Kan smärtan bli din vän?

Smärta

Vad vore jag utan smärta?
Vad vore jag utan kroppens förmåga att sätta sina egna gränser?
Vi vet alla hur viktigt det är för oss och våra barn att kunna göra det, att sätta sina egna gränser. Att kunna säga ja eller nej och mena det vi säger. Att känna att nu är det stopp. Nu skaver det för mycket! Eller säga JA när vi vill släppa på.

Gränser

Tänk att vi har en kropp att leva i som är så smart att den sköter det mesta helt själv, bara för att vi ska kunna leva så mycket som möjligt i den. Visst vi behöver ständigt bygga den med mat. Vi behöver vårda och skydda den. Men resten tar den hand om själv, andning, matsmältning, tömning, hjärtslag osv.
Och när den sätter gränser så visar den detta med att skänka oss smärta.
Jag vet att detta kan låta horribelt och kränkande för dig just nu. Kanske lider du av smärta och sjukdom. Och jag lovar att skänka dig en extra tanke och kärlek, jag lovar. Men ändå vill jag fortsätta mitt ”tänk”. För många gånger beror just smärtan och värken på att vi inte tagit kroppens bedjande och gränssättning på allvar. Vi har kört över den helt enkelt. Utsatt den för saker den inte klarar av, stoppat i den saker den inte kan hantera eller kanske rent av försökt skada oss själva och då använt kroppen som offer.

Samspel

Smärtan är också en ledtråd till förändring. En hälsning om att vi inte ska ge upp utan snarare lyssna mer noggrant. Att vi många gånger kan hjälpa kroppen på traven för att hitta ett vackrare samspel oss emellan. Men vi måste liksom gå halva vägen var. Vi kan inte låta kroppen ta allt ansvar och sedan kasta skit på den för att det inte funkar.

Mirakel

Kroppen i sig är en så avancerad maskin att det inte ens går att förstå eller förklara. Hur allt sitter ihop både med det inre och yttre. Ett mirakel! Men vi tar den ändå för givet och räknar iskallt med att den bara ska funka, oavsett. Och ibland måste vi nog vara ödmjuka mot evolutionen, att ibland kan det bli lite annorlunda i skapandet av varje cell. Ibland blir det inte som vi hade tänkt oss. Detta handlar inte om rätt eller fel, normalt eller onormalt. Detta handlar bara om livets naturliga sätt att vara och varje dag skapas på nytt.

Yttre ramar

Smärtan har en annan viktigt funktion i gränssättningen. Den visar tydligt kroppens faktiska yttre gränser. Lek med tanken att smärta inte hade funnit. Hade vi ens överlevt!? Plötsligt tycker jag att min näsa är lite för stor så jag hämtar saxen i lådan…tycker jag hade varit snyggare med kort hår och börja slita allt vad jag orkar…tittar ner för berget på 15 meter och tänker vad kul det ser ut att flyga ner där! Förstår du nu hur viktig smärtan i sig är. Den gör att din kropp kan definiera sig som kropp. Att den lever. Och att den vill samarbeta. Den hjälper oss att förstå vad man kan göra med den och inte. Den försvårar för oss att inte ta livet på det lekfulla allvar vi bör göra. Försök bara hålla andan i 3 minuter och se vad som kommer hända. Du är chanslös!

Älska

Jag ber dig inte älska din smärta. Men älska din kropp. Älska det mirakel du får bo i en liten stund. Älska din kropps sätt att försöka tala med dig. Och när smärtan infinner sig så kanske kan du för en sekund se den som en hälsning eller en ledtråd till något bättre. Kanske kan du isolera smärtan till där den befinner sig och inte låta den äta upp hela dig. Många gånger då jag haft värk i ex ryggen så har jag märkt att vissa minutrar om dagen så känner jag inte ens den. Jag spelar gitarr och plötsligt har jag inte känt av ryggen. Men någon minut senare så gör jag det.

Med detta vill jag bara säga att låt din värk få vara, men ge den bara den näring och hjälp den behöver. Bli inte din smärta.

Vet att detta är en känslig text, men måste ändå få skriva detta. Det hjälper iallafall mig.

Kram/Micke

Inspiration NOVEMBER 20, 2018

KOMMENTARER

0 svar till “Kan smärtan bli din vän?”

Lämna ett svar


Hej Micke, har du någon egen podcast?

Egen podd? Har de senaste månaderna fått många förfrågningar om jag har någon egen podcast eller om jag kan tänka mig att starta en. Haha..jag började fundera och så kom […]

Tips till alla er kära småbarnsföräldrar!

I veckan så delade jag en text på Instagram och Facebook som fick ganska så stor respons. Många föräldrar och förskolor har hört av sig och önskat min text som […]

Resan från utbränd till livs levande.

Jag får ofta frågor om hur jag kom tillbaka efter min situation som utbränd och min sjukskrivning. Hur jag verkar leva mer nu än tidigare? Jag tror inte det finns […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.