En skolstart med fokus på kärleken och längtan efter att leva.

Skolstart

Dags för ännu en skolstart! Denna veckan är det många vuxna och barn som startar upp ett nytt läsår i skolan. Ännu en gång ska lärare och elever få möjligheten att mötas och utvecklas. Under detta lovet har fler ungdomar än vanligt skrivit till mig gällande skola (kan iofs bero på att jag fått flera följare), alltifrån 11 år och uppåt. Även föräldrar till skolbarn.

Stress

Det har då så klart handlar om svårigheter. För barnen har tonvikten varit på stress, krav, prestation, betyg och oro om man ska orka. För föräldrar har det mer handlat om barn som gett upp, som inte orkar och som väljer att inte gå till skolan.

Självklart förstår jag att det måste vara betydligt flera barn som just nu vid skolstart längtar till skolan, som känner lust och verkligen vill dit för att lära sig och utvecklas. Precis som det måste vara en absolut minoritet av lärare som egentligen inte har lust eller hellre skulle velat stanna hemma. Självklart vill de flesta lärarna umgås med eleverna och verkligen älskar både dem och uppdraget i stort. Annars vore det grymt problematiskt.

MegaTransport AB

Men i morse då jag vaknade och läste ett meddelande från en tjej på 14 år och hennes ångest kring stress och alla krav på sig själv så såg jag en bild framför mig.

Tänk dig att det just nu kommer ett sms i din telefon. Du läser följande meddelande:

”Hej! Transporterna är nu på väg och vi ber er ordna med plats för de sex långtradare som måste komma fram till ditt hus. Vi har räknat att det totalt handlar om 98 emballage på en vikt av 237 ton. Vi är ca 50 personer på plats som kommer hjälpa till att bära in allt i ditt hus så se gärna till att det finns gott om utrymme. Med vänlig hälsning, MegaStora Leveranser AB”

Bor du nu i en lägenhet eller i ett normalstort hus så kommer du antagligen gripas av panik. Vaddå 98 emballage, 50 personer…hem till mig? Vad är det för grejer? Vem har beställt? Jag har inte så mycket plats. Hur ska jag få rum med detta. Hinna detta NU?? HJÄÄÄLP!

Kaos och Panik

I detta fall uppstår självklart paniken då du varken är förberedd eller vet hur du ska kunna ta emot allt detta. Precis denna känsla fick jag då jag läste 14 åringens fina text. Det kändes som att hon inte fått förutsättningarna eller kunskap kring hur hon varken ska förhålla sig till eller organisera allt hon höll på med. Jag tror hon skrev ordet KAOS fem gånger i texten och ordet PANIK. Det kändes som att hon blivit satt i en karusell i högsta fart och inte visste hur hon varken kunde stanna, sakta ner eller hoppa av en stund. Chanslös.

Framtidens skola

Hmm…även om de flesta barn och vuxna denna veckan ser fram emot och älskar det som nu stundar i deras liv så är jag 100% säker på att framtidens skola, som vi ännu inte riktigt kan se kommer att fokusera så mycket mer på helhet, mening, livsfrågor, hälsa, lycka, inre ledarskap, hållbarhet, kreativitet, lust, estetik, kultur och kärlek. Vi kommer inte att ha ”hjärnan” som enda fokus utan snarare hjärta och energi. Livskraft.

Längtan

Jag säger inte detta för att jag hoppas på det, jag säger det för att vi är tvungna. Mänsklighetens längtan efter att leva och inte överleva börjar bli för stor. Just nu är det nämligen inte bara en 14 årig flicka som känner orden KAOS och PANIK i sitt liv. Jag skulle tro att varannan vuxen även kan känna igen sig i orden.

Så låt oss börja redan nu med den transformation vi behöver. Vid skolstart och på alla uppstartsdagar denna veckan i skolan, lärarkonferenser, föreläsningar och planeringar…lova att ta med ord som hälsa, kärlek och mening. Glöm inte bort barnen och er själva på vägen.

Kram/Micke
Foto: Christel Vangenmo

OBS! Vill du läsa flera texter jag skrivit i samband med skolstart, klicka här.

Skola JANUARI 07, 2019

KOMMENTARER

0 svar till “En skolstart med fokus på kärleken och längtan efter att leva.”

Lämna ett svar


Fem T:n som hjälper dig väcka en tonåring på morgonen.

Min och din Tonåring Jag vet att detta inlägg kan få vissa föräldrar att gå i taket och hur ”curlandet” av sin tonåring nu har nått sin gräns, men jag […]

MAMMA OCH PAPPA JAG FAMLAR.

(En text och påminnelse till oss tonårsföräldrar) Mamma och Pappa jag famlar just nu. Jag vet inte längre om jag är stor eller liten eller både och? Jag känner inte […]

Tre tips från en tonåring till oss vuxna.

Hej kära föräldrar jag heter ”Tonåring” och jag vill ge er tre tips. Detta för att vi ska klara ut den här tiden då jag är upptagen bland hormoner, förvirring, […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.