Med ansvar kommer frihet.

Vad är frihet?

Jag och min kära fru Jenny har det senaste året pratat om frihet. Vad är frihet för oss? Vad vill vi med oss själva och våra liv? Här någonstans har just ordet frihet spelat roll. Friheten att kunna välja mer. Friheten att kunna låta bli. Friheten att vara ärlig. Friheten i jobb.

Det jag börjar inse allt mer i mitt liv är att frihet är inget som bara kommer. Självklart kan vi på ett sätt säga att bara genom att födas är vi på ett sätt fria. Men om vi trattar ner det till vardagen, så är inte friheten någon som kommer en dag levererat på posten. Frihet är också så otroligt individuellt för varje människa. Vad är frihet för dig? Vad skulle mer frihet i ditt liv innebära i praktiken? Är det yttre frid du söker? Eller handlar det snarare om den inre? Att slippa tjattret i hjärnan, tankarna som snurrar, måstena som plågar, oro, stress och trötthet? Är det där du saknar frihet?

Att vilja mer.

När jag tittar tillbaka på min och Jennys resa de senaste 9 åren så har det egentligen handlat om något helt annat än frihet. Det har handlat om en resa och insikt i eget ansvarstagande. Att faktiskt börja ta ansvar över sig själv, både det inre och det jag påverkas av gällande det yttre. Det har krävts en del livskriser och sjukskrivningar på vägen. Men kanske var det också detta som faktiskt hjälpte oss att inse detta. Eller kanske snarare att vi blev tvungna i takt med att vi ställde varandra och livet på sin spets. Då vi verkligen kände tacksamheten och gåvan att få finnas här en stund, med varandra och våra barn, blev det så tydligt. Livet är liksom ingen självklarhet. Vi ville mer. Vi ville nå platser inom oss som inte var beroende av det yttre.

Vilja ta ansvar

Så på denna resa har det inneburit att vilja försöka ta ett 100% ansvar över sig själv. Jag har besökt terapeuter, åkt på retreats, varit veckor i tystnad, mediterat, tränat, blivit nykterist, slutat röka, gråtit, slagits, förlåtit, lyssnat tusentals timmar på ljudböcker, läst, kollat youtube….jag har verkligen blivit min egen riskkapitalist. Jag har investerat i ett företag jag verkligen måste tror på! Mig själv. Detta handlar inte om ego, inte ens om självförtroende. Det handlar snarare om att vakna upp. Om jag bara skulle vara modig men utan att vara vaken och medveten skulle de mest fruktansvärda saker kunna hända. Jag skulle kunna vara modig nog att köra förbi en skola i 190 km/h på bakhjulet på en motorcykel, men vad ska jag med detta mod till?

Frihet som konsekvens

Jag skriver inte detta för att skryta eller hävda mig själv, jag skriver det bara för att jag är ärlig. Detta är saker jag gjort och gör. Varje dag! Jag är beredd och vill ta mitt ansvar och ju mer jag gör detta så behöver jag inte kämpa för mer ”frihet”, det blir snarare en naturlig konsekvens.
Jag säger inte att detta är enkelt eller alltid kul. Som sagt var, jag har skrikit, krälat på golv och snorat! Jag har varit lamslagen av rädsla. Men det är värt varenda snorkråka på denna planet!
Jag är inte rädd för mig själv längre. Jag ser mig snarare som ett experiment. Jag vill se hur mycket jag egentligen kan utveckla denna mänskliga varelse som jag får fylla med energi och liv en liten stund innan den ruttnar.

Mirakel?

Jag skriver detta också till mina barn. Jag är så glad att jag i praktiken kan vissa de att man aldrig blir färdig, att man aldrig kan säga att jag ”bara är sån”. Aldrig! Du kan transformera varenda tanke och cell i din kropp. Jag lovar dig! Du kan byta ut hela dig, precis som huden och ditt skelett gör flera gånger under din livstid. Du är inte ditt kött och ben, du är livet som levandegör din kropp! Så att kunna visa mina barn att det omöjliga är möjligt, mirakel kan vi också kalla det är så coolt! Att ha en pappa som tidigare inte kunde tänka sig ett liv utan alkohol till en som varit nykter i 9 år är ett bevis nog. Eller då jag i våras för första gången i mitt liv smakade havregrynsgröt. I 44,5 år hade jag bestämt mig för att det var äckligt utan att ens smaka. Jag smakade i våras och jag ÄLSKADE det!! Fatta, jag kunde ha dött innan jag ens hade testat.

Nyfikna i en strut

Så för mig handlar det snarare om att ta ansvar än att få frihet. Det handlar om att ta beslut när livet inom dig ber om ett slut. Både Jenny och jag sade upp våra tjänster till slut. Inte för att vi vantrivdes där, tvärtom vi älskade det. Men det representerade inte längre oss och vår vilja att leva. Vi var tvungna att ta det ansvaret jämt emot oss själva för att friheten skulle kunna infinna sig på jobbplanet. Just nu har vi även tagit ansvaret att införa köpstopp. Vi vill även här ta ansvaret att faktiskt besluta själva när vi konsumerar och inte låta varorna konsumera oss. Att inte vara beroende av det yttre för att hitta en slags inre lycka. Vi ser även på detta som nyfikna barn. Vi vill se vad som händer med oss när vi inte längre får handla grejer, prylar, kläder osv, Och kan du gissa vad vi känner redan efter första månaden….ökad frihet!

Bara här och nu

Kära vänner jag skriver dessa rader nu. Det vill säga jag vet bara detta nu. Kanske skriver jag något helt annat nästa år om detta. Men just nu är detta sant för oss och vi gör som vi brukar Jenny och jag nu för tiden…vi tar bara en dag i taget. Vi försöker försäkra oss om att vi säger Tack då vi vaknar på morgonen av tacksamhet och så avslutar vi kvällen med att se tillbaka på dagen som varit och känner efter om den var ok. Och oftast var den det.

Och på den vägen är det.

Kram/ Micke & Jenny

Livskunskap AUGUSTI 30, 2018

KOMMENTARER

2 svar till “Med ansvar kommer frihet.”

 • Helena säger: 2018-09-02 kl. 09:08

  Jag vet att jag skulle behöva släppa taget och ta tag i min inre resa. Kanske trycket i huvudet tvingar mig vilken minut som helst…men hur ska jag ha råd?! Men barn att försörja och lån att betala….

  • Micke Gunnarsson säger: 2018-09-03 kl. 12:29

   Hej! Ekonomi är en del av vår vardag. Finns det några förändringar du kan göra? Kanske familj eller vänner som kan hjälpa dig? Frågan är ju vad du behöver eller inte behöver som kostar pengar just nu i ditt liv?

   Kram/Micke

Lämna ett svar


I höst vill jag bara vara här och nu.

Här och nu. Detta inlägg tror jag att jag mest skriver till mig själv som en påminnelse och en slags kärlek till detta här och nu. Men jag vill även […]

Har du någon gång fått känna på din egen storhet?

Har du hört vindruvans skal knäckas i din mun, och hur saften sprids i munnen, den syrliga doften som dras upp mot gommen och hur den sedan åker ner längs […]

”Mickes Figurer” fyller 4000 följare, det måste vi fira!!

4k! Tänk så kul att det nu är drygt 4000 vänner som vill följa mina små figurer ( Mickes Figurer )på deras resor. Jag vet att de nya motiven inte […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.