Barn ska inte bli bra på att gå i skolan, de ska bli bra på att leva.

Rädslan, vår värsta fiende?

Råkade slå på partiledardebatten i går några minuter men bestämde mig sedan istället för att se en livekonsert med NeedToBreath på youtube. Inser i skrivandets stund att det var precis det jag behövde, andas. Dessa två minuter och partiledarnas energi sa mig bara en sak: Rädsla. Det känns i varenda cell i min kropp. Vi odlar just nu en kollektiv rädsla så stor att vi går helt vilse och glömmer det viktigaste av allt, livet. Vi är rädda för skolresultaten, rädda för nyanlända, rädda för sjukdomar, rädda för miljön, rädda för varandra, rädda för fattiga, rädda för rika…Men vad är vi egentligen rädda för?? Är det för oss själva? När började vi denna resa i så fall?

Skolan, en plattform för liv?

När jag hör hur utbildningspolitiken debatteras så tänker jag att oavsett miljarderna vi stoppar in i det systemet så kommer vi inte lyckas! Inte lyckas med att vara en plattform för liv. Barns liv! Detta handlar inte om att vi vill barn illa, det är bara det att vi vuxna som tar besluten kring våra barn mår illa. Vi är rädda! Därför blir inte skolan den plattform för lust, liv, lärande och utveckling som vi önskar att den vore.
Det blir snarare ett gigantiskt prov på nästan 15 år som måste fixas till varje pris. Barns lust byts snabbt ut mot rädsla. Varje vecka präglas av en slags oro att inte fixa läxan, fixa provet, fixa betygen, fixa skolan! Alla går runt och är rädda att man inte ska klara något man inte ens vet vad det är man ska klara! Inte ens vi vuxna som jobbar i skolan vet? För vi bara kör på! Vi springer på som små oroliga och rädda höns. För vi har inte heller lärt oss konsten att leva. Vi har lärt oss att överleva och att vara en kugge i ett maskineri. Vi sjukskriver oss och mår allt sämre trots att vi har mer tillgångar idag än någonsin. Vi dör oftare i fetma än i svält! Stoppar politiker in ännu mera miljarder i ett sjukt system så kommer människor bara bli sjukare. Vi försöker lösa detta med än mer kontroll, ordning och reda och så ökar vi rädslan än mer.

Kan lyckan vara olyckan?

Vi tittar på forskning som klart visar sambandet att ”fixar” inte barnen skolan så går det sämre för de i framtiden på många plan. Så därför ökar paniken! Vi skriker, mer skola, läxor, betyg, prov!!! Panik!! Men vad är det egentligen våra barn inte kommer att fixa? Har vi ens tänkt på detta? Tänk om det är så att det är just här det sjuka kommer in. Är att lyckas i dagens samhälle verkligen det friska? Kan det verkligen vara så när vi blir allt mer sönderstressade och deprimerade? Vill vi då att våra barn ska lyckas? Lyckas med att bli sjuka? Vilket samhälle vill vi egentligen ha?
Detta handlar inte om lärarbrist, lärarlöner, status, vårdköer, barns ökade psykiska ohälsa…detta handlar om något helt annat. Vi måste våga oss på en ny idé! En idé där själva livet är meningen. Där barnen går till skolan för livets skull. En värld där vi får lov att leva utan ett påhittat facit.
En värld där vi kan få vara fria från all oro, stress och jakten på det som inte finns. En skola där vi hjälper barnen att växa inifrån och ut och inte tvärtom.

Den eviga jakten

Så länge vi människor har bestämt oss för att lyckan ligger utanför oss själva kommer vi ständigt vara på jakt. Och vi kommer ständigt utarma vår jord på resurser för att fylla vårt inre tomrum. Detta kommer inte att funka! Detta är något vi måste hitta plattformar för att prata om och hitta sätt för att transformera oss själv och därigenom även våra gamla förlägna system.

System som tillhörde en tid då vi slog barn för att få de att lyda. Då rädslan återigen var en makt i sig. Barn som ville leva en stund, stympades istället för att passa in. Det är dags att vi förändrar våra system efter våra barn och livet i dem, snarare än tvärtom.

Kram/Micke
Foto: @photoishsweden

Skola SEPTEMBER 20, 2018

KOMMENTARER

6 svar till “Barn ska inte bli bra på att gå i skolan, de ska bli bra på att leva.”

 • Katarina säger: 2018-09-20 kl. 18:59

  Skicka ut det här till alla skolor i vårt land.
  Börja med Arvika.
  Tack //Katarina

  • Micke Gunnarsson säger: 2018-09-23 kl. 07:46

   Tack för tipset. Tänker att även ni som läser mina texter är fra att skicka de vidare 😉

   Kram

 • Monna säger: 2018-09-22 kl. 10:16

  Hej!
  Jag såg ditt inlägg och blev så glad. Att du har föreläsningar om något så viktigt. Jag håller fullständigt med dig och jag har haft dessa funderingar i många år. Fortsätt ditt fantastiska arbete att göra människor medvetna om hur våra barn bar det och vad de egentligen behöver. Du behövs verkligen.
  Jag är utbildad förskollärare och har arbetat i över 20 år med pedagogik. Numera är jag beteendevetare och
  arbetar med rehabilitering av människor i olika åldrar. Jag upplever att många har väldigt mycket prestationskrav och stress från vår skola, samhälle och anhöriga. Vissa människor stänger helt av eftersom de inte orkar leva upp till allt och blir omotivetade och vissa får sressrelaterade sjukdomar. Detta börjar i tidig ålder som vi alla vet.

  Ja det blev lite mer av det skrivna ordet än jag hafe tänkt.
  Fortsätt ditt fina arbete jag gillar det! Monna

  • Micke Gunnarsson säger: 2018-09-23 kl. 07:45

   Vi har en hel del att göra.
   Tack för dina ord.

 • Pernilla säger: 2018-09-24 kl. 23:39

  Ett väldigt viktigt budskap som fler borde få hjälp med att verkligen förstå.

  Visdom föds i misstag. En människa som har bränt sig på eld får mycket större respekt för eldens makt än en människa som aldrig har fått känna eldens värme. De vuxnas rädsla för att låta barnen göra fel gör att de sällan får göra något värdefullt alls.

  Börja med att slopa betyg. Människor som vet att de kommer bli bedömda och värderade på en uppgift väljer oftast att spela säkra kort eller fuska för att få det bästa betyget. Människor som slipper bedömningar däremot – de testar, chansar, utmanar sig själva och lär sig mycket mer nya kunskaper och färdigheter än dem som spelar säkra kort eller fuskar.

  Våra barn tränas att bli rädda för misstag, eftersom misstag kostar betyg. Det blir så bakvänt eftersom misstag egentligen är ovärderliga pusselbitar för inlärning.

  • Micke Gunnarsson säger: 2018-09-25 kl. 05:54

   Tack för din kommentar! Håller med dig till 100%! Kram

Lämna ett svar


Med ansvar kommer frihet.

Vad är frihet? Jag och min kära fru Jenny har det senaste året pratat om frihet. Vad är frihet för oss? Vad vill vi med oss själva och våra liv? […]

I höst vill jag bara vara här och nu.

Här och nu. Detta inlägg tror jag att jag mest skriver till mig själv som en påminnelse och en slags kärlek till detta här och nu. Men jag vill även […]

Har du någon gång fått känna på din egen storhet?

Har du hört vindruvans skal knäckas i din mun, och hur saften sprids i munnen, den syrliga doften som dras upp mot gommen och hur den sedan åker ner längs […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.