Roliga jobb leder inte till utmattning!

Akta dig för roliga jobb, det kan leda till utmattning!

Har du också hört uttryck som: ”Akta så du inte har för kul på jobbet, kan lätt bli för mycket! Akta så du inte går in i väggen eller att det kan leda till utmattning. Måste ha tråkigt också.” Till och med läkare som menar på att för kul på jobbet kan vara skadligt. Jag är ingen expert på området mer än att jag själv hamnat i utmattning och sjukskrivning. Och jag måste bestämt hävda att detta inte är sant!

Vad skulle motsatsen i så fall vara?
Skaffa dig ett tråkigt jobb, ett där du vantrivs och på så sätt må bättre?

Tveksamt….

Så hur var mitt jobb då jag brakade samman?
Skitkul!

Ja men då så! Då stämmer det ju som läkaren sa!?

Det handlar om dig.

Jag vill mena att det inte är så enkelt. Det handlar sällan om bara jobbet utan snarare en slags implosion av flera delar av ens liv. Många saker driver dig till ett stup, så att säga. Oftast är jobbet bara ett slags symtom eller ett slags skyltfönster för något djupare. Du har på något sätt kommit ikapp dig själv. Jag tror att ju roligare jobb du har, ju mer du trivs, brinner och känner flow desto bättre förutsättningar har du för att känna lycka och god hälsa! Att brinna av lust och engagemang får inte förväxlas med att bli utbränd.

Jag är säker på att för de flesta handlar utbrändhet om helt andra saker, så som:

 • Inte kunna sätta gränser.
 • Inte kunna be om hjälp.
 • Rädslan att inte duga.
 • Rädslan att inte bli älskad.
 • Rädslan att bli lämnad.
 • Prestationskrav
 • Skuld
 • Skam

Sedan tog det stopp.

Dessa saker tar sig sedan uttryck i din vardag och kanske för många i sina jobb. Det blir en kamp med ökade krav och en skörare plattform att utgå ifrån. Du längtar till helgen och semestern. Men till slut märker du att du ändå inte känner dig utvilad, så upp igen. På att bara. Risken är också stor att bitterheten får fäste. Du börjar peka finger åt chefen och politiker. Fikarasten blir ingen rast utan snarare 20 minuters elände där klagandet suger ut dig fullständigt tills rasten tar slut. Allting går i ett. Du engagerar dig i barnens föreningar och snart är du ordförande och står i tvättstugan om kvällarna och tvättar hockeyställ. Samtidigt muttrar din partner över att det gått flera månader sedan ni hade sex. På att igen. Sedan lagar vi middag som serveras 22.00 och barnen är för trötta för att äta. Men snart ska du få högre lön och då ordnar det sig. Klättra lite till. Upp och hoppa. Ny altan!
Allt snurrar på och så tar det STOPP!

Och plötsligt tänker vi att det är jobbets fel.
För kul på jobbet helt enkelt.

Ett annar djup.

De åtta punkterna jag skrev ovan är ofta anledningar till att livssituationen blir så här om du frågar mig. Alltså måste vi söka lösningarna inom oss på ett mycket djupare vis än bara ”stänga av mobiltelefonen” och ”ta det lite lugnare”. Anledningen till att du hamnat där du hamnat om du frågar mig beror betydligt oftare på inre omständigheter än yttre. Risken att du byter jobb och så upprepar sig ändå samma sak på ditt nya, blir stor.

Jag säger inte att det alltid är så här, men jag har en stark känsla av att jag ändå kan beröra många med mina tankar.

Så vad säger du?
Vad tänker du om mina tankar?
Får vi inte ha kul på jobbet längre?

Kram/Micke

TIPS! Följ mig gärna på Instagram där jag dagligen delar med mig utav tips, inspiration och en hel del kärlek! (@mickegunnarsson)

Hälsa APRIL 24, 2018

KOMMENTARER

5 svar till “Roliga jobb leder inte till utmattning!”

 • Maria säger: 2018-04-25 kl. 08:12

  Hej! O tack för ett bra inlägg. Blev först provocerad av rubriken o tänkte ”fan! Menar han allvar?”
  Oftast är det ju inte bara jobbet som stressar en. Jag o min man driver eget o jobbar 7 där i veckan o vi har absolut mycket att göra..typ alltid. Upp på det tre barn 4-10 år så ja livet r en del. Men det är just det med livet som stressar mig. Känner mig otillräcklig o har dåligt samvete för det mesta. Min man är mer utav en robot. O till o med det kan provocera mig..
  Har på sistone fått en del panikångest o bara gråter o blir känslokall o känner mig ännu mer värdelös. Går verkligen upp o ner. Ena Dan bra o nästa dag kommer det bara över mig.
  Har du några bra tips? Har lixom inte hittat nån riktig lösning ännu..ibland kan jobbet ge mig ro. Ibland lång promenad vid havet. Ibland ett långt samtal med min man. Hur gör man för att komma i fas igen?
  Tacksam för att jag hittat din sida!
  Ha en fin dag! Idag har jag en bra en o det är jag tacksam för!
  Kram Maria

  • Micke Gunnarsson säger: 2018-04-25 kl. 08:39

   Hej min vän! Tack för dina ord. Kanske kan dagens livesändning på Instagram stötta. Talade just på detta tema.
   Du hittar den på mitt instagramkonto i story: @mickegunnarsson
   Eller på min Facebooksida: Micke Gunnarsson – Publik Sida.

   Kram/Micke

 • Maria säger: 2018-04-26 kl. 08:26

  Hej o tack för ditt svar. Blev inspirerad av din live ..igen! Älskar att jag numera bara följer människor som får mig att le o må bra. Tack för det❣ gillade det där med att förlåta för att själv gå vidare på riktigt o att leva när vi ju faktiskt ändå e här. Bra det där oxå med viktnedgången…jämför mig konstant med andra människor men vad gör det med mig..? Vad får mig o må bra? Gillar alla dessa tankar som börjar snurra efter jag lyssnat på dig.

  Ha ännu en fin dag!
  Kram

 • Magnus säger: 2018-05-22 kl. 06:57

  Hej!

  Jag tänker att folk inte längre vet vad som är roligt eftersom de aldrig tillåter sig ha ”tråkigt”. D v s glädje är ju inget absolut mått, endast en känsla och dessa är bara relativt ens egna känslor, aldrig någon annans.

  Folk tror att de har för kort liv för att ha ”tråkigt”, men på kuppen förlorar de förmågan att ha roligt.

  Man är inte sin egen lyckad smed. Livet kräver ett sammanhang av även tråkiga måsten.

  • Micke Gunnarsson säger: 2018-05-23 kl. 10:09

   Eller så bara tror vi det?

   Bara en tanke.
   Kram!

Lämna ett svar


Hoppas inte på förändring, var den.

Önskemål Varje dag skapar och publicerar jag texter och bilder för att inspirera och glädja följare och mig själv på Instagram och min Facebooksida. För ett par dagar sedan lade […]

Då vi slutar vara betraktaren och istället går in i kampen, då tar stress över.

På perrongen Jag ber dig tänka följande: Då står på en stor perrong. Tåg anländer och avgår både bakom dig och framför dig. En ständig trafik. Du står där och […]

Ett liv bland lögner och bromsklossar – ett erkännande

Jag ljuger Har länge längtat efter att få tid och rum att skriva ner dessa tankar. Just nu sitter jag på ett fik i Stockholm och laddar upp inför eftermiddagens […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.