Ta tillbaka makten och bli din egen möjliggörare.

Tack för medvetenheten!

Min önskan med dessa ord är att de kanske på ett enklare sätt än du anar kan stötta dig i att må bättre. Med bättre menar jag om du upplever mycket irritation, ilska, besvikelse och kanske en känsla av att mycket är emot dig i livet, både gällande händelser och personer.

Första steget är så klart att du själv är medveten om att så är fallet. Om du inte är medveten om detta så kan du sluta läsa nu. Men är du nyfiken så kanske du kan fråga dina närmaste om dem skulle säga att du är de saker jag precis radade upp. De kanske kan hjälpa dig till att nå en viss ökad medvetenhet om dig själv. Ungefär som när en vän tittar på dig och säger: -Micke du har nog fått näsblod.

– Oj! svarar du då helt omedveten men är så klart tacksam att någon hjälpte dig bli det.

Är du med?

Du är din egen Diggeloo!

Ok…då så, till min insikt och kanske ett stöd till dig. Det enda du egentligen behöver göra för att minska detta smärtsamma tillstånd eller rent av helt slippa det är att ta över makten över ditt egna mående. Att på djupet inse att det är i dig tillståndet skapas, aldrig utanför.

Diggelooturnen startade i Ronneby i år där jag bor. Efteråt kunde jag höra vissa som hade gråtit av lycka då Sarah Dawn Finer hade sjungit ”Moving On”. Vissa sa att detta var den bästa turnén. Men andra så att konserten var alldeles för lång. Och någon tyckte att ett par artister var helt odugliga.

Men kom ihåg ALLA var på samma konsert, samma tidpunkt, samma plats. Alltså kan vi med all säkerhet säga att upplevelsen skapades aldrig utanför oss, utan Diggeloo skapades i var en av oss beroende på vilka vi själva är. Kan du förstå detta eller bara inse en del av detta så har du kommit långt. Detta är liksom avgörande för att du ska kunna ta makten över ditt egna mående.

Köp mig på REA!

Risken är annars att du lever ett liv där du på allvar menar att det är de yttre omständigheterna som avgör hur du mår. Att du själv inte har med detta att göra. Och hur du på detta sätt offrar ditt liv till slumpen, tur eller otur. Där du helt enkelt säljer ut dig själv för en billig peng och låter andra helt ta makten över ditt liv. Nu är det plötsligt dem MOT dig. Nu är det andras fel om du inte mår som du tänkt dig. Jag ska ge dig ett exempel för att kanske kunna bli lite tydligare.

Du har avtalat en tid men en vän att ses kl 17.00 i badhusets omklädningsrum för att bada. Du är där redan fem i sju för att du tycker det är viktigt att vara i tid samtidigt som du inte vill vara på plats för tidigt då du inte känner dig riktigt bekväm med att vara i omklädningsrummet själv.

Klockan slår 17.00 men din vän är inte där. Din puls ökar och du upplever situationen jobbig. Nu är klockan fem över och du har blivit ganska så irriterad. Du börjar känna det riktigt obehagligt att vara i omklädningsrummet själv och då börjar känna riktigt stor ilska och besvikelse på din vän. Klockan är nu 10 över och du är på väg att explodera. Om vi skulle sätta ljud till dina omedvetna tankar hade det låtit något i stil med detta:

Fy fan för Anders han är fan alltid sådan här (vilket så klart inte är helt sant). En sån jävla svikare och sådan orespekt! Lämna mig här helt själv i omklädningsrummet, vad är det han inte fattar!? Jag är säkert inte viktig för honom. Men han ska inte tro att jag går med på vad som helst. Detta är fan sista gången jag är med honom. En minut till sedan drar jag. Jävla pucko!”

Vem tänker du be dra åt helvete?

Om jag skulle fråga dig där och då om du mår bra så hade svaret naturligtvis varit:

– Nej, jag mår skit.

