Använder du Internet för att vakna upp eller likt björnen, gå i ide?

Först..jag älskar Internet

Innan du läser vidare så vill jag verkligen betona att jag fullkomligt ÄLSKAR Internet. Att få leva i en tid där digitaliseringen möjliggör saker vi bara för några år sedan ansåg vara omöjliga är otroligt. Personligen så adderar Internet och sociala medier en helt ny dimension till mitt liv och det jag älskar att göra om dagarna. Att kunna ha så många möten som jag har varje dag skulle aldrig varit möjliga eller för den delen att kunna föreläsa så mycket som jag gör i landets alla olika hörn, utan internet. Så på den punkten gällande internet och digitalisering är jag inget annat än FÖR!

Så…då var det sagt.
Men alla faror då?
Men den sociala media stressen då?
Närvaron?
Troll, pedofiler, näthat, mobbing …?
Skärmberoende?
Föräldraskapet?
Nackvärk?

Vad tycker jag om allt detta då?

Först skulle jag vilja säga…tagga ner! Panik löser sällan nya utmaningar eller hjälper utvecklingen framåt. Det första räddningspersonal säger i situationer då vi människor måste vakna upp och bli grymt medvetna är ”LUGN – INGEN PANIK” för man vet att det bara förvärrar situationen.

Så först måste du våga möta dig själv i spegeln och fråga dig om du just nu drivs av panik och rädslor eller om det snarare handlar om ansvar, nyfikenhet och medvetenhet. Det sista ordet skulle jag vilja säga är prio ett just nu i vårt samhälle. Att verkligen fråga oss själva frågan:
– Vad tusan håller jag på med?

Konsten att bli vuxen, inte bara äldre.

Det är här vi vuxna kommer in i bilden som den viktigaste målgruppen om du frågar mig. Risken är att fokuset just nu läggs på våra barn och unga. Att vi tittar på dem som problemet och idiotförklarar dem en efter en. Att de måste lära sig, att de måste skärpa till sig och ta ansvar. Men jag vill bestämt hävda att vi vuxna måste först se till att rätta till oss själva. Det räcker inte bara med att vi blir äldre, vi måste även vilja ”växa upp”!
Det är vi som skapar miljön och agerandet av förebilder för våra barn. Det är vuxna och i många fall i jakten på pengar, lugn och ro och bekräftelse som vi är beredda att tänja lite på vårt vuxna ansvar. Lite flera stringtrosor till barn, lite ,er våldtäkter i spel, lite mer lajks, lite mer tips på smal midja och six pack eller lite mer vuxenkontroll via olika appar, filter och styrsystem, som vi vuxna väljer att möta våra barn.

Familjemys på var sitt håll

I förgår satt jag på ett fik och jobbade i två timmar. Under denna stund satt en familj med en förälder och två barn i åldern ca 5-7 år. Det är sportlov i Blekinge och familjer passar på att umgås. Under den timme familjen satt där så sa de inte ett ord till varandra. Barnen hade varsitt headset på sig och varsin platta och föräldern satt med sin mobil. När en timme hade gått så petade föräldern till barnen och pekade att de skulle gå. Hela familjen avslutade sina egna aktiviteter och vandrade ut från cafét. Jag satt och begrundade det hela. Utan att på något sätt gripas av panik, dömande eller raljerande. De satt var och en och hade trevligt…men….

Här har du ditt liv

När det hade lämnat fiket så kom det gamla TV-programmet ”Här har du ditt liv” upp i mitt medvetande. Ni vet..programmet där man spelade upp och överraskade en kändis med saker från hela hens iv. Jag skrattade högt på cafét och såg att detta program om några år kommer bli fantastiskt spännande. En gäst sitter i soffan och in kommer en massa människor som personen inte har en susning om vilka de är. Någon kommer in med 10 katter, någon familj kommer in och berättar om sitt nya kök, några kriminella kommer in och fattar ingenting. Hahah… det jag menar är att helt plötsligt har vi människor glömt bort att faktiskt LEVA våra egna liv och istället följt alla andras. Vem fasiken blir den levande framöver?

Scrolla dig till graven?

Jag läste en artikel om att vi lägger ungefär 4 timmar per dag vid våra mobiler. Och mycket handlar om sociala medier på olika vis. Jag själv snittar på cirka 4-5  timmars ”skärmtid” skulle jag tro. Vi vet också att det bara är ca 1% av oss som skapar, 9% som interagerar, resterande 90% bara följer och hakar på. Tänk om det är så att 90% av oss lägger 4 timmar per dag genom att helt omedvetet scrolla. Vi vet knappt vad vi följer, läser, lajkar…vi märker mest bara att tiden gick fort när ens barn drar en i armen och ropar…pappa!!
(Eller så gör de inte det. De har lärt sig vi detta laget att det inte är någon mening. Eller så har de kopierat det beteende vi visar upp?)

