kan inte vara den bästa start vi kan ge våra barn.

Men de måste väl få berätta?

Självklart måste barn få berätta om julledigheten, precis som vi vuxna i fikarummet. Men skillnaden är bara den att då gör vi det av egen fri vilja och lust. Och vi kan välja. Jag har aldrig hört en vuxen människa bli tvingad att berätta om sin lediga tid för alla kollegor i storgrupp, aldrig! Men det är ju detta vi gör med våra barn i så fall. Vi skapar en öppen miljö där de ska tvingas in och berätta eller ljuga. Ljuga då de vet att annars kan man bli skrattad åt eller retad. Om våra barn vill berätta något för oss eller sina vänner så kommer de att göra det, sanna mina ord.

Varför?

Min fråga måste bli varför? Är det av vår egen nyfikenhet hur barnen har det hemma? Är det för att vi alltid har gjort så? Är det för att vi är oroliga att barnen inte ska få berätta om något särskilt kul, ex långresan till Dubai? Varför? Denna fråga borde i och för sig ligga till grund för allt vi gör i skolan och även utanför.

Barnen måste lära sig om verkligheten!

Varje år får jag kommentarer om att våra barn måste lära sig om verkligheten! Då måste jag svara, våra barn ÄR verkligheten, det räcker väl? Att ha som argument att livet inte alltid är enkelt och att barn ska härdas, är för mig helt galet. Barn är mjuka, bilar är hårda…fanns den en kampanj som hette för många år sedan. Där talade man inte om att göra barnen hårdare, utan snarare att bilister ska ta ett ökat ansvar. Så borde vi väl tänka i denna fråga med. Där vi vuxna som lever eller arbetar med barn i många fall är bilisterna.

Bättre nu

Jag tror och hoppas att denna uppgift, kravet att våra barn ska redovisa sin julledighet är på utdöende. Jag hoppas att 2018 är sista året jag skriver om detta. Jag hoppas att jag inte ska behöva få fler kommentarer från ledsna barn eller föräldrar där man berättar om att man återigen har haft uppgiften.

Skolstart, med riktning framåt

Jag skulle hellre vilja inspirera lärare att tänka nystart, ny termin, våren som kommer, förväntningar, nyfikenhet, lust och bus. Hur kan vi tillsammans skapa världens bästa välkomnande? Hur väcker vi lusten redan första morgonen? Kanske fundera utifrån termen ”Baksidan på en bok”. Där vi bara har några få rader på oss att ”hooka” läsaren att välja just den boken. Hur ser vår baksida ut inför denna terminen? Hur säger vi välkommen framåt! Röda mattan? Roliga historier? Kan vi ge våra barn något de absolut inte kunde tänka sig och som de kommer till 99% att berätta om hemma vid köksbordet när de kommer hem?

Himla tjat?

Så kanske detta är ett himla tjat. Det enda jag vill är att kunna inspirera och verkligen fundera utifrån andra perspektiv. I detta fall handlar det om barnens perspektiv. Dom vi har makten över.

Dom som är vår framtid. Låt inte vår egen vanas makt fälla krokben på de som kommer till oss från framtiden.

Kram/Micke

Skola JANUARI 05, 2018

KOMMENTARER

0 svar till “Snälla lärare, tvinga inte våra barn att redovisa sina jullov!”

Lämna ett svar


Frågor om att ligga för husefridens skull?

Förfrågningar Efter flera förfrågningar om vart min text om ”att ligga för husefridens skull” tog vägen i mitt flöde på sociala medier så lägger jag även ut texten här på […]

Innan jag sätter mål för min träning vill jag ta reda på mitt ”Varför”.

För eller emot? Jag brukar tala ganska mycket om valet av att jobba eller vara emot någonting eller för någonting. Det jag menar är att det är bara två olika […]

Ett smart tips för att utveckla våra kärleksförhållanden 2018!

Nytt Nu Nytt år nya möjligheter! Haha…kanske en klyscha, men det är ju faktiskt så. Nytt nu, nya möjligheter. Denna text riktar sig främst till er som lever i en […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTNyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev i samarbete med Jesper Juul & Family Lab!


Kontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.