Hela din kropp är i upplösningstillstånd och vreden och sorgen är total. Och all din energi och delvis rädsla går åt att rikta på din vän Anders. DET ÄR HANS FEL ATT DU MÅR SOM DU MÅR! PUNKT!

När jag då påstår att detta inte är sant utan att det är du själv som skapar detta illamående så förstår jag att detta är provocerande. Och det är här allt avgörs. Antingen ber du både mig och Anders att dra åt helvete och fortsätter ditt lidande som garanterat kommer snart att födas på nytt igen i en ny situation. Så länge du inte är ensam på denna planeten så finns det så klart mycket som kan vara emot dig. Tågbommarna som går ner på vägen hem, ett försenat tåg eller din partner som glömt gå ut med soporna. Möjligheten till lidande finns överallt.

Eller så ber du oss inte att dra åt helvetet utan snarare ber dina egna fantasier, tankar och ego göra det. Ber det omedvetna som egentligen inte är du att släppa taget om dig. Att du istället blir medveten och tar på dig ansvaret själv och i samma sekund även tar över makten att må som du vill göra. På en sekund gör du då Anders, bommen, tåget eller din partner helt chanslösa att fördärva ditt liv någonsin. Visst är det coolt! Har vi verkligen den möjligheten?? Kan det vara så enkelt!!??

Att våga släppa sina egna präglingar.

På ett sätt Ja! Men de är inte säkert att det är så enkelt. Det beror på hur fast du sitter i dina präglingar. Hur länge du valt att tro på historien att det handlar om alla andra. Men du kan frigöra dig, jag lovar. Och bara genom att du läst så här långt så är du på god väg!

17.12 kommer Anders in i omklädningsrummet med andan i halsen. Du står då med tårar i ögonen av ilska och är beredd att antingen skälla ut honom eller gå in i total offer-roll och ändå bada med honom men med en känsla av total besvikelse. Du har en idé om att detta är sista gången! (Vilket det antagligen inte är men du säger så till dig själv åtminstone)

Anders säger sedan med andan i halsen: Förlåt! Min mamma fick en hjärtattack i morse och jag har varit på akuten. Jag tänkte ställa in badet men jag väntade in i det sista för jag vet hur mycket jag uppskattar stunden med dig och detta badet behöver jag mer än någonsin. Hoppas det är ok?

Så! Nu ska vi se. Vad händer i dig nu? Jag tänker inte försöka förklara detta för jag har ingen aning. Men du har. Och det är här det också avgörs.

Vem väljer vad?

Om du fortfarande hatar Anders, tycker han inte visar respekt, att han medvetet utsätter dig för terror då du inte gillar att vara ensam i omklädningrum och att han är ett jävla pucko så finns en risk att du är psykopat (förlåt att jag är så brutal) men jag skulle ändå bli orolig för dig. Så jag misstänker att du hade både tänkt och upplevt situationen annorlunda. Så jag ger dig någon sekund. Hur hade du reagerat?

Jo men det är ju en helt annan sak!, säger du. Så kan man ju inte tänka. Han hade ju ett skäl. Klart jag inte blir arg. Så fint av honom att ändå komma.

Vad hände där!!??, frågar jag då.

Du har förmågan!

Då är det alltså skälet som du tänker låta avgöra ditt mående? Hade Anders på något sätt skickat ett sms till dig 16.59 och berättat läget så hade du ju inte skapat ditt egna lidande. Du hade väntat i förtröstan och inte beskyllt honom för någonting. Du hade kanske tillochmed lämnat omklädningsrummet och väntat utanför? Så du har ju förmågan inom dig att avgöra ditt mående eller hur? Bevisligen handlar det om hur du själv upplever och avgör vad som är mer rätt eller inte. Det är du som skapar Anders precis som mina vänner skapade Diggeloo! Kan du se mönstret? Handlade det inte snarare om ditt egna sätt att hantera ovissheten? Din jobbiga känsla att vara i omklädningsrummet? Din förväntan? Men att du projicerade detta på Anders?

