Fem T:n som hjälper dig väcka en tonåring på morgonen.

Min och din Tonåring

Jag vet att detta inlägg kan få vissa föräldrar att gå i taket och hur ”curlandet” av sin tonåring nu har nått sin gräns, men jag ber dig ändå att andas lite och läsa vidare. Jag skulle vilja säga att lika många tonåringar som går i ett par skor lika många behov finns det. Vissa visar tidigt en vilja och ett behov av självständighet och ansvar, andra behöver lite mer tid. Vissa är morgontrötta andra inte. Vissa är superpigga andra inte. Vi är alla olika, vi är människor i olika faser.

Verkligheten här och nu

För mig är det viktigaste att möta verkligheten som den är, dvs att möta mina barn exakt där de är och inte där jag önskade att de vore. Att jag inte går runt med en massa egna idéer om hur det borde vara eller ej. Utan att bara acceptera det som är och agera på bästa och kärleksfullaste sätt utifrån detta NU. Och att som pappa återigen ha en ny tonåring i familjen så måste jag utgå ifrån honom och inte utifrån hans bröder. Inte jämföra. Det är i mig mötet sker med varje barn och här har jag möjligheten att påverka…mig själv.
Så dessa tips om exempelvis bemötande av en tonåring en tidig morgon med hormonpåslag, skola, intressen, vänner, växtvärk, förvirring..är inget som gäller alla…men jag tror att en hel del kan känna igen sig i mig.

Mina fem T:n

Så snälla döm ingen efter du läst detta. Utan snarare se hur olika vi är och kan agera. Var och en på sitt sätt. Hamna inte för fort i svart eller vitt, rätt eller fel. Kanske inspireras du av mina tips eller inte. Jag delar bara med mig av lite tankar och erfarenheter kring en tonåring.

Tid

Inse redan från början att det kommer att ta tid. Du kommer antagligen att få gå in i rummet flera gånger och påminna. Ju mer du inser detta från början ju bättre kan du både planera för det och samtidigt lugna ner systemet.

Tolerans🌴

Det är inte läge för moralpredikan, kurs i vett och etikett eller krig just nu. Tro inte att ditt barn ska vakna av tacksamhet, älska dig och vara förstående. Förbered dig snarare på en halv medvetslös, onykter och oförskämd ton. Inte för att barnet hatar dig utan för att allt ska sättas samman. Hormoner, sinnen, kropp och vilja. Detta är jobbiga minuter för ditt barn. Bara se igenom orden.

Tyst🤫

Börja inte med tjat, påminnelser, oro, läxor, förmaningar…bara följ med tempot. Testa att snarare leka osynlig och tyst. Försök känna in. Låt ditt barn starta dagen på sitt sätt. Bara var där.

Tillmötesgående🆘

Om du ser att det är extra tufft för ditt barn så stötta hellre lite extra än starta ett krig eller en utbildning på morgonen. Det kan vara ok att bre en macka, göra gröt eller hämta ett par byxor. Försök stötta med målet att få en så fin start på dagen som möjligt, för alla.

Tacksam❤️

Sedan glöm inte bort att titta på ditt barn. Se livet framför dig. Ett helt liv. Kanske en del av dig. Ett barn där du spelar viktig roll. Ett barn som snart flyttar hemifrån. Ett barn där allt går så fort. Möt dig själv i tacksamhet över den gåva du möter varje morgon. En gåva som trots allt vaknar.

Var öm min vän. Ingen mår bra av en massa friktion i relationer. Så var ditt barns olja i maskineriet.

VIKTIGT!🔥

Du som kanske känner att det får finnas gränser, klema bort sina barn på detta sätt…de ska lära sig! Hmm..då är mitt råd…strunta i barnet för en sekund, tänk på dig själv. Hur vill du att din egen morgon ska starta? Hur vill du själv bli bemött? Och när mår du som själv bäst i mötet med ditt barn? Kanske ska du inte fokusera på barnet och dina önskemål kring hen. Utan se till att fokusera på dig själv och ta ansvar att skapa det mötet du själv mår bäst utav i mötet med ditt barn.

”Denna text publicerade jag den 3/1-19 på Instagram. Då gehöret blev så stort så har jag nu valt att även lägga den här så det blir enklare för er som vill att kopiera texten och använda den på era egna sätt och vis. Kram/Micke”

Ps. All credd till ST.Woody för denna vackra illustration!

Ds.  OBS! Till alla er som följer mig. Allt mitt är ditt. Du får dela, kopiera, sno, stjäla till och med säga att det är du själv som skrivit texterna eller fixat bilderna! Min drivkraft ligger inte i att äga för min egen skull, min drivkraft ligger i att dela för världens skull!

Är du nyfiken på föera texter jag skrivit på temat tonåringar, klicka här!

Föräldrarskap JANUARI 04, 2019

KOMMENTARER

6 svar till “Fem T:n som hjälper dig väcka en tonåring på morgonen.”

 • Lotta säger: 2019-01-04 kl. 19:01

  Tack! Åh vad jag behövde få läsa detta och jag lovar, jag kommer att läsa det flera gånger för att påminna mig själv att inte starta ett krig varning varannan morgon för att min tonåring inte är på samma plats som jag och att vi inte alltid tycker lika. Så många gånger vi skilts åt som ovänner och de dagarna blir inte roliga. Så tusen tusen tack ❤️

 • Anette säger: 2019-01-05 kl. 14:00

  Du har så rätt. Det är en period tonåringar och föräldrar ska igenom. Och det gäller att välja sina krig!!!

 • Inger säger: 2019-01-05 kl. 19:35

  Svårt för det här morgonsamhället och moraliserande. Låt tonåringar sova till lunch. Deras hormoner är anpassade till det. Mornar och långa skoldagar är överskattade. 3 timmar räcker i skolan per dag

  • Micke Gunnarsson säger: 2019-01-05 kl. 20:55

   Är benägen att hålla med dig till 100%

   Kram/Micke

 • Cicci säger: 2019-01-08 kl. 07:15

  Har försökt i minst tre års tid nu att få tonåringen att komma upp i tid å jag har provat med att bre mackor å packa väskor å mormor har skjutsat varje gång tonåringen är sen. Har börjat ge upp vilket inte är bra alls. Känns bara som att om inte han är med på det å vill samma sak så är det som att be en alkoholist som inte vill bli nykter att sluta dricka. Måste inte också tonåringen vilja för att det här ska fungera? Hur mycket tid ska man ge? Börjar dessutom jobba innan han ska upp, ska jag säga upp mig eller gå ner i arbetstid för att se till att han kommer till skolan? I de bästa av världar funkar de fem t:na, men här har vi en motsträvig tonåring å en mycket trött mamma.

  • Micke Gunnarsson säger: 2019-01-08 kl. 19:12

   Hej och tack för dina ord. Jag blir så klart nyfiken på vad som strävar emot i grabbens tankar…hoppas han mår bra annars.

   Kram

Lämna ett svar


MAMMA OCH PAPPA JAG FAMLAR.

(En text och påminnelse till oss tonårsföräldrar) Mamma och Pappa jag famlar just nu. Jag vet inte längre om jag är stor eller liten eller både och? Jag känner inte […]

Tre tips från en tonåring till oss vuxna.

Hej kära föräldrar jag heter ”Tonåring” och jag vill ge er tre tips. Detta för att vi ska klara ut den här tiden då jag är upptagen bland hormoner, förvirring, […]

Kan smärtan bli din vän?

Smärta Vad vore jag utan smärta? Vad vore jag utan kroppens förmåga att sätta sina egna gränser? Vi vet alla hur viktigt det är för oss och våra barn att […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.