Kraften i att bryta upp med sina måsten.

Beroende

I veckan fick jag en vacker fråga från en ung tjej på Kaoskompaniet om beroende.
Hon hade hört att jag tidigare hade slutat röka och undrade om mitt beroende hade flyttats till någon annan plats? Och hon har ju så rätt i detta, oftast flyttar vi snarare våra beroenden än verkligen gör upp med dem.

Jag berättade då att nog hade en poäng. Jag vet att jag är en slags ”beroendepersonlighet”.
Det var det samma med alkoholen, som till slut bestämde mer över mig än jag gjorde själv.

Men hennes fråga fick mig verkligen att fundera. Har jag några nya MÅSTEN?
Har jag förflyttat rökningen eller alkoholen?

Det svåraste

Nu ska jag vara sjukt ärlig. Jag tänker skriva detta för kanske kan det hjälpa någon annan på vår planet. Jag har faktiskt haft ett beroende från attjag var ett litet barn. Ett beroende jag både skämts för, som orsakat mig både psykisk och fysisk smärta. Det handlar om nagelbitning.

Nu kanske du skrattar högt och säger att det var väl inte så farligt. Jo, det är det.
Jag har inte bitit på naglarna, jag har näst intill ätit upp delar av mig själv. Jag menar så pass att det både blöder, infekteras och risk för blodförgiftning…osv.
Jag har fått kämpa under hela min tid på jorden med att dölja, gömma och sätta på plåster.
Jag har försökt sluta i perioder, penslat på ”stopp och väx”, vantar….ni anar inte.

Utbrändheten en dörröppnare

Men så kom ju den där tiden då allt kollapsade för några år sedan. Utmattningen, depressionen, sjukskrivningen….
Det var ju då i mitt arbete med jag själv jag började inse saker jag aldrig insett. Blev medveten på ett helt annat sätt än tidigare. Det var då jag inte behövde varken sluta röka efter sjutton år eller sluta med alkoholen. Det var i den stunden jag inte längre kunde fortsätta. På något sätt hamnade jag i en sådan sjukt stor tacksamhet till livet och dess gåva att jag inte längre kunde ”kämpa emot” livets erbjudanden. Och då platsade inte längre saker som rökning och alkohol.

Har du gått och blivit Jesus?

Haha…kanske låter detta helt galet, flummigt och ni undrar om farbror Micke tappat taget helt. Och på ett sätt har jag nog det. Jag har släppt taget på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Och ju mer jag släpper, ju mer liv får jag upptäcka. Helt galet när jag tänker på det. Så lite aktivitet som det är i mitt huvud dessa dagar trodde jag inte var möjligt att få uppleva. Och även om rädslorna griper tag i mig då och då så kommer jag fortsätta min resa, att släppa taget.

Nagelbitningen

Nu till mitt absolut svåraste beroende, nagelbitningen. Jag berättade för den unga tjejer om detta och flera ungdomar lyssnade. Detta är saker som berör oss alla på ett eller annat sätt. När vi vet att det finns vissa ”måsten” i våra liv som vi helst vill slippa. Måsten som gör ont, oroar och skapar skuld.

Förra hösten började jag känna mig redo för att göra upp med detta MÅSTE. Men jag valde inte kampen, utan snarare, släppa taget. Att investera i mitt inre, min medvetenhet och tacksamhet över att få finnas. Jag kände en sådan trygghet och ro i hur mitt måste skulle komma att upphöra, precis som jag upplevde med rökningen och alkoholen. Så en dag kände jag i hela mitt väsen…nu är nagelbitningen över. Det var både en befrielse men också en slags saknad. Tänka att ge upp ett MÅSTE du levt med i nästan 45 år. En partner, en del av mig. Men nu är det över.
Jag kunde se mig tidigt förra hösten stå på julafton och visa mina naglar. Att vid jul för första gången på 45 år få klippa dem med sax!

Sluta kämpa

Idag är det den 8/2-2018 och jag ser på mina händer och känner frid. Allt har sin tid. Jag är ändå stolt. Stolt över att jag vill utvecklas som människa och verkligen suga ut livet på så mycket jag kan. Jag vill inte leva med MÅSTEN som begränsar min potential. Jag vill helt enkelt inte och jag är beredd att utforska vad som än behövs för att nå dit. Inge måsten ska få stå mellan mig och livet. Jag vill också visa mina barn och andra människor på detta klot att det ÄR MÖJLIGT! Men ge upp kampen, skulden, strävan och alla mål….sök inåt. Det är mitt tips.

Slutat för alltid?

Mina barn har flera gånger frågat mig om jag aldrig ska dricka mer? Och jag brukar alltid svara samma sak: Det har jag ingen aning om. Aldrig är ett omöjligt ord. Däremot vet jag till 100% att jag inte kommer att dricka nu, här i detta ögonblick.
Och det är så jag tänker med alla mina tidigare MÅSTEN. Jag tänker inte göra det just nu. Och så tar vi ett nu i taget. Den enda tid som finns och som någonsin kommer att finnas.

Jenny kom på en sak

Igår kväll frågade jag min älskade livspartner Jenny om hon kunde komma på om jag hade något MÅSTE kvar att utforska. Hon funderade en stund och sa att kanske bör du undersöka din lust i att dela saker på nätet, Instagram och Facebook. Och kanske har hon rätt…även om jag älskar att dela mina tankar och hjärta…så kanske det ibland har blivit ett litet måste. Jag tackar Jenny för hennes ärlighet och kommer även låta denna del sjunka in i mig. Vi får väl se vad jag kommer fram till.

Så kanske ska du passa på att fråga dig idag:
– Vilka måsten har jag i mitt liv?
– Hur mår jag kring dessa måsten i så fall?
– Har jag kapitulerat eller vill jag förändra?

Kram på er alla vänner och era måsten./Micke

PS. Bor du i trakterna kring Kalmar så håller jag en öppen föreläsning den 6/3. För mer information klicka här.

Livskunskap FEBRUARI 08, 2018

KOMMENTARER

0 svar till “Kraften i att bryta upp med sina måsten.”

Lämna ett svar


Om jag verkligen hade tänkt på de saker jag gjort denna veckan, hade jag säkert bara vågat hälften.

Idag kommer min bloggpost i form av en film! Fanns så mycket energi i mig att fingrarna var ett för långsamt verktyg. Det blev en liten film om att släppa […]

Det finns tillfällen då det är direkt farligt att agera utifrån rädsla.

Titta, pappa! Jag glömmer aldrig en tidig morgon för ca 18 år sedan. Jag låg kvar i sängen och kunde höra hur min lilla grabb Max lekte i sitt rum. […]

En hälsning från mig till alla barn och unga som börjar skolan i veckan!

Pssst….är du vaken? Tjena på dig, jag heter Micke! Jag vill bara berätta en grej för dig innan du somnar i kväll… ok? Det är ingen saga eller så, vill […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.