Kan det någonsin handla om någon annan?

Men om nu Anders inte hade en ursäkt som denna, kanske ingen alls! Då frågar jag dig återigen, vem skapar ditt lidande då?

Kan det någonsin handla om Anders?

Kan det någonsin handla om bommarna, det försenade tåget eller din partner?

Jag vet att detta låter på snudd till förolämpande. Men låt det sjunka in min vän. Smaka på mina ord. Se vad som händer. Jag ber dig inte hålla med mig eller påstå att jag har rätt. Det är det bara du själv som kan ha. Det enda jag önskar är att både du och jag ska kunna må på bästa vis. Och för mig har livet förändrats totalt efter jag själv insett dessa rader jag nu själv försöker dela med av till dig.

Men vänta! säger du.

Man måste väl få bli förbannad??

Friheten i att vara människa.

Kära du, du får bli vad du vill! Det är det som är så fantastiskt med att vara människa. Du kan välja att vara vad du vill och göra vad du vill. Vill du peta en hund i ögat, vem ska stoppa dig? Om du vill köra i 120 km/h med en bil precis utanför en förskola, varsågod. Och vill du överaska en äldre dam i affären genom att bära hem hennes kassar….helt upp till dig. Det enda du måste vara redo att både förstå och ta ansvar över är de konsekvenser ditt val av handlande kommer att få. Detta är helt fantastiskt. Konsekvenser är magi!

Så självklart får du välja att bli förbannad, irriterad, döma någon eller tycka synd om dig själv. Bara du förstår att det är i dig det händer, att det är du som skapar ditt egna inbördeskrig och att det kommer få konsekvenser. Skulle du fråga din kropp, ditt hjärta, ditt fysiska system om det gillade det tillstånd du just nu försatt dig i så skulle det svara att det tycker det är hemskt. Men om du på allvar gillar att vara i detta tillstånd och kanske till och med planera in det i din kalender, Tisdagar jämna veckor mellan 15-17 ska jag vara förbannad och hata allt och alla…Varsågod!

Men hur gör man då?

Vi närmar oss nu slutet av dessa ord och du kanske ändå tänker…ok…men hur? Hur tar man sig till den platsen där man har denna makt över sig själv? Hur gör man?

Jag tänker vara modig här och nu och dela mina tankar och erfarenheter kring detta. Kanske funkar det även för dig, kanske inte.

1. Du måste tro på att det går.

2. Du måste bli medveten om att du faktiskt lägger ut mycket av ansvaret på andra och det yttre gällande ditt mående. Detta kan du bli genom att börja smyga på dig själv. Hur är du i trafiken mot andra förare? Vad händer då det blir regn när det skulle vara sol? Vad händer då en vän sällan ringer dig utan det mest bara är du som ringer? Vad händer då någon kommer för sent? Vad händer då en kollega får högre lön än dig? Vilka historier skapas omedvetet i ditt huvud? Det är dessa du måste få syn på. Och det måste du träna på både innan dessa tankar anfaller men även försöka se dem när de poppar upp. Du kan också be dina närmsta om hjälp. Att de berättar för dig hur de upplever dig i olika situationer. Pratar du mycket om andra och kanske även skyller mycket på andra? Be dina vänner om ett ärligt svar så du kan växa. Du vill ju inte någon medvetet illa. Du är bara omedveten och vill istället bli medveten. Precis som med näsblodet i början av mina ord.

3. När du känner den där kokande känslan, ilskan eller frustrationen så ta tre djupa andetag. Jag vet att det låter fjantigt men testa. Under tiden andetaget både tar dig till här och nu och samtidigt kapar de högsta topparna av vulkanen så börjar du ställa dig dessa frågor:  – Vad händer i mig nu? Vilken är titeln på den historia som just nu omedvetet skapas i mitt huvud? Är den sann? Vad kan jag själv göra i denna stund för att inte rea ut mitt mående till det yttre? Projicerar jag något på någon annan just nu?