Jag säger det igen. Vänner! Det är inte tiden som går fort, det är ditt liv som går fort! 4 timmar närmare döden! Jag säger det inte för att skrämmas, jag säger det för att vi kanske behöver vakna upp.

Jag älskar Internet…igen

Som jag sa i början. Jag älskar Internet och sociala medier och på det sätt det berikar mitt LIV!

Att jag med hjälp av tekniken kan än mer leva det liv jag drömmer om. Jag lägger knappt 3 minuter per dag genom att scrolla, zappa eller bläddra helt i blindo. Vare sig på mobilen, datorn, tv:n, tidingar…inte en chans! När jag tar upp exempelvis mobilen så vet jag varför. Jag vet vad jag gör och varför. Jag blir så full i skratt då människor beskyller Instagram för stressen och de perfekta bilderna från olika användare. Du måste ju fråga dig själv varför DU går igång på en främmande person från Allingsås som lagt upp en bild på hens nyrenoverade hus. DU måste vakna upp. Är du med?

Möjligheternas tid!

I en värld som blir allt mer ”möjlig”. Möjligt att konsumera vad du vill, när du vill och hur du vill.

I ett samhälle där vi helt öppet delar med oss av allt och alla. I en värld som börjar bli totalt transparent kommer just vårt egna medvetande och vårt egna inre ledarskap bli det viktigaste av allt. Att vi hjälper varandra att vakna upp. Om vi gör detta och visar våra barn hur en vuxen ”vaken” människa kan se ut, en som inte lever i panik eller totalt insomnande, en  som skapar sitt liv och inte sitter i ”Här har du ditt liv” och inte fattar någonting, en som är beredd att vara nyfiken på att bli lagkapten i sitt egna lag, då kommer våra barn i symbios med tekniken kunna utveckla denna planet till något vi vuxna inte ens kunnat drömma om. (Det kommer de antagligen göra i vilket fall…men med tanke på de alarmerade signaler vi får gällande ungas ohälsa, oro och stress så blir det än viktigare.)

Kollektiv utmattning

Detta ”uppvaknande” måste ske på alla plan och jag tror att just internet kommer att påskynda denna process. Jag tror tyvärr att det samtidigt kommer göra att vi kommer att få må ännu lite sämre nu ett tag framöver. Lite flera sjukskrivningar, utbrända, lite färre som vill bli lärare, lite mer stress, lite flera illamående barn, lite mer medicinering, lite flera hemmasittare, lite mer konsumtion och karriär….
Jag tror att det kan handla om att vi är på väg mot en slags kollektiv samhälls utmattning….det måste gå tillräckligt mycket åt h***te för att vi verkligen ska bli medvetna och inte ”göra om, göra rätt” utan snarare ”göra helt nytt och därigenom må bättre”.

En ny värld!

Jag kan verkligen varje dag uppleva detta omedvetande och insomnande i vårt samhälle. Hur vi bara kör på även då vi ser att vissa system och val är helt uppåt väggarna. Hur vi prioriterar på ett sätt som får oss människor att snarare må sämre än bättre. Detta trots att vi har alla resurser vi behöver och mer därtill!  Hur vi är fast i vårt egna ekorrhjul. Hur vi kan umgås med vår familj i timmar på ett cafe på sportlovet utan att vi ens ser varandra. Vi går likt björnen allt mer i ide. Vi tittar ut på alla andra och sätter oss själva i fängelse.

Jag säger inte att jag har rätt och du har fel. Jag talar inte om att jag skulle vara mer medveten än du. Jag talar inte heller om någon avgrundsmarsch eller domedagsanalys, inte alls! Jag talar om hopp, kraft och lycka. Jag talar om framväxandet av en ny värld. Den vi alla egentligen både längtar efter och drömmer om.

Jag säger bara att dessa frågor har blivit så viktiga för mig. Jag vill inte ligga på min dödsbädd och inse att jag aldrig riktigt vaknade till, hur jag scrollade bort en fjärde del av mitt liv utan att ens veta varför.

Leve digitaliseringen, leve livet!

Kram/Micke

 

Samhällsförändring FEBRUARI 22, 2019

KOMMENTARER

0 svar till “Använder du Internet för att vakna upp eller likt björnen, gå i ide?”

Lämna ett svar


Fick du inte tag på min nya ungdomsbok? Nu får du en ny chans!

Ny ungdomsbok & Kuvertkaos Vilken vecka det varit! Så många kuvert, så många fina brev och hälsningar och så mycket fin feedback. Jag rodnar. Det handlar alltså om min nya […]

I morgon släpps min nya ungdomsbok!

Min ungdomsbok släpps i morgon helt gratis! I morgon är det äntligen dags. Har varit en lång väntan och ett spännande arbete på många sätt. En liten men väldigt stor […]

Svar på frågor från ungdomar i Västerås.

Under min eftermiddag idag tillsammans med ungdomar i Västerås så hann jag inte svara på alla frågor som kom. Jag lovade då att försöka svara så fort jag kom tillbaka […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.