4. Jag skulle även vilja rekommendera att du dagligen utför någon slags meditation. Detta för att underhålla det inre arbetet och din utveckling av ditt medvetande. Det är lite som att gå på gymmet med förhoppning att bli starkare i kroppen. Du kan inte gå dit en enda gång eller inte ens varannan månad. Du måste skapa kontinuitet för att uppnå resultat. Samma gäller att komma i kontakt med din egen möjliggörare. Den som tar makten tillbaka från det yttre och placerar den i dina egna armar. Med meditation menar jag allt ifrån att ta fem djupa medvetna andetag ett par gånger om dagen till att mer sitta fokuserat och meditera en längre tid. Detta är något du själv måste utforska. Det finns mängder med kunskap om detta på nätet. Kanske kan du ladda ner min app och ta del av någon av de guidade meditationer jag har där.

Släpp galenskapen.

Då så…där har jag nog fått med det mesta jag hade tänkt mig. Jag kan bara säga att ju mer du kommer underfund med din egna makt kring stora delar av ditt mående ju coolare blir det att leva. Du kommer skratta flera gånger åt dig själv av ren förvåning när du nu så coolt hanterar nya situationer på sätt du tidigare inte trodde var möjligt. Dina närmaste kommer även dom bli förundrade. De kommer snart undra hur du gör!

Du kommer dock också träffa de som är som du var innan, de som blir frustrerade på dig, arga och ilskna. Detta då de märker att de inte längre kan provocera dig till att bli lika ”galna” som dom själva är där och då.

Med dessa ord vill jag bara säga…lycka till och välkommen till starten av ett helt nytt liv.

Kram/Micke ❤️🙏🏼❤️

Barnatro AUGUSTI 20, 2021

KOMMENTARER

5 svar till “Ta tillbaka makten och bli din egen möjliggörare.”

 • Maggie S Nilsson säger: 2021-08-20 kl. 07:10

  Tack Så bra skrivet!!!

 • […] egen dag. Allt handlar om att vara min egen möjliggörare. En av de klokaste jag vet no a day Micke Gunnarsson  skrev nyligen en insiktsfull text som gav mig […]

 • Lena säger: 2021-08-31 kl. 20:30

  Tack för givande text!
  Jag blev rekommenderad din blogg nyligen och det här är första texten jag läst. Blev glatt överraskad och tacksam för den. Blev också lite glad att se att du bor i Ronneby, min barndomsstad. Fint att höra ord därifrån, nu när jag bor 80 mil norrut.

  • Micke Gunnarsson säger: 2021-09-01 kl. 17:39

   Hej! Va kul att du hittade hit. Jag uppdaterar rätt så sällan här. Jag fokuserar mest på instagram och min app ”Micke Gunnarsson & Vänner”, även min Facebooksida. Kram!

Lämna ett svar


Till alla mammor..ta chansen att få bli bjuden på en minisemester med hotellnätter, spa, coaching, hälsoboost mm

Tid för egentid. För ett tag sedan fick jag en idé och en dröm jag skulle vilja förverkliga. Den handlar om att stötta mammor som ofta skriver till mig och […]

Skolan ska roa inte oroa.

En skola i förändring Snart börjar det komma en tid då skolans system kommer genomgå drastiska förändringar. Detta kommer att ske i den takt människor börjat vakna upp och bli […]

Premiär för min nya digitala kurs ”Föräldraskap i en digital tid”.

Stäng av datorn, maten är klar! Upplever du också som vårdnadshavare, lärare eller pedagog att det blir en hel del konflikter, övertramp och missförstånd när det kommer till våra barn […]

SENASTE FRÅN INSTAGRAM

FÖR BOKNING OCH KONTAKTKontaktuppgifter

MICKE GUNNARSSON.